Rezumatul nopții. Ucraina cere ajutorul Crucii Roșii la evacuarea miilor de cadavre ale soldaților ruși

Începe a 13-a zi de război. În această noapte mai multe localități din regiunea Sumî au fost bombardate. Printre morți sunt și copii. În localitatea Bucea din regiunea Kievului, care se află temporar sub controlul militarilor ruși, oamenii nu sunt lăsați să-și îngroape morții, iar într-un alt oraș din regiunea Harkiv oamenii se află de șase zile în adăposturi antiaeriene din cauza bombardamentelor.

Între timp, Rusia a devenit țara cu cele mai multe sancțiuni din lume. Experții străini prognozează că Rusia va intra în incapacitate de plată la mijlocul lunii aprilie.

Rusia a bombardat clădiri din Sumî, printre morți sunt și copii

Ca urmare a bombardamentelor aeriene din Sumî și suburbii, clădiri rezidențiale au fost bombardate, sunt morți, inclusiv copii. „A fost un bombardament aerian al suburbiilor orașului Sumî. În unele localități au fost bombardate blocuri de locuit. Și aproape în centrul orașului Sumî, mai multe case au fost distruse de o bombă. Șterse complet de pe fața pământului. Acestea erau blocuri de locuit. Sunt morți. Din păcate, sunt copii morți”, a spus Dmitri Jivițki, șeful administrației locale.

În orașul Izium din regiunea Harkiv oamenii se ascund în adăposturi a șasea zi

În oraș nu sunt alimente, căldură, electricitate, apă, legătura telefonică nu funcționează.

„Nu mai există gara de autobuze, gara feroviară, judecătoria, colegiul de medicină, secția de poliție, zeci de magazine și birouri, nu există ferestre în spital, un obuz a lovit școala de sport pentru copii. Parcul central arată ca un loc sângeros de luptă”, a povestit viceprimarul Vladimir Mațokin.

Potrivit oficialului, Izium a fost întotdeauna un oraș pașnic, unitățile militare nu au fost niciodată staționate pe teritoriul său.

Ucraina a primit asistență de urgență de 500 de mil. dolari de la Banca Mondială

Ucraina a primit asistență de urgență de aproape 500 de milioane dolari de la Banca Mondială. Banii au fost alocați în noaptea de luni spre marți. Inițial, Banca Mondială a promis Ucrainei 350 de milioane de dolari ca ajutor de urgență pentru a plăti salarii personalului medical și pensii. Datorită contribuțiilor suplimentare din partea Țărilor de Jos și a Suediei ajutorul a crescut până la 489 milioane. În timpul apropiat, banca va oferi încă 234 de milioane de dolari Ucrainei. În general, BM își propune să strângă aproximativ 3 miliarde de dolari pentru Ucraina și pentru asistență țărilor europene vecine, unde peste un milion și jumătate de ucraineni au fost nevoiți să fugă de tancurile și rachetele rusești.

În Bucea, regiunea Kiev, oamenii sunt ținuți ostatici și nici măcar nu-și pot îngropa morții

Potrivit primarului Anatoli Feforuk, trupele rusești lovesc atât Kievul, cât și suburbiile, în special Bucea. „De fapt, Bucea, Vorzel și Gostomel sunt ținute ostatice de trupele ruse.” El a subliniat că oamenii sunt ținuți ostatici, pentru că rușii nu permit locuitorilor să-și părăsească casele nici în acea perioadă când  nu au loc bombardamente. Serviciile specializate și locuitorii nu pot îngropa persoanele decedate. „Avem o situație atât de groaznică”, a spus Fedoruk.

Ucraina a cerut Crucii Roșii să ajute la transportarea cadavrelor soldaților ruși în Rusia

Reprezentantul permanent al Ucrainei pe lângă ONU, Serghei Kislița, a cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii să ofere Ucrainei asistență pentru  transportarea a miilor de cadavre ale soldaților ruși care se descompun pe câmpurile Ucrainei. Apelul a fost făcut la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind situația umanitară din Ucraina.

„În vreme ce conducerea rusă încearcă să acopere pierderile reale și neagă vehement orice discuție despre o modalitate de a returna cadavrele soldaților lor, Ucraina se confruntă cu amenințarea suplimentară a unei crize de sănătate. Vorbim despre multe mii de cadavre care se descompun pe câmpurile Ucrainei – trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși”, a spus el. 

Bombardarea infrastructurii de transport a cauzat pagube de 10 miliarde de dolari

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat daune de miliarde de grivne infrastructurii de transport și va dura unu-doi ani pentru a restaura cele mai mari obiective”, a declarat ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov. Până la sfârșitul săptămânii trecute, doar pentru infrastructura de transport (drumuri, poduri, căi ferate, echipamente, aeroporturi), pierderile au depășit 10 miliarde de dolari. Potrivit lui Kubrakov, Ucraina se va baza pe ajutorul lumii în restaurarea sa. „Desigur, această tragedie nu este a doar noastră, acest război nu este doar al nostru – Ucraina protejează interesele întregii lumi civilizate.”

„Ca de la Kyiv la Vinnița”.  MAE despre perspectivele aderării țării la UE

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a declarat reporterilor că șansele țării sale de a adera la Uniunea Europeană au crescut. „Acum o săptămână, noi eram până la aderarea la UE, cam la fel cum ar fi de la Kyiv până la Lună. Dar acum aderarea noastră la UE este ceva de genul ca de la Kyiv până la Vinnitsa”, a spus Kuleba. Potrivit oficialului, unele țări UE, care au fost împotrivă, acum susțin Ucraina cu adevărat. Șeful Diplomației de la Kyiev a promisă că  „vor fi știri serioase săptămâna aceasta legate de aderarea Ucrainei la UE”.

Morgan Stanley prognozează că Rusia va intra în default la mijlocul lunii aprilie

Analiştii de la corporaţia financiară americană Morgan Stanley, scrie Bloomberg, consideră că până pe 15 aprilie Rusia ar putea să nu-şi poată îndeplini obligaţiile financiare asumate. 

„Considerăm defaultul ca fiind scenariul cel mai probabil”, potrivit Morgan Stanley. 

Intrarea în default a Rusiei, potrivit analiștilor, va fi similară cu ceea ce s-a întâmplat cu Venezuela, care, în pofida activelor petroliere, nu și-a putut îndeplini obligațiile financiare din cauza sancțiunilor și înghețării fondurilor.

În același timp, potrivit cercetătorilor de la Yale School of Management, după invazia Ucrainei, aproximativ 230 de companii internaționale au părăsit deja Rusia sau și-au anunțat intenția de a face acest lucru.

Experții compară ceea ce se întâmplă în Rusia cu boicotul corporativ al regimului de apartheid din Africa de Sud din anii 1980.

Cele mai masive sancțiuni din lume sunt acum împotriva Rusiei

Rusia este țara împotriva căreia s-au impus cele mai multe sancțiuni în lume. Până la 22 februarie, împotriva Rusiei erau stabilite 2754 de restricții, iar după această dată au fost introduse alte 2778. Ca urmare, numărul acestora a ajuns la peste 5530. Evidența este ținută de baza de date a sancțiunilor Castellum.ai.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.