„Nu e un lucru serios”. Maia Sandu, despre „pretențiile Tiraspolului privind cererea de aderare la UE”: O declarație scoasă de la naftalină

„Este un comunicat, declarație, scoasă de la naftalină”. Astfel a comentat șefa statului, Maia Sandu, cererea Tiraspolului de a-i recunoaște independența. „Nu este clară această preocupare, pe de o parte spun că nu vor să fie parte a RM, pe de o parte au pretenții la planurile de viitor ale RM”, a declarat Sandu, la În profunzime de la ProTV.

Foto:

„Nu este clară această preocupare, pe de o parte spun că nu vor să fie parte a RM, pe de o parte au pretenții la planurile de viitor a RM, asemenea declarații le-am văzut din timp în timp, nu este noutate, este un comunicat, declarație scoasă de la naftalină.

E o contradicție, pe de o parte insistă că nu vor să facă parte din RM, pe de altă parte au pretenții la ce vrem să facem noi cu RM.

Nu este un lucru serios și să-i întrebăm de ce nu renunță la acordul de liber schimb cu UE, dacă nu le place viitorul european al RM, pentru că beneficiază de acest regim”, a declarat președinta.

„Nu cred că o să aderăm mâine sau poimâine la UE, este un proces mai lung, nu cred că regiunea transnistreană poate opri acest proces. Asta ne dorim, ca Moldova să intre în UE, inclusiv cu regiunea transnistreană”, a adăugat Sandu.

Stânga Nistrului a cerut Chișinăului și comunității internaționale să-i recunoască definitiv independența, după ce RM a semnat cererea de aderare la UE. Tiraspolul se declară nemulțumit că autoritățile de la Chișinău nu s-au consultat cu regiunea transnistreană înainte de a semna cererea.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița. „Unele decizii trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”, a declarat Maia Sandu.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a condamnat „graba cu care conducerea țării noastre, reprezentată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană”.

Fostul premier, Ion Chicu, a spus că cererea de aderare a RM la UE este o acțiune de PR, iar războiul din Ucraina nu are cum grăbi procesul.

Și Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a venit cu o reacție.


Pub