‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAndrei Vasilachi: Vrem să mai plantăm o livadă, dar suntem într-o situație critică din...

Andrei Vasilachi: Vrem să mai plantăm o livadă, dar suntem într-o situație critică din cauza scumpirilor în lanț

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„Orice activitate nu ai face, este important să o faci cu plăcere, doar așa poți obține rezultate frumoase. Mă bucur foarte mult când văd roadele, pentru că depun mult suflet în munca pe care o fac, în livada cu care cred că mă voi mândri în câțiva ani”, ne-a povestit tânărul Andrei Vasilachi din satul Mișcăuți, raionul Criuleni.

Despre livada de nuci pe care a plantat-o din banii pe care i-a agonisit muncit 12 ani în Federația Rusă, am scris acum un an în urmă, atunci Andrei era plin de optimism și speranță.

Am decis să aflăm cum au evoluat lucrurile și care sunt reușitele tânărului, dar și cum a influențat pandemia afacerea pe care o administrează. 

„Am încercat să fac față tuturor greutăților și provocărilor care le-am întâmpinat de când am plantat livadă și până în prezent. După mai mulți ani în care încerc să-mi dezvolt propria afacere, constat că suntem într-o situație critică din cauza scumpirilor în lanț, pornind de la carburanți, îngrășăminte, dar și deficitului care se înregistrează la moment. Ne îngrijorează aceste aspecte, dar și  lipsa forței de muncă care devine tot mai evidentă și mai simțită. Suntem tineri și ne dorim să dezvoltăm, să creștem afaceri frumoase și profitabile, dar stăm la dubii cu cine vom lucra, cum vom recupera investițiile pe care le facem”, a povestit Andrei. 

În anul 2018, când a înființat livada de nuci a decis să planteze soiuri moldovenești de nuc, dar după ce a studiat mai mult, a analizat și discutat cu cei care deja au livezi, a înțeles că soiurile de peste hotare ar putea fi mai profitabile. 

„Mă refer aici la soiurile americane cum ar fi Chandler. Pe parcurs, am mai procurat terenuri și le-am consolidat, acum urmează să elaborăm un proiect și în toamna 2022 să plantăm o livadă cu soiuri americane. Nu pot să spun foarte sigur că soiurile moldovenești sunt mai puțin rentabile, sau mai puțin rezistente, dar tind să cred experienței pe care o au colegii”.

La moment, deține 5 ha de livadă de nuci cu soiuri moldovenești, care în acest an ar trebui să rodească pentru prima dată. 

„Intenționez să plantez 12 ha cu soiuri americane, care, spun producătorii, că s-au adaptat și oferă recolte bune, deja în anul 4 ani de la plantare”.

Tânărul spune că intenționează să planteze o livadă intensivă, iar pentru aceasta trebuie neapărat să instaleze și un sistem de irigare. Împreună cu alți câțiva colegi au reușit să restabilească stația de irigare existentă la Holercani, Molovata. 

„Pandemia mi-a reconfirmat ideea că trebuie să se investească în dezvoltarea satelor, deoarece salvarea noastră este anume în zonele rurale, care pot produce. La moment, pleacă foarte multă lume din sate și acest fapt este destul de trist. Până la urmă, pandemia a fost o lecție de viața pentru fiecare dintre noi”.

‹ adv ›

Întrebat dacă se mai gândește să plece peste hotare, Andrei Vasilachi spune că în momentul în care a revenit în țară, în anul 2017, a decis că nu va mai pleca niciodată, mai ales că acum are o motivare în plus. 

„Trebuie să avem răbdare și limite în tot ceea ce facem. Pe lângă livada de nuci mai muncesc și în construcție, așa că toți banii pe care îi câștig acolo îi investesc în livadă, cu speranța că, într-o bună zi, ne vom putea asigura deja din livada care crește. Cea mai mare dorință a mea este să pot să-mi cresc copii acasă și să-i motivez să-și iubească țara, să fac tot posibilul ca ei să nu fie nevoiți să plece peste hotare, în altă parte”.

Producătorul este de părere că pământul fără animale nu poate avea un circuit normal și se gândește că ar fi bine să  utilizeze îngrășăminte organice naturale. 

„Ne-am dori să dezvoltăm și o afacere zootehnică, dar revenim la principala problemă – forța de muncă. Suntem o țară agrară, un popor muncitor avem nevoie doar de susținere”, a mai adăugat tânărul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›