Rezumatul zilei a 12-a de război. Au început audierile la Haga

Continuăm să urmărim cursul intens al fiecărei zile. De aceea, îți propunem să citești mai jos principalele evenimente legate de războiul din Ucraina, știri din Republica Moldova, dar și din întreaga lume.

Moldova

Consiliul UE lansează procedura de examinare a cererilor de aderare ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

Președinția franceză a Consiliului UE a anunțat că procedura de examinare a cererilor de aderare ale Ucrainei, Georgiei și R. Moldova a fost lansată. 

Încă un site a fost blocat din cauza știrilor false

Portalul rta.md se poziționează drept un centru de analiză, dar a indicat o adresă fictivă a colectivului redacțional. Platforma distribuia materiale care justifică războiul lansat de Rusia în Ucraina. Site-ul a fost inclus de SIS în lista surselor cu conținut online care promovează informații false ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență. Drept rezultat, site-ul a fost blocat. 

78 de centre de plasament temporar pentru refugiați

Agenția Națională Asistență Socială a autorizat 78 de centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, cu o capacitate totală de 6.478 de locuri, dintre care în jur de 5.100 de locuri sunt deja ocupate.

Rusia caută fructele Moldovei

Rosselhoznadzor a anunțat că Federația Rusă reia importul de fructe din cinci țări, printre care se numără și Republica Moldova. Potrivit sursei citate, exportul va fi reluat „fără a ține cont de restricțiile impuse anterior întreprinderilor producătoare”.

Ucraina

O navă rusă a fost doborâtă

Militarii ucraineni au reușit să scufunde o navă rusă din apropierea orașului Odessa. Încă nu este cunoscută soarta echipajului care era la bord. Tot astăzi, forțele ucrainene au recucerit aeroportul Mîkolaiv, situat în sudul Ucrainei, de la forțe ruse, anunță luni guvernatorul regiunii, Vitali Kim, relatează AFP.

Un nou dialog diplomatic 

Ministrul de Externe al Turciei a anunțat că la 10 martie, în Antalya, va avea loc o întâlnire trilaterală a miniștrilor de externe ai Ucrainei, Turciei și Rusiei. 

Coridor umanitar spre agresori

Rusia a anunțat că va crea „coridoare umanitare” pentru evacuarea civililor ucraineni aflați sub tirul atacurilor, iar oamenilor li se permite să se refugieze doar în Rusia și în Belarus. Kyiv-ul a respins această decizie, pe care o consideră „imorală și cinică”, relatează Reuters.

A 3-a rundă de negocieri

A treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia s-a încheiat. „Există mici evoluții pozitive la îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare… Iar consultările privind încetarea focului și garanțiile de securitate vor continua”, a scris Podolyak pe Twitter. Menționăm că deși la primele două runde de negocieri s-a convenit încetarea focurilor, pentru evacuarea civililor, militarii ruși au continuat să tragă, ca ulterior să susțină că Ucraina a fost cea care a tras și nu a respectat înțelegerea. Sute de oameni au fost nevoiți să se ascundă ore în șir sub podurile distruse. 

Externe

Lista țărilor „neprietenoase”

Guvernul rus a întocmit lista țărilor „neprietenoase” în care a inclus 50 de state. Printre acestea se numără țările Uniunii Europene, Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Japonia, Elveția, Micronezia și San Marino. „Afacerile cu companii din țările din această listă vor fi aprobate de o comisie specială pentru monitorizarea investițiilor străine”, au anunțat reprezentanții serviciului de presă al guvernului rusesc.

Rusia vrea propriul internet

Rusia vrea să renunțe total la internetul global. Astfel, la 11 martie, toate serverele și domeniile din Rusia ar trebui să fie transferate în zona rusă. Iar pentru asta, companiile vor fi nevoite să efectueze o serie de modificări și să le raporteze Ministerului Dezvoltării Digitale al Federației Ruse până la 15 martie.

Rubla e în cădere liberă

Rubla rusească continuă să se devalorizeze. Astăzi, un dolar american se vindea cu 139 de ruble, în timp ce la sfârșitul săptămânii trecute costa 100 de ruble. 

Audierile de la Haga au început

Audierile privind războiul din Ucraina au început la Haga. Rusia a nu și-a trimis delegați la ședința Curții Internaționale de Justiție. „Faptul că locurile destinate Rusiei sunt goale vorbește de la sine. Ei absentează din această sală de judecată. Rușii sunt pe teren, purtând un război împotriva țării mele”, a spus Anton Korinevici, agentul Ucrainei la CIJ. Ucraina a depus plângere la Haga, iar alte 39 de țări au cerut Curții să deschidă o investigație pentru a documenta posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina. 

Prețul la gaz a luat-o la goană

Prețul gazelor naturale a atins luni dimineață un nou maxim istoric pe piața europeană, după ce SUA au anunțat că ar putea impune restricții pentru importurile de petrol rusesc. Astfel, în doar câteva ore, prețul pentru mia de metri cubi de gaz a crescut cu 1000 de dolari, ajungând până la 3600 de dolari SUA.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.