ANSP, după incidentul din Zaporojie: Nivelul de radiație nu a crescut. Preparatele din iod, consumate cu scop profilactic, pot afecta glanda tiroidă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a verificat nivelul de radiație după incidentul din Zaporojie și informează că „nu se atestă, la moment, o creștere a nivelului radiației și nu există unele riscuri pentru populația din Republica Moldova privind o eventuală expunere la radiații ionizante”.

Foto: Profimedia Images

ANSP afirmă că monitorizează zilnic starea fondului radioactiv pe teritoriul țării, prin efectuarea de măsurători dozimetrice în spațiul deschis, investigații de spectrometrie gama a diferitor produse alimentare, apei potabile, solului, depunerilor atmosferice și a altor obiecte. „În context, anunțăm că debitul dozei echivalente a fondului gama constituie 80-130 nSv/h(nanoSievert/oră) și se situează în limitele fondului natural caracteristic spațiului geografic al Republicii Moldova.

Reiterăm că, potrivit datelor de laborator primite până în prezent, nu există motive de îngrijorare referitoare la expunerea la radiații ionizante a populației țării noastre.

De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena a anunțat că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să fie monitorizat”, comunică instituția.

Totodată, ANSP anunță că administrarea de către populație, în scop profilactic, a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există temei pentru aceasta. Atenționăm că utilizarea preparatelor menționate poate prezenta riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide.

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, din sud-estul Ucrainei.

Autoritățile din Republica Moldova au venit cu informații în urma atacului asupra centralei. Potrivit oficialilor „nu se atestă creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populație”.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut apel la calm.

Potrivit șefului Inspectoratului la momentul actual, pericol pentru Republica Moldova nu există, iar conform rapoartelor oficiale fondul radioactiv în Republica Moldova este în limitele normei admisibile.


Pub