Ministerul Economiei: „Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe”

Foto: depositphotos.com

Ministerul Economiei din Republica Moldova a venit cu precizări privind impactul situației din regiune asupra economiei naționale. Astfel, autoritățile menționează că produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene.

„La capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei țări sus-menționate asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Instituția precizează că valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3 %, în Belarus, la fel, circa 3 %, iar în Federația Rusă 8,8 %, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi.

Cât privește importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2 % din produse, circa 9,3 % din Ucraina și 14 % din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.

„Pentru produsele importate din aceste țări există alternative. Am discutat cu importatorii și rețelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative”, spune Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei spune că la moment, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.

Sursă foto: depositphotos.com.


Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 14 zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente