5 lucruri pe care nu le știai despre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski are 44 ani și a fost născut în Krîvîi Rih, Ucraina. Tatăl lui Zelenski este doctor în științe tehnice, iar mama ingineră.

A studiat dreptul, dar nu a activat în domeniu nici o zi. Acesta s-a dedicat, în totalitate, scenei. El a devenit participant la KVN (concurs umoristic rusesc), întâi în echipa Zaporoji-Krîvîi Rih-Transit, apoi la Kvartal – 95.

După ce a atins popularitate, „Kvartal 95” a început să coopereze cu canalele TV ucrainești „1 + 1” și „Inter”. Pe parcurs, se înființează Studioul „Kvartal 95”, unul dintre proprietarii căruia a fost Zelenski.

1

Zelenski a jucat în peste 10 filme. El a a jucat rolului D’Artagnan în filmul „Cei trei mușchetari” (2004) și a avut rolul principal în filmul „Любовь в большом городе 3” (n. Red: traducere din rusă „Dragoste într-un oraș mare 3”).

De asemenea, acesta a creat și produs serialul de satiră politică „Слуга народу” (n. red: traducere din rusă: „Slujitorul poporului”). Rolul principal a fost jucat tot de Zelenski, serial care i-a adus și mai multă popularitate și l-ar ajutat să ajungă președinte.

Zelenski a sonorizat ursul în versiunea ucraineană a filmului „Paddington”.

2

Zelenski este și dansator. Acesta a câștigat în 2006 prima ediție a concursului de talente „Танці з зірками” (n red. Dansând cu stelele).

Concursul a fost inspirat de versiunea britanică „Dancing with the Stars”, care a ajuns la a cincea ediție anul trecut, printre finaliști numărându-se și Dmitrii Monatik, care a venit în spațiul public cu mai multe mesaje anti-război. Mai mult, hackerii au lansat pe canalele rusești filmulețul făcut de Monatik „Nu războiului!”

3

Adesea, ținta glumelor lui Zelenski și echipei de comedianți era Rusia și președintele Putin.

În 2019, la câteva luni distanță de la intrarea în funcție a președintelui Zelenski, Putin a făcut o declarație. Ultimul își amintea de anii 2000, când Zelenski făcea parte din KVN: „O persoană talentată. Dar ceea ce vedem acum nu este amuzant. Aceasta nu este o comedie, este o tragedie”, a spus Putin atunci. El se referea la faptul că Zelenski ar fi refuzat la începutul mandatului să vorbească cu așa-zișii lideri ai autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Luhansk.

4

Cenușăreasa. Institutului Internațional de Sociologie din Kyiv a prezis destul de exact rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din 2019 din Ucraina. Vladimir Paniotto, directorul Institutului, s-a întrebat dacă serialul „Sluga poporului” l-a ajutat pe Zelenski. Asta pentru că un scenariu similar s-a întâmplat în Danemarca, unde Helle Thorning-Schmitt a devenit prima femeie prim-ministră după un an de la lansarea serialului „Borgen” (2010), în care o femeie simplă a ajuns într-o funcție înaltă în stat. „Oamenii erau pregătiți [pentru așa scenariu]. Este ca un vis al Cenușăresei – un om simplu, cinstit, deși necalificat, va fi președinte”, explică sociologul, menționând că acesta ar putea fi un factor care a influențat asupra câștigului, scrie DW.com.

De când a început războiul, cererea pentru difuzarea serialului „Sluga poporului” în străinătate a crescut. Radiodifuzorii din țări diferite cumpără drepturile de a difuza serialul TV în care președintele Ucrainei joacă rolul principal. Compania media suedeză „Eccho Rights”, care difuzează serialul, a anunțat că vânzările au crescut vertiginos în ultimele zile și a calificat interesul pentru produs „excelent”. El spune că cererea se datorează războiului din Ucraina, scrie Pravda.

5

Zelenski și partidul au stabilit un record în Ucraina. Pentru prima dată, președintele a obținut controlul deplin asupra Radei împreună cu partidul „Sluga poporului” al președintelui Volodimir Zelenski, stabilind un record absolut în istoria Ucrainei, câștigând în majoritatea regiunilor din Ucraina. Președintele a avut ocazia să formeze de unul singur guvernul, fără să fie nevoie să facă o coaliție, potrivit Open Media.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.