Rusia reia importul de fructe din R. Moldova și alte 4 state, „fără a ține cont de restricțiile impuse întreprinderilor producătoare”
Rosselhoznadzor anunță că din 5 martie anulează restricțiile introduse anterior și reia importul de produse reglementate în Rusia din cinci țări, de pe întreg teritoriul, fără a ține cont de restricțiile impuse întreprinderilor producătoare.
Foto: UNIMEDIA

Astfel, într-un comunicat emis de Rosselhoznadzorul sunt anulate restricțiile și permisul de import de:

- pere din Bosnia și Herțegovina;

- fructe cu sâmburi și nuci din Republica Populară Chineză;

- fructe cu semințe sau sâmburi din Republica Moldova;

- fructe cu semințe sau sâmburi din Serbia;

- cartofi din Bangladesh;

- mere din Azerbaidjan;

„Decizia a fost luată pe baza analizei informațiilor privind măsurile luate pentru prevenirea încălcării cerințelor ale Federației Ruse și ale țărilor membre EAEU, furnizate de organizațiile naționale de carantină și protecția plantelor din țările menționate mai sus”, menționează în anunț Rosselhoznadzorul. 

Exportul din Republica Moldova spre Ucraina și spre Rusia este întrerupt, din cauza războiului din țara vecină, iar importul din aceste două state este și el dificil, dar se caută soluții. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul conferinței de presă susținute după ședința de astăzi a Guvernului. Pe de altă parte, șefa Executivului nu a putut spune care ar putea fi cele mai afectate ramuri ale economiei naționale, precizând că „o săptămână nu este suficient pentru a veni cu asemenea date sau prognoze, în special pentru că există o doză foarte mare de incertitudine”. 

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, bate alarma. „În frigiderele pomicultorilor acum se află aproximativ 150 mii de tone de mere. Exportul în Rusia evident că este blocat. Fermierii se află în disperare”, spune acesta și se adresează ministerelor de resort „să inițieze urgent un program special”.


Pub