Ucraina, a patra sursă de importuri pentru Moldova. Cum vor fi suplinite stocurile de alimente

Efectele războiul Rusiei în Ucraina, pe lângă morți umane, distrugeri și riscuri de conflicte armate pe întreg continentul european, afectează și țările care aveau relații de import și export cu statul invadat. 

Ucraina este a patra în topul țărilor din care Republica Moldova importă produse. În anul 2021, țara noastră a importat din Ucraina produse în valoare totală de 527.417.775 de dolari SUA. Cu toate acestea, specialiștii în economie ne atenționează că nu trebuie să facem cozi interminabile la magazine și să golim vitrinele, pentru că astfel doar creăm o criză artificială de produse. 

Produsele importate din Ucraina, dar și din Federația Rusă vor fi substituite cu cele importate din alte state – din România, în primul rând. Dacă e să ne uităm la structura importurilor din Ucraina, vedem că de la vecini aducem în mare parte carne, lactate, conserve și cereale, dar toate acestea pot fi importate din România, Ungaria, Slovacia sau Polonia. Singura deosebire vor fi prețurile mai mari la produse, dar totuși acestea nu vor goli buzunarele moldovenilor. În secolul 21, în perioada globalizării, problemele cu piețele internaționale sunt rezolvate foarte repede. De aceea, moldovenii nu trebuie să lanseze panică și să creeze cozi interminabile în magazine și să facă niște cumpărături inutile”, ne spune Viorel Chivriga, expert în politici economice de la IDIS Viitorul. 

Pe lângă produse alimentare, Republica Moldova importa din Ucraina și cărbune de lemn, ciment, var, lemn, îngrășăminte, hârtie sau carton reciclate, fontă, fier, oțel, etc. 

Relațiile comerciale dintre cele două țări au devenit mai strânse după ce Moldova (2016) și Ucraina (2017) au semnat Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, iar acest lucru a nemulțumit pe autoritățile Federației Ruse care au impus o serie de embargouri pe parcursul mai multor ani.  

Ucraina este a patra sursă de importuri agroalimentare și a 15-a piață de export a UE (2019). Principalele grupuri de produse importate din Ucraina sunt cerealele (în special porumb dulce), uleiurile vegetale și oleaginoasele. Pentru UE, Ucraina este cea mai mare sursă de import de porumb dulce.

În 2021, din totalul importurilor – 45,3% veneau din Uniunea Europeană. Importurile din țările CSI au constituit 25% din volumul total, iar 30% au fost din celelalte țări ale lumii.

România rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Multe produse sunt importate în țara noastră și din Germania, Polonia, Turcia, Franța, Italia și China

Chiar în a doua zi de război în Ucraina, cei de la Ministerul Economiei Republicii Moldova au discutat cu reprezentanții lanțurilor comerciale despre situația creată. Comercianții au dat asigurări că în magazine sunt suficiente stocuri de produse, iar pentru unele categorii de produse importate din Ucraina sunt prevăzute majorări de achiziții din alte țări sau furnizori locali. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.