(livetext) Ziua XIII. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

main
Foto: 93OMBr/Facebook

În Ucraina situația rămâne tensionată. Pe parcursul nopții au fost raportate mai multe atacuri militare asupra localităților Sumî și Jâtomâr, în ultimul izbucnind un incendiu mare la un depozit de petrol. De asemenea, tot mai multe companii internaționale continuă să-și suspende activitatea pe teritoriul Federației Ruse. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că întreprind o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

0.20. Marea Britanie introduce sancțiuni împotriva oricărei aeronave rusești care va intra în spațiul său aerian.

Aeronavele care vor încălca spațiul aerian vor fi reținute, anunță secretarul de stat pentru transport din Marea Britanie, Grant Shapps.

0.07. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu o nouă declarație: „Va fi un nou plan Marshall pentru Ucraina. Despre acest lucru a spus astăzi prim-ministrul Marii Britanii. […] Războiul trebuie să fie oprit. Trebuie să ne așezăm la masa de negocieri, dar să fie corecte și în interesul oamenilor”. Zelenski a menționat că în Ucraina au fost omorâți 52 de copii de la începutul războiului.

23.35. După McDonald’s și Starbucks, compania Coca-Cola anunță și ea că își suspendă activitatea în Rusia. De asemenea, nici compania PepsiCo nu va funcționa în Rusia.

22.20. Ministerul Apărării din Rusia anunță regim de tăcere mâine, 9 martie, începând cu ora 9.0 (ora Moldovei), în vederea deschiderii coridoarelor umanitare.

Coridoarele umanitare au fost anunțate în orașele: Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkiv, Mariupol. Aceste coridoare umanitare trebuie să fie agreate și de partea ucraineană.

20.38. McDonald’s a anunțat că închide temporar toate cele 850 de restaurante ale sale din Rusia ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina. Compania va continua să-și plătească cei 62 000 de angajați din Rusia.

Într-un raport recent, compania a declarat că restaurantele sale din Rusia și Ucraina au contribuit cu 9 % din veniturile sale anuale, sau aproximativ 2 miliarde de dolari.

Spre deosebire de alte branduri mari de fast-food din Rusia care sunt deținute de KFC, Pizza Hut și Burger King, McDonald’s deține 84 % dintre localurile de acest fel din Rusia.

20.05. Timp de 12 zile de război în Ucraina, în țară s-au întors 167 000 de persoane, dintre care aproximativ 80 % sunt bărbați. Despre aceasta anunță Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei.

18.39. Regatul Unit va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului 2022.

„Această tranziție va oferi pieței, întreprinderilor și lanțurilor de aprovizionare mai mult decât suficient timp pentru a înlocui importurile rusești – care reprezintă 8 % din cererea Regatului Unit”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri, energie și strategie industrială al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, pe Twitter.

18.30. Joe Biden a anunțat că SUA interzic importurile de gaze și energie din Rusia: „Statele Unite ale Americii produce mai mult petrol decât toate țările UE la un loc”.

https://www.youtube.com/watch?v=riIbml4OyOY

18.06. Premier League a anunțat că întrerupe contractul de transmisiune a meciurilor în Rusia. La fel, liga a spus că va dona 1 milion de lire sterline pentru ajutorul poporului ucrainean.

„Liga condamnă ferm invadarea Ucrainei de către Rusia. Facem apel la pace și gândurile noastre sunt la toți cei afectați”, se mai arată în comunicat.

17.25. Prim-ministrul Ucrainei a mulțumit tuturor ucrainenilor care în condițiile complicate din țară continuă să își facă munca.

La fel, acesta a mulțumit tuturor partenerilor internaționali pentru ajutorul oferit. „În ultimele șase zile, Ucraina a primit 20 000 de tone de ajutor umanitar (produse alimentare, haine, medicamente și aparate medicale)”.

„Vreau să le mulțumesc tuturor voluntarilor și asistenților sociali care ajută în aceste momente grele populația care are nevoie”.

16.45. 41 de copii au fost uciși, iar 76 de copii au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina. Datele au fost prezentate de comisara pentru drepturile omului din Rada Supremă a Ucrainei Liudmâla Denisova.

15.25. În orașul Sumî a fost întreruptă operațiunea de evacuare a civililor. Potrivit reporterului agenției de știri unian.net, armata rusă a deschis focul la ieșirea din oraș.

La ieșirea din oraș se duc lupte între arma rusă și ucraineană.

15.15. Din 9 martie, Binance (serviciu internațional de schimb valutar digital online) nu va efectua tranzacții cu carduri Mastercard și VISA emise în Federația Rusă.

15.06. Ministrul apărării al Ucrainei a venit cu un mesaj pentru oamenii din întreaga lume: „Acum două săptămâni, lumea s-a schimbat. Totul s-a schimbat, deși nu toată lumea își dă seama încă”.

Acesta a spus că pe parcursul celor 12 zile în urma atacurilor au decedat 38 de copii, 400 de civili, iar 400 000 de ucraineni au fost luați ostatici. La fel, în aceste zile armata rusă a distrus 200 de școli, 34 de spitale și peste 1 500 de clădiri rezidențiale.

„Pentru a câștiga, avem nevoie de ajutor – cer închis și arme. Ne vom proteja pe noi și pe tine. Nu ne este frică de ruși”.

14.52. Institutul pentru Studiul Războiului (un grup de analiză militară din SUA) comunică despre faptul că forțele ruse se concentrează în periferiile de est, nord-vest și vest ale Kievului pentru un asalt asupra capitalei în următoarele 72 de ore.

„Rușii aduc provizii și întăriri, precum și efectuează atacuri cu artilerie și rachete pentru a slăbi apărarea și pentru a intimida apărătorii înaintea unui astfel de asalt. Este prea devreme pentru a evalua eficacitatea probabilă a oricărei încercări rusești de a finaliza încercuirea Kievului sau de a ocupa orașul în acest moment. Dacă trupele ruse au fost capabile să aprovizioneze, să reorganizeze și să planifice operațiuni simultane deliberate și coordonate de-a lungul mai multor axe de avans în capitală și în jurul acesteia, ele pot avea mai mult succes în această operațiune decât au avut anterior. Operațiunile de lângă Kiev din ultimele 72 de ore nu au oferit suficiente dovezi pentru a evalua această probabilitate”, se arată într-un comunicat emis de instituție pe 7 martie.

Sursă foto: understandingwar.org

14.40. Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, care va lovi alți oligarhi și politicieni ruși și trei bănci din Belarus, transmite Reuters.

14.00. Parlamentul Ucrainei a anunțat despre lansarea roamingului național pe teritoriul țării. Acesta va permite asigurarea conexiunii permanente între operatorii Kyivstar, Vodafone Ucraina, Lifecell.

Roamingul național va permite utilizatorilor să treacă de la o rețea la alta în cazul în care nu există semnal pentru operatorul lor de telefonie mobilă. În primul rând, roamingul va fi conectat în zonele de război (regiunile Harkiv, Herson, Sumî, Poltava, Dnipro, Zaporijjea, Donețk, Luhansk, Kirovohrad, Nicolaev), apoi în regiunile Cernihiv, Jâtomâr, Cerkasî și Vinița. Mai târziu, în toată Ucraina.

13.30. Autoritățile din Ucraina anunță că evacuarea civililor din Mariupol nu a fost posibilă întrucât armata rusă a început atacurile în direcția coridorului umanitar: „Invadatorii nu au lăsat copiii, femeile, bătrânii să iasă din oraș. Inamicul a început atacul exact în direcția coridorului umanitar”.

Deocamdată, Rusia nu a venit cu o confirmare sau infirmare a acestei informații.

13.01. Shell plc, una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din Europa, a anunțat că va opri toate achizițiile spot de țiței rusești. La fel, compania a anunțat despre intenția de a începe retragerea treptată de la produsele petroliere rusești, la gazele din conducte și la gaz lichefiat.

12.30. Un coridor umanitar pentru orașul Sumî urmează să fie deschis astăzi. Acesta a fost aprobat oficial de Ministerul rus al Apărării într-o scrisoare adresată Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Coridorul umanitar este destinat pentru evacuarea civililor din orașele: Sumî, Holubivka, Lohvâțea, Lubnî, Poltava. Alte coridoare umanitare încă nu au fost aprobate.

Potrivit Parlamentului Ucrainei, arma rusă a plănuit să perturbeze munca coridoarelor umanitare. „Se pregătesc manipulări cu traseul pentru a forța oamenii să meargă în cealaltă direcție”.

12.30. De la începutul atacului Rusiei împotriva Ucrainei, peste două milioane de ucraineni au părăsit țara, potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.

11.55. Volodâmâr Zelenski a ieșit într-un nou briefing de presă. El s-a referit la atacurile aeriene la care a fost supus orașul Sumî. „Rusia, în ultimii 30 de ani, nu au pierdut atâtea avioane de luptă cât a pierdut în aceste 13 zile în Ucraina. Însă ei au suficientă tehnică pentru a omorî, au suficiente rachete pentru a produce teroare, au destule bombe de 500 de kilograme pentru a le arunca deasupra noastră, la Kiev, Odesa, Harkiv, Jâtomâr, Mariupol etc. De 13 zile noi auzim promisiuni că ne vor închide cerul, că ne vor da avioane de luptă.”

 

11.10. „35 de autobuze au părăsit deja regiunea Poltava și se îndreaptă spre Sumî pentru a evacua locuitorii de acolo”, a spus președintele unității administrative Poltava, Dmâtro Lunin.

Din această coloană umanitară fac parte reprezentanții Crucii Roșii și medici. De asemenea, au fost trimise și 20 de tone de ajutor umanitar: alimente și medicamente.

10.20. Administrația orașului Kiev anunță că noaptea trecută a fost liniștită, întreaga infrastructură comunală și medicală funcționează. Transportul funcționează între orele 8.0 și 19.00 în componență redusă și doar pe anumite rute.

9.47. Rada Supremă a Ucrainei a raportat noi cazuri de decese în urma atacului aerian din noaptea de 7 martie asupra orașului Sumî. La ora actuală, se anunță despre decesul a 18 civili, printre care și doi copii.

9.50. Ministerul Apărării al Ucrainei a actualizat datele privind pierderile armatei ruse în perioada 24 februarie-7 martie:
# oameni – circa 12 000;
# tancuri – 303;
# mașini militare blindate – 1 036;
# sisteme de artilerie – 120;
multiple launch rocket system (MLRS) – 56;
# sisteme de luptă antiaeriană – 27;
# avioane – 48;
# elicoptere – 80;
# vehicule – 474;
# nave/bărci – 3;
# rezervoare de combustibil – 60;
UAV operational-tactical level – 7.

Partea rusă nu confirmă aceste date. Potrivit Federației Ruse, în „operațiunea militară” au decedat circa 500 de soldați ruși.

9.40. Viktor Ianukovici, fost președinte al Ucrainei, s-a adresat lui Volodâmâr Zelenski rugându-l „să oprească vărsarea de sânge cu orice preț”.

„Înțeleg foarte bine că aveți mulți consilieri, dar sunteți personal obligat să opriți vărsarea de sânge și să ajungeți cu orice preț la un acord de pace. Acest lucru este de așteptat în Ucraina, Donbas și Rusia. Poporul ucrainean și partenerii dvs. din Occident vă vor fi recunoscători”, se arată într-un comunicat transmis pentru RIA Novosti.

În iarna 2013-2014, după ce în prealabil a refuzat semnarea Acordului de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană, Ianukovici a fost nevoit să părăsească țara în urma protestelor în masă (Euromaidan). În cele din urmă, el a fost demis și a fost învinuit de trădare de patrie. Acesta se află pe teritoriul Federației Ruse, la Rostov-pe-Don.

9.34. Viceprim-ministra Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina, Irâna Vereșciuk, a spus că „azi va fi organizat un singur coridor umanitar agreat. Este vorba despre coridorul umanitar din Sumî-Holubivka-Lohvâțea-Lubnî-Poltava. Nu au fost convenite alte rute. Acest lucru a fost agreat de Ministerul Apărării al Federației Ruse.”

Vă amintim că partea rusă a spus că există alte rute propuse:
# din Kiev și din periferii, precum și din Cernihiv până în Belarus și apoi cu avionul în sudul Rusiei;
# din orașul Sumî până la Poltava (Ucraina), apoi de acolo la Belgorod (Rusia);
# din Harkiv până la Belgorod și la la Liov, Ujhorod și Ivano-Frankivsk (Ucraina);
# din Mariupol până la Rostov-pe-Don și Taganrog (Rusia) sau în Zaporojjea (Ucraina).

9.15. Banca Mondială va oferi Ucrainei o finanțare de urgență de 723 de milioane de dolari, notează Reuters.

Totodată, banca mobilizează 134 de milioane de dolari sub formă de granturi și o finanțare paralelă de 100 de milioane de dolari.

8.39. Azi trebuie să aibă loc instaurarea unui regim de tăcere și deschiderea coridoarelor umanitare.

Rusia a anunțat că stabilește un regim de tăcere de la 10.00 până la 15.00 și iată cum intenționează să ducă oamenii în locuri mai sigure:
# din Kiev și din periferii, precum și din Cernihiv până în Belarus și apoi cu avionul în sudul Rusiei;
# din orașul Sumî până la Poltava (Ucraina), apoi de acolo la Belgorod (Rusia);
# din Harkiv până la Belgorod și la la Liov, Ujhorod și Ivano-Frankivsk (Ucraina);
# din Mariupol până la Rostov-pe-Don și Taganrog (Rusia) sau în Zaporojie (Ucraina).

Cu o zi înainte, Rusia oferise deja rute pentru convoaiele umanitare locuitorilor din orașele ucrainene distruse sau ocupate. Li s-a oferit, de asemenea, fie să meargă în Rusia sau în Belarus, fie să meargă în altă localitate din Ucraina. Partea ucraineană a declarat apoi că ucrainenii nu vor merge în Belarus și Rusia. Până acum, evaluarea lor asupra stării de spirit a refugiaților este justificată: marea majoritate a refugiaților din orașele ucrainene merg în Occident, rămân în părțile de vest ale Ucrainei sau se pleacă mai departe în Europa.

În Ucraina, încă nu s-au expus asupra aprobării sau respingerii opțiunilor de propuse de Rusia, scrie currenttime.tv.

8.23. În urma atacului aerian asupra caselor rezidențiale din Sumî au decedat nouă oameni, inclusiv doi copii, informează Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

8.06. Membrii echipajului noului program spațial Polaris Dawn, al companiei americane SpaceX, vor lua cu ei în spațiu drapelul ucrainean.

„Suntem alături de Ucraina și de cetățenii săi curajoși și de toți cei care luptă pentru libertatea din întreaga lume”, se arată într-un mesaj publicat pe Twitter.

7.56. Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina, despre atacul Rusiei împotriva Ucrainei la ora 6.0, 8 martie:
# armata rusă continuă operațiunea ofensivă, însă ritmul de înaintare a trupelor a scăzut semnificativ;
# merge operațiunea de apărare a orașului Cernihiv;
# apărarea Kievului continuă;
# sunt bătălii defensive în suburbiile din Nicolaev;
# potrivit autorităților ucrainene, armata rusă este demoralizată și recurge din ce în ce mai mult la jaf și la violență împotriva civililor.

7.46. Volodâmâr Zelenski a apărut pe coperta revistei New Yorker.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de The New Yorker (@newyorkermag)

7.45. Departamentul pentru Protecția de Stat al Ucrainei roagă oamenii să nu publice imagini video despre exploziile în timpul nopții, asta pentru că poate oferi rușilor informație despre amplasarea sistemelor de apărare aeriană.

7.27. Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că, pe timp de război, recruții ucraineni vor primi mai mult cu 30 000 de hrivne pe lună.

„Militarii care sunt direct implicați nemijlocit în acțiunile de securitate și apărare națională, de respingere și de descurajare a agresiunii militare ruse, aflându-se direct în zonele fierbinți, cuantumul remunerației suplimentare va crește până la 100 000 hrivne.

Familiilor militarilor decedați li se va plăti un ajutor financiar în valoare de 15 milioane de hrivne.

7.14. FIFA a permis jucătorilor și antrenorilor străini să suspende contractele cu cluburile din campionatul rusesc. În acest caz, ei nu vor fi sancționați conform regulamentelor FIFA.

7.07. De la Începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, circa 1,7 milioane de ucraineni au plecat din țară, informează Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Printre aceștia se numără mai mult femei și copii.

6.42. YouTube a blocat ambele canale ale propagandistului rus Vladimir Soloviov: „Seara cu Vladimir Soloviov” și „Soloviev LIVE”, spune TASS.

Jurnalistul plănuiește să continue emisiunea: „Vom intra în direct pe Soloviev LIVE. Vom ieși în ciuda războiului pe care YouTube și Google l-au anunțat proiectului” a spus Soloviov.

Soloviov a fost supus sancțiunilor UE din 24 februarie pentru recunoașterea de către Rusia a așa-ziselor Republici Populare Luhansk și Donețk.

6.36. Rusia a devenit țara cu cele mai multe sancțiuni impuse din lume. Le-a întrecut pe Iran și Siria, scrie Bloomberg care citează castellum.ai.

Cele mai multe sancțiuni au fost impuse de către Elveția (568), UE (518), Canada (454), Australia (413), SUA (243), Marea Britanie (35) etc.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente