(livetext) Ziua XII. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

download (1)
Foto: Orașul Harkiv, la 1 martie. Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

În Ucraina situația rămâne tensionată. Pe parcursul nopții au fost raportate mai multe atacuri aeriene asupra localităților Mâkolaiv, Tuzlî și Irpin. Companiile internaționale continuă să-și suspende activitatea pe teritoriul Federației Ruse.
Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că întreprind o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

23.36. Volodâmâr Zelenski a semnat un decret prin care recheamă pacificatorii și militarii implicați în misiuni în afara țării.

23.30. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi declarații și a arătat priveliștea de la fereastra biroului său din centrul Kievului.

„A existat un acord privind «coridoarele umanitare». A funcționat asta? Nu. În loc de asta au funcționat tancurile rusești, minele rusești”, a comentat Zelenski.

23.17. Miniștri afacerilor externe ai Ucrainei, Rusiei și Turciei vor avea o întâlnire într-un format trilateral în Antalya.

Întâlnirea este programată pentru data de 10 martie.


22.49. În ultimele 24 de ore, la Harkiv în urma bombardamentelor au fost omorâți 10 civili.

De la începutul războiului, în orașul Harkiv au murit 143 de persoane, inclusiv cinci copii. Acest lucru a fost anunțat de către Serhi Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Direcției Principale a UPN din regiunea Harkiv.

21.35. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a primit medalia libertății Fundației Prezidențiale „Ronald Reagan”. Medalia a fost oferită ambasadoarei Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova.

Șeful Fundației Prezidențiale „Ronald Reagan”, Frederic Ryan, a subliniat că acest înalt premiu onorează liderismul președintelui Ucrainei și statornicia milioanelor de ucraineni care își apără dreptul de a-și alege propriul viitor și inspiră întreaga lume civilizată să lupte pentru valorile libertății și democrației.

20.57. La Mâkolaiv, în timpul bombardamentului, o rachetă a lovit cazarma în care dormeau soldații.

Opt persoane au fost ucise, opt au fost date dispărute, iar 19 au fost rănite, a declarat guvernatorul Administrației Regionale de Stat Mâkolaiv, Vitali Kim.

20.00. A treia rundă de negocieri s-a încheiat. Potrivit consilierului șefului oficiului președintelui ucrainean, Mâhailo Podoleak, ambele părți au convenit la îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare. La fel, au continuat consultările intensive asupra încetării focului și garanțiilor de securitate, însă nu s-a ajuns la un rezultat, dar consultațiile vor continua.

19.40. Procurora generală a Ucrainei, Irâna Venediktova, a anunțat că pe numele interpretului rus Nicolai Baskov a fost pornită o cauză penală și, în același timp, procurorii ucraineni au început procedura de dare în căutare internațională.

19.20. Antenele de radiodifuziune și difuziune TV din Mariupol se află sub controlul forțelor armate ruse. Potrivit primarului orașului, conducerea orașului nu răspunde în prezent de informațiile difuzate prin intermediul televiziunii și stațiilor radio.

19.05. Moartea lui Denâs Kireev nu are nimic de-a face cu negocierile dintre Ucraina și Rusia, spune Mâhailo Podoleak, citează Unian.

Potrivit consilierului șefului oficiului președintelui Ucrainei, Kireev „nu a fost spionul Rusiei în grupul de negociere”. De asemenea, el neagă informațiile conform cărora a fost ucis de SBU.

Într-un interviu cu jurnalista rusă Iulia Latinina, Mâhailo Podoleak, consilierul șefului Oficiului președintelui, a declarat că, în timpul negocierilor dintre delegațiile ucrainene și cele ruse, Kireev a fost consultant „pe o serie de probleme legate de situația din Federația Rusă” și nu este membru al delegației, iar moartea sa nu a avut legătură cu delegațiile de muncă și cu procesul de negociere.

Podoleak subliniază că informațiile despre uciderea lui Denâs Kireev de către reprezentanții SBU a fost distribuită de mass-media și canalele de Telegram rusești.

18.55. Mai mulți cetățeni ruși vor fi expuși sancțiunilor din partea Canadei. Țara a extins lista.

# Mihail Murașco, ministrul sănătății în Rusia
# Dmitri Patrușev, ministrul agriculturii
# Vladimir Soloviov, prezentator TV
# Margarita Simonian, redactora șefă RT și MIA Rossia Segodnea
# Oleg Deripasca, antreprenor
# Pavel Krașenicov, deputat
# Constantin Ernst, directorul canalului Primul
# Dmitri Pescov,  secretarul de presă al președintelui Federației Ruse
# Victor Gavrilor
# Dmitri Ivanov

18.38. Parlamentul Ucrainei a anunțat că circa 2 040 de studenți (din 27 de țări) sunt în prezent în Ucraina și nu pot părăsi țara.

„Toți sunt blocați acum în Sumî, Cernihiv, Mariupol, Herson și nu pot părăsi țara din cauza bombardamentelor”, se arată în postarea parlamentului ucrainean.

18.06. Prim-ministru Ucrainei a anunțat că peste 140 000 de ucraineni, majoritatea bărbați, s-au întors în țară de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei. La fel, prim-ministrul a anunțat un pachet de susține pentru susținerea businessului din Ucraina. Companiile vor fi scutite de plata anumitor impozite.

16.32. A treia rundă de negocieri între delegațiile rusă și ucraineană a început. Întâlnirea are loc la ambasada Federației Ruse în Belarus situată în Беловежская пуща (zonă din Belarus). Despre asta a scris TASS.

16.15. Unul dintre cei mai renumiți jurnaliști de investigație Christo Grozev a relatat care sunt condițiile Federației Ruse de a opri „operațiunea specială”. Astfel, potrivit surselor lui, Ucrainei i s-a propus trei condiții:
# Volodâmâr Zelenski rămâne președinte, iar prim-ministrul va fi omul Rusiei, Iuri Boiko;
# Ucraina recunoaște independența așa-ziselor Republici Populare Luhansk și Donețk și recunoașterea Crimeii ca teritoriu al Federației Ruse;
# stipularea în constituție a unui articol despre neutralitate (refuzarea de aderare la NATO).

Aceste condiții au fost refuzate de partea ucraineană.

15.45. Delegația ucraineană a ajuns la locul negocierilor, transmite RIA Novosti.

15.29. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a venit cu o actualizare cu privire la statutul cererii de aderare a Ucrainei la UE. „Vom discuta cererea de aderare a Ucrainei în următoarele zile.”

14.50. Numărul refugiaților ucraineni care au părăsit Ucraina a depășit deja 1,7 milioane, comunică Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

13.36. Consilierul șefului oficiului președintelui ucrainean, Mâhailo Podoleak, a anunțat despre pornirea delegației ucrainești spre locul negocierilor. A treia rundă va începe la ora 16.00, potrivit oficialului.

13.12. Guvernul rus a întocmit o listă a statelor și teritoriilor străine care „comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei”, potrivit unui decret al cabinetului de miniștri, scrie agenția de stat rusă RIA. Țările care sunt actualmente pe listă: Australia, Marea Britanie, țările UE, Islanda, Canada, Liechtenstein, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, San Marino, Singapore, Statele Unite ale Americii, Taiwan*, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Japonia. Ordinul respectiv a fost întocmit ca urmare a decretului președintelui rus din 5 martie 2022 „cu privire la procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini”.
* Taiwan are propriul guvern democratic, separat de cel de la Beijing. Republica Moldova nu îi recunoaște statalitatea.

12.59. Patriarhul Chiril I al Moscovei a spus că ceea ce se întâmplă acum în Donbas este din cauza paradei gay.

„În Donbas nu sunt acceptate valorile occidentale – parada gay. Ca să intri în clubul acelor țări este obligatoriu să organizezi la tine în țară astfel de evenimente. Prin urmare, ceea ce se întâmplă astăzi în diplomația mondială nu se referă doar la politică, vorbim despre ceva mai important decât politică. Vorbim despre salvarea omenirii, despre unde va ajunge omenirea. Astăzi, frații noștri din Donbas, poporul ortodox, suferă fără îndoială și nu putem decât să fim alături de ei, în primul rând prin rugăciune. Este necesar să ne rugăm ca Domnul să-i ajute să păstreze credința ortodoxă, să nu cedeze ispitelor”, se arată într-o declarație a patriarhului.

12.12. BELTA a anunțat despre faptul că delegația rusă a ajuns la locul stabilit pentru a treia rundă de negocieri cu Ucraina. Sosirea părții ucrainene este așteptată după-amiază.

Amintim că, în runda a doua de negocieri, unica înțelegere agreată de cele două părți a fost organizarea coridoarelor verzi pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene bombardate. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene spun că armata nu a încetat focul în perioadele stabilite așa cum a promis. Pe de altă parte, rușii spun că autoritățile ucrainene sunt cele care nu permit cetățenilor să iasă.

11.58. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi declarații.

„Niciodată nu am vrut acest război, dar ni l-au adus. Dacă atacul Rusiei va continua împotriva Ucrainei, asta înseamnă că trebuie aplicate noi sancțiuni. Când cineva își pierde mințile, trebuie să lăsăm frica și să uităm de comerț cu ei. […] În această noapte, armata rusă a bombardat orașul Mâkolaiv, chiar și locuințele oamenilor. […] Așteptăm decizia privind închiderea spațiului aerian al țării noastre. Puterea pe care o aveți [Zelenski se referă la țările NATO] vă permite să faceți acest lucru. Sau dați-ne avioane de luptă și tehnică necesară care ne vor da și nouă puterea necesară de a ne apăra spațiul aerian.”

11.25. Nouă persoane au murit în atacul asupra aeroportului din Vinița, dintre care cinci civili și patru militari. Căutările continuă, iar până în prezent, salvatorii au eliberat deja 15 persoane de sub dărâmăturile aeroportului bombardat de armata rusă, informează autoritățile de la Vinița.

11.20. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk, despre coridoarele umanitare deschise în această dimineață de Federația Rusă: „Oamenii noștri nu vor pleca din Ivankiv, Dâmer, Vâșhorod [lângă Kiev] în Belarus, pentru a zbura ulterior în Rusia cu avionul”.

10.15. Autoritățile din Ucraina informează despre pierderile armatei ruse din perioada 24 februarie-7 martie:
# oameni – peste 11 000;
# tancuri – 290;
# mașini militare blindate – 999;
# sisteme de artilerie – 117;
multiple launch rocket system (MLRS) – 50;
# sisteme de luptă antiaeriană – 23;
# avioane – 46;
# elicoptere – 68;
# vehicule – 454;
# nave/bărci – 3;
# rezervoare de combustibil – 60;
UAV operational-tactical level – 7.

9.50. Rada Supremă a Ucrainei a confirmat că primarul orașului Hostomel, Iuri Prâlâpko, a fost împușcat de armata rusă. De asemenea, instituția informează că au fost omorâți voluntarii Ruslan Karpenka și Ivan Zorea pentru că au distribuit pâine și medicamente oamenilor.

8.53. Rada Supremă a Ucrainei informează că prima sesiune a Curții Penale Internaționale de la Haga va avea loc astăzi, pe 7 martie. Acest lucru a fost declarat de către Fedir Venislavskâi, membru al Comisiei Radei Supreme pentru Securitate Națională, Apărare și Informații.

8.45. În Harkiv au decedat opt persoane în urma unui bombardament masiv asupra orașului. 21 de clădiri din partea centrală a orașului au fost incendiate/distruse. Pompierii au salvat aproximativ 200 de persoane.

7.57. În Luhansk a avut loc o explozie la un depozit de petrol. Acel depozit nu funcționa de câțiva ani. Serviciile pentru situații excepționale din regiune încearcă în aceste momente să stingă focul.

7.38. Au fost publicate noi fotografii cu clădiri din Ucraina înainte și după atacurile armatei ruse. Printre acestea se regăsesc instituții de învățământ, de cultură, clădiri de locuit.

7.34. Rusia anunță regim de tăcere de la ora 10.00 și deschide coridoare umanitare la Kiev, Mariupol, Harkiv și Sumî. Decizia a fost luată la cererea lui Emmanuel Macron către Putin. Partea rusă menționează că a notificat structurile relevante ale ONU, OSCE și ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii despre deschiderea coridoarelor umanitare în Ucraina. Despre aceasta anunță TASS cu referire la Ministerul Apărării al Federației Ruse.

7.20. Biroul Misiunii OSCE din Mariupol a fost avariat. Ultimii membri ai Misiunii OSCE în Ucraina părăsesc țara.

„Procesul de evacuare temporară a tuturor membrilor internaționali ai misiunii este aproape finalizat. Ultimul grup – șeful misiunii și conducerea superioară – va părăsi acum Ucraina. Relocarea membrilor misiunii locale la Kramatorsk și Severodonețk continuă, iar relocarea fostelor dislocații la Mariupol este amânată din motive de securitate”, se arată în comunicatul OSCE.

7.05. Ministra Afacerilor Interne din Marea Britanie, Priti Patel, a cerut ca Rusia să fie suspendată din Interpol. Dânsa spune că acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare directă la adresa securității umane și a cooperării internaționale în domeniul aplicării legii.

6.49. Autoritățile ucrainene au prezentat informațiile generale de la începutul celei de-a XII-a zi de la începutul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei:
# de la începutul zilei, armata rusă continuă să efectueze lovituri cu rachete, bombe și artilerie asupra Ucrainei;
# invadatorii continuă să folosească rețeaua de aerodromuri din Republica Belarus pentru lovituri aeriene asupra Ucrainei;
# orașul Irpin a rămas fără curent, apă și căldură de mai bine de trei zile, nu există livrare de alimente și apă, invadatorii le-au interzis orășenilor să-și părăsească casele.
# au fost raportate numeroase cazuri de filmări de reportaje pentru canalele de televiziune rusești despre presupusa umanitate și misiune de eliberare a Ucrainei de către armata rusă. Tot pe rețelele de socializare, Rusia continuă să distribuie conținut care acoperă într-o cheie negativă activitățile Forțelor Armate ale Ucrainei.

6.20. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, 211 școli au fost distruse sau avariate, a declarat ministrul educației și științei al Ucrainei, Serhi Șkarlet.

Potrivit lui, există din ce în ce mai multe instituții afectate de atacul armatei ruse, cu toate că acesta a început odată cu primele zile ale vacanței de două săptămâni a elevilor.


Amintim că Rusia a atacat Ucraina în ziua de 24 februarie, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, echipa #diez transmite evenimentele în regim livetext în fiecare zi. Urmărește în aceste materiale evenimentele care s-au întâmplat de la începutul războiului: ziua 1ziua 2ziua 3ziua 4ziua 5ziua 6ziua 7ziua 8ziua 9ziua 10, ziua 11.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Amintim că Rusia a atacat Ucraina în ziua de 24 februarie, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, echipa #diez transmite evenimentele în regim livetext în fiecare zi. Urmărește în aceste materiale evenimentele care s-au întâmplat de la începutul războiului: ziua 1ziua 2ziua 3ziua 4ziua 5ziua 6ziua 7ziua 8ziua 9ziua 10, ziua 11.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente