Cenușa: E inoportun să vorbim acum despre abandonarea CSI. Declarațiile înarmează forțele pro-ruse înainte ca RM să aibă claritate despre perspectiva europeană

„Discuția despre abandonarea CSI este prematură în contextul integrării în UE”, consideră politologul Dionis Cenușa. În opinia sa, părăsirea CSI pentru că/când Moldova va adera la UE ar putea să genereze opoziție în rândul populației pro-ruse înainte ca aceasta să descopere de sine stător și să beneficieze de avantajele integrării europene. „Asemenea argumente fac un deserviciu promovării vectorului european”, a comentat acesta.

Foto: UNIMEDIA

„Îmi pare extrem de inoportun să vorbim în acest moment despre abandonarea CSI, când Moldova deabia a trimis cererea pentru obținerea statului de candidat la UE.

1) Asemenea declarații ale lui Sandu/PAS înarmează forțele pro-ruse înainte ca Moldova să aibă claritate despre perspectiva europeană și respectiv în timp ce Acordul cu UE este în proces de implementare (reforme, evaluări, schimbări instituționale, normative, etc. etc.).

2) Aderarea la UE va însemna preluarea și implementarea responsabilităților de stat membru cu toate consecințele de rigoare. Este logic că alte organizații, unde Moldova efectuează acțiuni incombatibile cu procesul de integrare europeană, vor trebuie să fie abandonate. De asemenea, nu este exclus că poate fi găsit modalități potrivite pentru a păstra o platforma de cooperare politică. Astfel, în loc de o trece abruptă poate fi asigurată o tranziție mai lejeră. Acest lucru însă va trebui comunicat cu UE și explicată publicului”, scrie Cenușa.

Politologul mai spun că discuția despre abandonarea CSI este prematură în contextul integrării în UE, iar dacă această idee ar fi cumva justificată în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei, atunci discuția ar fi despre altceva.

„Dar să vorbim despre părăsirea CSI pentru că/când Moldova va adera la UE (într-un viitor posibil, dar oricum incert) ar putea să genereze opoziție în rândul populației pro-ruse înainte ca aceasta să descopere de sine stător și să beneficieze de avantajele integrării europene. Asemenea argumente fac un deserviciu promovării vectorului european”, a conchis acesta.

Șefa statului, Maia Sandu, a confirmat că Republica Moldova va trebui să renunță la statutul de țară membră a CSI, pentru a adera la Uniunea Europeană, dar spune că acest lucru nu se va întâmpla în perioada imediat următoare. „Atunci când vom avansa suficient de mult pe parcursul european, atunci vom considera și momentul potrivit când Republica Moldova va trebui să renunțe la CSI”, a precizat președinta.

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a calificat declarațiile drept PR politic și susține că un asemenea pas ar putea crea consecințe grave pentru economie și populație.

Republica Moldova a depus, ieri, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița. „Unele decizii trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”, a declarat Maia Sandu.


Pub