Rezumatul zilei a 10-a. În Republica Moldova se înregistrează peste 100.000 de refugiați

Citește mai jos un rezumat al știrilor din Republica Moldova, Ucraina și din întreaga lume. 

Moldova

Cancelaria de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile locale vor primi 12 milioane de lei pentru gestionarea crizei. Fondurile au fost acumulate până la data de 04 martie 2022, în contul de donații deschis de către Ministerul Finanțelor.

Curse speciale de tren

Calea Ferată din Moldova a dispus astăzi circulația trenului pe ruta Căușeni – Iași – Căușeni, pentru transportarea refugiaților cu următorul grafic:

Astăzi, trenul va porni din Căușeni la ora 20:24 și va ajunge mâine dimineață la ora 06:24 la Iași.

Mâine, trenul va porni din Iași, la ora 08:52 și va ajunge la Căușeni, la 18:02.


Gară provizorie la Palanca

Va fi deschisă o gară provizorie la Palanca, unde refugiații vor aștepta transportul organizat de ANTA și voluntari, care îi vor duce spre punctele de trecere a frontierei mai puțin aglomerate. Acest lucru se face pentru a nu suprasolicita și bloca punctul de trecere a frontierei de la Palanca, precum și pentru că au fost identificate persoane care au stat pe drum chiar și 8 zile.

Locuri noi de adăpost pentru refugiați

Se construiesc încă două centre provizorii: la punctul de frontieră cu România, Leușeni-Albița și la PTF Giurgiulești. Refugiații vor fi asigurați cu strictul necesar: apă, alimente, pachete sanitare, locuri unde se vor putea odihni.  

În colaborare cu Guvernul, Federația Moldovenească de Fotbal au amenajat un spațiu cu 500 de paturi pentru refugiații din Ucraina în complexul Sportiv „Futsak Arena FMF” din comuna Ciorescu.

În Republica Moldova se înregistrează puțin peste 100.000 de refugiați, în mare parte cetățeni ai Ucrainei, dar și alte naționalități, care se aflau pe teritoriul Ucrainei, înainte de începerea războiului.  

Ucraina

Ucrainenii din orașul Herson protestează în fața militarilor ruși

Manifestația a avut loc în piața centrală a orașului. Pe fundalul înregistrărilor video distribuite online, se aud împușcături. Se presupune că militarii au tras în aer pentru a dispersa mulțimea, însă, fără rezultat.

66 de mii de bărbați ucraineni au revenit în Ucraina pentru a se alătura apărării

66.224 de bărbați au revenit în țară de la începutul războiului, echivalentul a 12 batalioane. (Sursa: ministrul Apărării Ucrainei, Oleksii Reznikov) 

Evacuarea populației civile, amânată

Azi a fost făcută o tentativă de a evacua populația civilă din Mariupol și din Volnovakha printr-un coridor umanitar. Totuși, evacuarea nu a fost posibilă din cauza bombardamentelor din Zaporojie. Rusia nu a respectat acordurile de încetare a focului și de creare a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor.

Situația de la centrala nucleară Zaporojie necesită intervenția imediată a organizațiilor internaționale, anunță autoritățile locale.

Ieri, centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Ucraina, dar și din Europa, a fost bombardată. Mai exact, în clădirea administrativă a ajuns un obuz care a provocat un incendiu. Autoritățile anunțau că nivelul de radiație este la limita normalului.

Tot ieri, forțele rusești au preluat controlul centralei nucleare. Totuși, autoritățile ucrainene ale localității au anunțat astăzi că situația este „extrem de amenințătoare și periculoasă. Au fost încălcate cerințele de securitate nucleară și de radiație. Consecințele sunt greu de prevăzut. Este necesară intervenția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și a țărilor membre ale clubului nuclear”, scrie Unian.net.

Externe

NATO

În urma unei reuniuni urgente, NATO refuză să asigure zona de excludere aeriană. Zelenski a criticat dur această decizie și spune că această mișcare a dat undă verde campaniei de bombardare a Rusiei asupra țării sale.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat la rândul său că în cazul în care s-ar fi luat altă decizie, asta ar fi însemnat că alianța ar fi trebuit să doboare avioane rusești, „o mișcare care ar putea duce la un război cu drepturi depline în Europa, care implică mai multe țări”.

Rusia își evacuează diplomații din SUA

O aeronavă rusă cu care, de obicei, se deplasează delegațiile oficiale rusești, a fost observată de internauți îndreptându-se spre SUA. Din cauza interdicțiilor de zbor, avionul a avut o oprire la Sankt Petersburg, unde s-a alimentat și s-a îndreptat spre Washington. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei anunță că aeronava a plecat după diplomații ruși care au fost declarați persona non grata în SUA.

Tot mai multe victime

Pierderile umane ale Federației Ruse de la începutul războiul depășesc cifra de zece mii. 

Presa independentă în Federația Rusă, tot mai puțină

Roskomnadzor, la solicitarea Procuraturii Generale, a blocat publicația Samara Zasekin, site-urile Kuban Protocol, Voice of Kuban și proiectele „Radio Svoboda” și altele.

Iar Agenția Bloomberg și canalul de televiziune CNN își sistează activitatea din Federația Rusă din cauza modificărilor aduse Codului penal care prevăd o pedeapsă penală de până la 15 ani pentru reportajele despre război. 

Tot mai multe business-uri pleacă din Federația Rusă

Coursera va suspenda cooperarea cu instituțiile de învățământ rusești, precum și va „ascunde” conținutul universităților ruse și a altor parteneri. PayPal își închide serviciile în Rusia, invocând agresiunea Ucrainei. Și concernul Inditex (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear) își opresc comerțul în Federația Rusă. 


A colaborat: Ana Gherciu

Foto principală: Grodno24.com

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.