Ultima oră! Tiraspolul cere comunității internaționale recunoașterea independenței sale, după ce Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE

Stânga Nistrului cere Chișinăului și comunității internaționale să-i recunoască definitiv independența, după ce RM a semnat cererea de aderare la UE. Tiraspolul se declară nemulțumit că autoritățile de la Chișinău nu s-au consultat cu regiunea transnistreană înainte de a semna cererea.

Foto: www.zspu.org

„Apreciem semnarea cererii de aderare la UE drept o decizie care ar putea duce la modificarea sferelor de influență și schimbă cardinal situația în soluționarea conflictului”, arată comunicatul emis.

„Depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între cele două maluri ale Nistrului, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu Tiraspolul, ignorând totalmente discuțiilor pe marginea problemei în formatele de negociere existente, inclusiv în cadrul platformei internaționale, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

În contextul noilor circumstanțe, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu regiunea transnistreană, cu scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal.”, declară Tiraspolul.

Stânga Nistrului a făcut apel către ONU, OSCE, mediatorii și observatorii în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea „de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub formă de regiunea transnistreană și să i se asigure respectarea dreptului poporului din stânga Nistrului la autodeterminare și stabilirea relațiilor diplomatice”.

Republica Moldova a depus, ieri, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița. „Unele decizii trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”, a declarat Maia Sandu.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a condamnat „graba cu care conducerea țării noastre, reprezentată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană”. 

„Presiunea publică și calculele politice au schimbat deciziile guvernării”, afirmă politologul Dionis Cenușa, cu referire la anunțul șefei statului, Maia Sandu privind semnarea cererii de aderare a RM la UE.

Fostul premier, Ion Chicu, a spus că cererea de aderare a RM la UE este o acțiune de PR, iar războiul din Ucraina nu are cum grăbi procesul.


Pub