Rezumatul nopții. Trupele rusești și-au concentrat eforturile asupra încercuirii Kyivului și Harkivului

Sursa: REUTERS/Mykola Tymchenko

Trupele rusești și-au concentrat eforturile asupra încercuirii capitalei Ucrainei și a Harkivului. De asemenea, în planul de acțiuni este să ajungă la granițele administrative din regiunile Luhansk și Donețk și să creeze în viitor un coridor de uscat cu Crimeea ocupată.

Acest lucru se precizează în raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Novaya Vremya, privind situația de pe front de la ora 24:00 pe 4 martie. Aceștia au subliniat că gruparea de apărare de la Kiev continuă să respingă ofensiva trupelor ruse.

Alte direcții de atac ale trupelor ruse sunt:

-> În Polesie, soldații rușii au început lucrările de inginerie pentru a bloca șinele din zona Borodianka, probabil cu scopul de a înainta în continuare în direcția Kievului. Unitățile de ocupație au fost oprite în zonele Șibene și Katiujanka. În zona Dîmer, trupele ruse continuă să creeze o zonă de apărare.
-> În direcția Harkiv și Mariupol, inamicul folosește activ resursele de mobilizare din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk, ca parte a detașamentelor Forțelor Armate ruse.
-> Unitățile ruse, care încearcă să continue ofensiva în direcția Zaporojie, încearcă să ocolească Harkiv și să se deplaseze în direcția sud-vest.

Iată alte evenimente din această noapte în Ucraina:

  • Trupele ucrainene din regiunea Harkiv au trecut în contraofensivă. Șeful administrației militare de la Harkiv, Oleg Sinegubov, declară că au reușit să ocupe complet pozițiile frontierei de stat din zonă. „Inamicul și-a pierdut practic toate resursele ofensive, nu mai merge atât de masiv cu vehiculele sale blindate. El doar sondează – s-au dovedit a fi 4-5 tancuri, Forțele noastre Armate le-au distrus – și atât, au fugit. A fost un raport în urmă cu 10 minute: al nostru a distrus trei tancuri inamice, al patrulea a fost pur și simplu abandonat și a fost transferat Forțelor Armate ale Ucrainei ca trofeu”, a spus el.
  • Orașul Trosteaneț, regiunea Sumî, a intrat sub controlul armatei ruse. Potrivit șefului administrației, Dmitri Jivițkii, a fost ocupată o stație de ambulanță, iar medicilor de acolo nu li se permite să preia bolnavi sau să reacționeze la chemări. Toate magazinele sunt jefuite și nu există nicio modalitate de a intra în oraș pentru a ajuta populația. Ministerul Apărării al Federației Ruse nu a comentat această declarație.
  • Spațiul informațional din Rusia rămâne fără presa independentă, după ce Putin a semnat ieri legea care introduce pedeapsa cu 15 ani de închisoare pentru orice persoană care publică „informații mincinoase” despre armata rusă. Astfel, presei, dar și oamenilor de rând li se interzice să utilizeze alte informații decât declarațiile oficiale și să folosească cuvinte precum „război” și „invazie”. Drept rezultat s-au închis TV Rain, Echo Moskvy, Novaya Gazeta, BBC ru, Bloomberg ș.a. Suplimentar, autoritățile ruse au blocat pe teritoriul țării accesul la Twitter, Facebook, Deutsche Welle, Meduza și Radio Europa Liberă.

  • Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, grupul de nave rusești din regiunea Odesa-Zatoka s-a retras la Vest de peninsula ocupată Crimeea.
  • La granița belarusă cu Ucraina continuă să fie amplasate BTG-uri din cea de-a 38-a ODB a Forțelor Armate ale Republicii Belarus. Cu toate acestea, din cauza refuzului unui număr semnificativ de militari de a executa ordine penale, se continuă munca pentru a convinge personalul să îndeplinească sarcini pe teritoriul Ucrainei.
  • Regizorul rus Nikita Mihalkov este dat în căutare internațională după ce procurora generală a Ucrainei, Irîna Venediktova, a anunțat că pe numele acestuia a fost pornită o cauză penală pentru că el „susține și promovează războiul din Ucraina”.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.