Proteste în Rusia. Circa 1500 persoane reținute, printre care și jurnaliști

Astăzi în Rusia au loc acțiunile planificate de protest anti-război în 44 de orașe, la această oră, în întreaga țară fiind deja reținute circa 1500 persoane. Deocamdată, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din Rusia nu dau cifre oficiale.

Cu o zi înainte de anunțarea protestelor în toată țara, planificate pentru ora 14:00, forțele de ordine ruse au intensificat represiunile asupra activiștilor, acestea  realizând minim 49 de percheziții în Sankt-Petersburg, Vladimir, Pskov, Tiumeni și Cita.

Îndemnul de a ieși la proteste este făcut în principal de echipa lui Aleksei Navalnîi, care se află în arest și dosarul căruia se află acum în judecată.

Pe 4 martie, Vladimir Putin a semnat o lege care incriminează apelurile „de a preveni folosirea trupelor ruse pentru a proteja interesele Rusiei”. În baza acestei legi, în Krasnodar și Barnaul deja au fost arestați activiști care au postat anunțuri despre proteste pe rețelele de socializare.

În Novosibirsk au fost reținuți circa 260 de oameni, printre care și un câine. O mare parte din aceștia au fost pur și simplu luați de pe stradă și băgați în dubiță, fără a confirma dacă erau protestatari sau simpli pietoni.

Sursă foto: Tayga.info

În Vladivostok, la proteste s-au adunat circa 100 de persoane, dintre care au fost arestate 15. De asemenea, poliția reține și jurnaliștii aflați la proteste. „Mă aflam pe piața din fața Teatrului de Operă. Din partea monumentului lui Lenin au început să vină polițiștii. Pe toți care nu au reușit să plece i-au înghesuit către centrul [pieței] și au început pe rând să-i bage în dubițe. Polițiștii au refuzat să se prezinte și să ne anunțe unde ne duc”, scrie jurnalistul Novosti Novosibirska Viktor Bobrovnikov din dubița poliției. Potrivit fotografului de la același canal media, în piață au fost reținute încă minim 3 persoane care purtau veste cu însemnul „PRESA”.

În Omsk, la acțiunea de protest au fost reținute mai mult de 10 persoane. „Șirul de protestatari s-a împărțit în mai multe rânduri. O parte din ei, circa 100-200 de oameni, a fost blocată de poliție pe strada Nekrasov”, au anunțat activiștii.

Lumea a ieșit la proteste și în piața Novo-Sobornaia din Tomsk, unde au fost reținute circa 20 de persoane.

La Sankt-Petersburg activiștii anonimi au dat foc unei sperietorii Maslenița, care de această dată a fost îmbrăcată în straie de soldat, iar pe cap avea un sac pe care scria cu vopsea roșie „Luați-l”. Scopul acestei acțiuni este să atragă atenția autorităților ruse față de soldații ruși decedați în Ucraina și să întreprindă măsuri pentru a aduce cadavrele acasă.

Sursă foto: captură video SOTA

Artiștii plastici din capitala de nord a Rusiei au decis să iasă afară să picteze. „Dacă nu e voie de protestat, atunci vom face așa”. Pânzele erau pictate în culorile steagului Ucrainei.

Sursă foto: Meduza

Studenții Universității de Stat din Sankt-Petersburg care sunt reținuți de poliție pentru participarea la proteste sunt exmatriculați. În prezent, au fost deja pregătite dosarele de exmatriculare pentru 13 studenți.

Sursă foto: Telegram/Омское гражданское объединение

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.