Gavrilița, despre cererea Tiraspolului de a-i recunoaște independența: Aceste solicitări sunt de 30 de ani

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că solicitarea Tiraspolului de a recunoaște definitiv independența, după ce Moldova a semnat cererea de aderare la UE este „de 30 de ani”, iar asemenea declarații „au fost făcute atunci, când Moldova a semnat aderarea la anumite foruri internaționale”. 

Foto: UNIMEDIA

„Aceste solicitări sunt de 30 de ani. Asemenea declarații au fost făcute atunci, când Moldova a semnat aderarea la anumite foruri internaționale, cum ar fi Consiliul Europei sau a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Important este că acele mecanisme de negociere care există sunt funcționale și mergem pe aceste mecanisme așa cum am făcut-o anterior”, a declarat Gavrilița.

Stânga Nistrului cere Chișinăului și comunității internaționale să-i recunoască definitiv independența, după ce RM a semnat cererea de aderare la UE. Tiraspolul se declară nemulțumit că autoritățile de la Chișinău nu s-au consultat cu regiunea transnistreană înainte de a semna cererea.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița. „Unele decizii trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”, a declarat Maia Sandu.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a condamnat „graba cu care conducerea țării noastre, reprezentată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană”.

„Presiunea publică și calculele politice au schimbat deciziile guvernării”, afirmă politologul Dionis Cenușa, cu referire la anunțul șefei statului, Maia Sandu privind semnarea cererii de aderare a RM la UE.

Fostul premier, Ion Chicu, a spus că cererea de aderare a RM la UE este o acțiune de PR, iar războiul din Ucraina nu are cum grăbi procesul.

Și Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a venit cu o reacție.


Pub