A 11-a zi de război: Zelenski a discutat cu Biden. Boris Johnson propune un plan cu șase puncte

Începe a 11-a zi de război în Ucraina. În noaptea de sâmbătă spre duminică operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina anunță că șase regiuni au rămas fără gaz. Un oraș din regiunea Sumî a fost bombardat, iar termocentrala din localitate a fost distrusă. Între timp, Visa și Mastercard anunță că își suspendă activitățile în Rusia. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că a pregătit un plan cu șase puncte pentru a contracara invazia rusă în Ucraina. 

În șase regiuni ale Ucrainei, sute de mii de oameni au rămas fără gaz

Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina a oprit lucrările a 16 stații de distribuție a gazelor din regiunile Harkiv, Nikolaev, Zaporojie, Kyev, Donețk și Luhansk. 

Drept urmare, sute de mii de consumatori casnici rămân fără gaz. „Având în vedere deteriorările semnificative în rețelele operatorilor regionali și luptele active, acum este imposibil de a relua furnizarea de gaze în aceste 16 stații de distribuție a gazelor”, notează operatorul sistemului de transport al gazelor.

Armata rusă a distrus termocentrala din Ohtîrka, regiunea Sumî. Sunt victime

Aviația rusă a bombardat Ohtîrka (30 km²) , un oraș din regiunea Sumî. Președintele administrației regionale Dmitri Jivițki a declarat pe Telegram că militarii ruși au bombardat principalele obiective cheie ale regiunii. „Ieri, rușii au distrus termocentrala. 5 muncitori civili au fost uciși”, a spus el.

Potrivit lui Jivițki, în oraș nu există încălzire și, parțial, nu există apă și electricitate în case. „Ce pot să spun, însăși Ohtîrka a dispărut parțial! Aviația rusă a distrus astăzi baza alimentară a orașului, un depozit de materiale de construcție și o parcare. Un sector de blocuri locative a fost bombardat. Numărul victimelor se precizează”, a adăugat el. 

Visa și Mastercard își suspendă activitățile în Rusia

Sistemele internaționale de plată Visa și Mastercard au anunțat suspendarea activităților în Rusia. 

  • Cardurile emise în Rusia vor funcționa pe teritoriul țării.
  • În afara Rusiei, cardurile nu vor funcționa. De asemenea, nu va fi posibilă plata pentru servicii online străine.
  • Cardurile emise de bănci străine nu vor funcționa în Rusia.

„Suntem forțați să facem acest pas din cauza invaziei ruse în Ucraina și a evenimentelor inacceptabile la care am fost martori”, se arată într-o declarație difuzată de Visa.

„Făcând acest pas, ne alăturăm multor altora în speranța unui viitor mai pozitiv, productiv și mai pașnic pentru noi toți”, a declarat la rândul său Mastercard.

Încă un lot de sisteme Starlink pentru orașele ucrainene distruse

Starlink, companie deținută de Elon Musk care oferă comunicații internet prin sateliți, va trimite un alt lot de sisteme în Ucraina pentru a furniza internet în orașele devastate, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Twitter după o discuție telefonică cu miliardarul american. „Am discutat și despre proiecte spațiale, dar asta după război”, a adăugat Zelenski.

Utilizatorii Airbnb au găsit o modalitate neobișnuită de a-i sprijini pe ucraineni 

Utilizatorii serviciului Airbnb au identificat o modalitate neobișnuită de a sprijini ucrainenii în timpul războiului: ei își rezervă masiv apartamente, în care, desigur, nu intenționează să stea în viitorul apropiat. Directorul Airbnb, Brian Chesky, a scris pe Twitter că în doar 48 de ore, în această săptămână, au fost rezervate 61.402 nopți în Ucraina, ceea ce înseamnă aproape 2 milioane de dolari pentru proprietarii de apartamente.

Biden și Zelenski au avut din nou o discuție telefonică

Președintele SUA a avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Iată principalele concluzii ale convorbirii:

  • Președintele american a salutat decizia Visa și Mastercard de a-și suspenda serviciile în Rusia;
  • SUA sporesc asistența de securitate, umanitară și economică pentru Ucraina, iar Biden lucrează îndeaproape cu Congresul pentru a asigura finanțare suplimentară;
  • Președintele SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacul rusesc asupra centralei nucleare Zaporojie;
  • Biden și Zelenski au vorbit despre discuțiile recente dintre Moscova și Kiev.

Planul cu șase puncte al lui Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a elaborat un plan cu șase puncte pentru a contracara invazia rusă în Ucraina. „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internațională bazată pe reguli – trebuie să o protejăm de încercările constante de a rescrie regulile prin forța militară”, a spus prim-ministrul britanic.

Planul său, care exclude intervenția militară a Occidentului în luptele din Ucraina, arată astfel:

  • formarea unei coaliții internaționale pentru a oferi asistență umanitară Ucrainei;
  • sprijin pentru autoapărarea Ucrainei;
  • presiune economică crescută asupra Rusiei;
  • prevenirea „strecurării unei normalizări” a activităților rusești în Ucraina;
  • consolidarea securității și rezilienței în întreaga regiune euro-atlantică;
  • utilizarea căilor diplomatice de detensionare cu participarea deplină a Kyevului.

În zilele următoare, Johnson intenționează să discute despre planul său cu liderii din Canada, Țările de Jos, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.