Maia Sandu: „Monitorizăm situația în Stânga Nistrului. Nu avem informații despre schimbări semnificative acolo”

275290922_507145574113570_5451706685413905868_n
Foto: Maia Sandu/Facebook

Astăzi, 6 martie, Maia Sandu a avut o conferință de presă comună cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony J. Blinken, care efectuează o vizită la Chișinău în cadrul unui turneu european în șase țări.

În cadrul discuției, Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova are nevoie de susținerea și sprijinul comunității internaționale pentru a face față crizei refugiaților.

„Criza refugiaților pune presiune foarte mare pe economie. Este de datoria noastră morală să-i ajutăm pe toți, dar avem nevoie de susținere”, susține președinta.

Totodată, Maia Sandu s-a referit și la situația din Stânga Nistrului menționând că nu există informații care ar confirma eventuale pregătiri ale trupelor din Stânga Nistrului pentru a se implica în războiul din Ucraina.

„Monitorizăm situația în Stânga Nistrului. Nu avem informații despre schimbări semnificative acolo, dar bineînțeles că este un subiect de vulnerabilitate. Vă amintesc că pe teritoriul țării noastre în mod ilegal se află trupe ale Federației Ruse de decenii și asta înseamnă vulnerabilitate. Nu avem informații acum care ar confirma că există această intenție ca aceste trupe să fie implicate în acțiunile militare din Ucraina. În această regiune nu avem cum să ne simțim în siguranță, mai ales după ce vedem acest război în Ucraina”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, secretarul american de stat, Antony Blinken, a anunțat un pachet de susținere pentru Republica Moldova care actualmente se confruntă cu un flux enorm de refugiați ucraineni. Oficialul american a apreciat efortul moldovenilor menționând că „Moldova merită gratitudinea internaționala” pentru modul cum gestionează această criză.

„În cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Republica Moldova, nu ne-am confruntat niciodată cu un moment așa de urgent, cu provocările de astăzi. Războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei contra Ucrainei a declanșat o criză umanitară care deja are un impact enorm în zonă, inclusiv în Moldova”, a declarat secretarul de stat american aflat la Chișinău.

Înaltul oficial a mai menționat că SUA va face tot posibilul pentru a ajuta țara noastră în gestionarea acestei crize.

„Statele Unite vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistența pe care o acordă acestor oameni. Administrația Biden a cerut Congresului SUA să aprobe un fond de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistență umanitară pentru nevoile oamenilor din Ucraina sau ale altor țări care ajută la gestionarea acestei crize. Comunitatea internațională are această răspundere a de ajuta Moldova să gestioneze acest impact al războiului și vom transmite acest mesaj și în alte organisme internaționale”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Blinken a declarat că admiră generozitatea și ospitalitatea Republicii Moldova și a apreciat că Republica Moldova a oferit „o poveste puternică și pozitivă” a unei democrații emergente „într-un moment în care, de câțiva ani, democrațiile au înregistrat regrese în loc să meargă înainte”.


Amintim că în perioada 3-8 martie, Antony Blinken vizitează în total șase țări – Belgia, Polonia, Republica Moldova, Letonia, Lituania și Estonia – pentru consultări ample cu aliații NATO și partenerii europeni cu privire „la războiul neprovocat și nejustificat pe care Federația Rusă îl poartă împotriva Ucrainei”, anunța anterior Departamentul de Stat al SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente