Rezumatul nopții. Orașul Mîkolaiv, atacat cu lansatoare de rachetă

Începe a 12-a zi de război. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că armata rusă acumulează resurse pentru a ataca Kyivul. În această noapte, localitatea Tuzla din regiunea Odesa a fost supusă unui atac cu rachete, iar Ministerul Energeticii anunță că mai mult de jumătate de milion de ucraineni au rămas deconectați de la electricitate în urma bombardamentelor ruse.

Între timp, Ministerul de Interne din Slovacia arată cum un copil ucrainean de 11 ani a mers singur din Zaporojie până la hotarul cu Slovacia.  

Orașul Mykolaiv este atacat cu lansatoare de rachetă

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informației al Ucrainei anunță că orașul Mîkolaiv este atacat cu lansatoare de rachetă. Locuitorii spun că explozii se aud în toate cartierele orașului și se presupune că atacurile vin din două direcții deodată, scrie presa locală.

Serviciul de urgență anunță că din cauza exploziilor în oraș au izbucnit incendii. O parte a orașului (142 de case) a rămas fără energie termică.

Armata rusă acumulează resurse pentru a ataca Kyivul

Forțele armate ruse continuă operațiunea ofensivă împotriva Ucrainei, concentrând principalele eforturi pe încercuirea orașelor Harkiv, Cernihiv, Sumî, Mîkolaiv și acumulând resurse pentru asaltul asupra Kyivului, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Atac cu rachete asupra localității Tuzla din regiunea Odesa

Militarii ruși au lansat atac cu rachete în apropierea satului Tuzla din regiunea Odesa, a anunțat speakerul Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk, pe Facebook.

„Există informații că inamicul a lansat un atac cu rachete dinspre mare în zona localitățiii Tuzla. Informațiile despre alte localități din apropiere se precizează”, a spus el. Se știe că atacul a vizat obiective de infrastructură. Deocamdată nu există informații despre victime.

Peste o jumătate de milion de ucraineni nu au electricitate

Ca urmare a atacurilor armatei ruse, aproape 1.000 de localități din Ucraina (646.000 de ucraineni) rămân astăzi fără electricitate. Fără gaz au rămas aproximativ 130.000 de ucraineni. Cea mai dificilă situație este acum în regiunile Donețk, Harkiv, Cernihiv, Mîkolaiv și Zaporojie, potrivit Ministerului Energeticii din Ucraina.

Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE părăsește Ucraina

„Procesul de evacuare temporară a tuturor membrilor internaționali ai Misiunii este aproape încheiat. Grupul rămas – șeful misiunii și conducerea superioară – va părăsi acum Ucraina”, se arată într-un comunicat al OSCE. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE se află pe teritoriul Ucrainei din martie 2014.

Hackerii de la Anonymous au spart canalele de stat rusești

Hackerii de la Anonymous, care au declarat război cibernetic statului rus, au spart duminică emisiunile online ale mai multor canale TV de stat  din Rusia, difuzate de serviciile rusești de streaming Wink și Ivi. În loc de știrile de la canalele Pervîi, Rossia 24 și Moskva 2, spectatorii au vizionat imagini cu  bombardamentele din Harkiv și un apel de încetare a războiului. 

The Wall Street Journal: Rusia recrutează sirieni pentru a lupta în Ucraina

Publicația americană The Wall Street Journal scrie, cu referire la patru oficiali americani, că Rusia recrutează sirieni pentru a lupta în Ucraina. Potrivit interlocutorilor publicației, Rusia se așteaptă ca experiența războiului în condiții urbane, pe care o au locuitorii Siriei, unde un război civil este în desfășurare din 2012, să o poată ajuta la capturarea Kievului în cazul în care luptele se vor desfășura în interiorul orașului. Experții WSJ sugerează că această mișcare poate indica o posibilă escaladare a ostilităților.

Între timp

Un copil de 11 ani a ajuns singur din Zaporojie în Slovacia

Un băiat ucrainean de 11 ani a ajuns singur la hotarul cu Slovacia, anunță pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne al Slovaciei.

Copilul din Zaporojie a trecut granița în Slovacia având cu el o pungă de plastic, un pașaport și un număr de telefon scris pe mână. Părinții băiatului au fost forțați să rămână în Ucraina. Băiatul a fost întâlnit la hotar de voluntari slovaci, care au fost surprinși de cât de neînfricat era copilul. Datorită informațiilor pe care părinții lui i-au scris pe mână, copilul a reușit să-și contacteze rudele, iar ele l-au luat.

Duminică, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat că peste 1,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine în ultimele 10 zile din cauza războiului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.