Ce să faci dacă nu mai poți citi știri sau dona pentru refugiați

Războiul din Ucraina și valul de refugiați care fug din calea bombardamentelor rusești ne-a speriat, ne-a solidarizat și a făcut să devenim poate mai umani și buni cu cei de lângă noi. Cu toate acestea, devine tot mai complicat să facem față îngrijorării după 12 zile de război, consum de știri și ajutor refugiaților.

Epuizarea își spune cuvântul pe toți, inclusiv pe membrii echipei noastre. S-ar putea ca tu să ajungi în curând la limita puterilor, să înțelegi că nu mai suporți atâta durere și că trebuie să schimbi ceva în rutina ta. Cu asta în gând, am pregătit o listă cu activități alternative pe care le-ai putea face, fără a te detașa complet de realitatea pe care o trăim. 

1. Ai putea face babysitting sau să te joci cu copiii refugiaților, așa cum fac de câteva zile cei de la EduJoc și de la Kiddo. Cei de la EduJoc au adus jucării educative la centrele de cazare ale refugiaților. Acolo, ei se joacă cu cei mici, asamblează hărți educative, construiesc turnuri din piese de lemn, cetăți din cărămizi de carton și fac împreună felicitări pentru mamele lor. Iar cei de la Kiddo sunt alături de copiii refugiaților aflați la MoldExpo, Artcor și Mediacor. Ei au grijă de cei mici în timp ce părinții încearcă să rezolve problemele logistice de cazare temporară sau îndreptarea spre destinația finală.   

2. Fă cursuri de învățare a limbii ucrainene. Internetul ne deschide multe uși, fără să fie nevoie să ieșim din casă. Iată câteva dintre  cursurile online gratuite de limbă ucraineană pe care le-am identificat: lingohut.com și goethe-verlag.com. Din păcate, deși în Moldova avem aproape 40 de școli cu predare în limba ucraineană, doritorii să învețe limba țării vecine la o școală nu o pot face decât cu ajutorul cursurilor online. 

3. Urmărește documentare despre istoria Rusiei și a Ucrainei. Dacă simți că-ți lipsește contextul istoric sau vrei să afli detalii mai aprofundate despre trecutul și prezentul celor două țări agresoare și atacată, te-ar putea ajuta filmele documentare. Nu trebuie să treci cu vederea filmele semnate de regizorul rus Alexandr Rastorguev, care a fost ucis în 2018, în timp ce filma un documentar despre mercenarii ruși care operau în Republica Centrafricană. Îți recomandăm să vezi filmul lui Aleksandr Rastorguev – СРОК (Mandatul, trad.), dar și să vizionezi filmul documentar semnat de Irene Langemann – Generația Putin. Poți viziona și „Iarnă în flăcări: Lupta Ucrainei pentru libertate”, un film documentar din 2015 despre protestele Euromaidan din Ucraina (nov. 2013 – feb. 2014). 

4. Citește cărți despre implicarea și conducerea lui Putin, dar și despre evenimentele marcante din istorie. Te-ar putea ajuta să înțelegi cum am ajuns să vedem consecințele mistuitoare ale unui război pornit în dimineața zilei de 24 februarie și aceste cărți: „Țara lui Putin: O călătorie în Rusia reală”, semnată de Anne Garrels; „Porțile Europei. O istorie a Ucrainei”, de Serhii Plohî; „Putin și putinismul” de Francoise Thom; „Generația Putin: să înțelegem noua Rusie” de Benjamin Bidder, dar și „O scurtă istorie a Rusiei” scrisă de Mark Galeotti. Din listă nu trebuie să lipsească nici „Vocile Cernobîlului”, de Svetlana Alexievici.  

5. Învață să gătești rețete ucrainești. Iar în acest sens are să te ajute internetul. Este nevoie doar de o simplă căutare și voila, ai descoperit o listă lungă cu bucate delicioase ce-și au originile în Ucraina: bucataras.ro, eda.ru, 1000.menu, klopotenko.com etc. 

Dar lucrul cel mai important, dacă nu te poți dezlipi de știri, este să te informezi din surse sigure și oficiale și să ai grijă de tine și de sănătatea ta emoțională, recurgând la tot felul de tehnici de relaxare. Ai grijă de tine și de cei din jur!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.