PCCOCS, SIS și SPIA anchetează penal mai multe persoane, după ce ar fi răspândit informații false despre război

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 răspândesc în public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina. Faptele investigate vizează răspândirea acestor informații în mod sistematic, prin diverse mijloace – internet, TV, radio, presă tipărită.

Foto: Digi24.ro

În cadrul investigațiilor a fost stabilit faptul că aceste acțiuni au ca scop crearea în rândul populației din Moldova a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale. Prin urmare, faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 (acţiunile intenţionate îndreptate spre ațîțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase) ale Codului penal.


Așa cum investigațiile sunt în desfășurare, alte date urmează a fi comunicate odată ce vor deveni disponibile informații de impact social major, în măsura în care obiectivitatea investigațiilor nu va fi afectată.

Concomitent, se solicită cetățenilor de a se abține de la acțiuni din categoria celor menționate.

Șefa statului a declarat astăzi că „este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice, demnitari și aleși, în scopuri politice”, iar „manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată„.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că unii refugiați ucraineni se comportă „obraznic”, iar comportamentul este „absolut inadmisibil”. Acesta estimează că în perioada următoare ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, începând de la furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism și cere autorităților centrale „fortificarea capacităților atât pe linia de carabinieri, cea de patrulare”.

Șefa statului, Maia Sandu, a spus ieri că anumite persoane răspândesc informații false sau adevărate, dar „țin de cazuri specifice”, în privința cetățenilor ucraineni, ajunși în Moldova. „Se încearcă a se prezenta refugiații ca fiind profitori, agresivi. Sunt falsuri care vor să schimbe aceasta bunăvoință față de refugiați”, a spus președinta.


Pub