Ceban, către comisarul ONU pentru refugiați: După ce am cazat persoane în 5 școli, avem la propriu conflicte cu localnicii

Primarul capitalei, Ion Ceban, l-a anunțat pe Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi, venit într-o vizită la Chișinău, astăzi, despre faptul că activarea unor școli pentru cazarea refugiaților din Ucraina a provocat conflicte cu localnicii. „Am dispus 18 instituții să fie dislocate, dar până când le ținem în rezervă, pentru că în 5 am cazat și avem în continuare probleme”, a precizat Ceban.

Foto: captura ecran

„Slavă Domnului, Guvernul a activat ieri Manejul atletic, unde sunt 600 de locuri de cazare. Este o arenă sportivă, pe care am solicitat să o activeze, ca să evităm potențialul colaps. Pentru că absolut toate capacitățile municipale sunt limitate, noi am deschis în școli, dar cu școlile avem la propriu probleme cu localnicii. Am dispus 18 instituții să fie dislocate, dar până când le ținem în rezervă, pentru că în 5 am cazat și avem în continuare conflicte”, l-a informat Ion Ceban pe înaltul comisar ONU pentru refugiați, venit să vadă care este situația la Centrul pentru plasament de la Moldexpo.

„În continuare, avem absolut toată asistența acordată aici: de la înregistrare, asistență medicală, asistență educațională, psiho-emoțională, avem tot tipul de servicii integrate aici, de la cei mai mici până la cei mai mari. Avem spitalele municipale, în caz că necesită cineva îngrijiri medicale, avem și operații desfășurate”, a mai adăugat Ceban.


Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi, se află într-o vizită la Chișinău. De dimineață, acesta a mers să viziteze Centrul pentru plasament de la Moldexpo, unde a fost întâmpinat de primarul capitalei, Ion Ceban, care l-a informt despre situația actuală.

Prin decizia CSE a mun. Chișinău din 2 martie, două școli din capitală trec la învățământ online și devin gazda refugiaților din Ucraina. Este vorba despre Școala sportivă specializată de handbal nr.2 și Școala sportivă Speranța. La fel, alte 10 instituții de învățământ primar și secundar pregătesc spații de dormit în sălile de sport.


Pub