67 de obiecte explozive și peste 5 000 de cartușe, distruse de geniștii militari în luna februarie

Pe parcursul lunii februarie, echipele de geniu ale Armatei Naționale au executat 14 misiuni de deminare, fiind solicitate în localitățile din raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Telenești, Orhei, Bălți, Cahul, Căușeni și Ungheni. În urma cercetării solului, geniștii militari au depistat 67 de obiecte explozive și 5 185 de cartușe de diferit calibru.

Foto: Ministerul Apărării

Astfel, în perioada respectivă, grupele de deminare ale Batalionului Geniu „Codru” au executat două misiuni de deminare în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. În prima jumătate a lunii februarie, geniștii militari au neutralizat în această localitate 47 de obiecte explozive și 4 319 de cartușe, descoperite pe un câmp arabil.

La 21 februarie curent, echipa de geniu a intervenit repetat în satul Răscăieți, unde a distrus patru proiectile de artilerie, 866 cartușe de diferit calibru, precum și patru grenade RPG-40. Toate obiectele explozive datau din cel de-al Doilea Război Mondial și au fost lichidate în condiții de maximă securitate.

De la începutul anului curent, geniștii Armatei Naționale au nimicit un număr total de 88 de obiecte explozive și 7 885 de cartușe.

Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.


Pub