OMS și UE au livrat o tonă de medicamente Ministerului Sănătății din Moldova

Ajutor_umanitar_medicamente_OMS_UE (4)
Foto: Ministerul Sănătății

În data de 4 martie 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu suportul Uniunii Europene, a livrat Ministerului Sănătății o tonă de medicamente esențiale și produse medicale din cadrul mecanismului OMS pentru situații de urgență. Este vorba de kituri de urgență cu medicamente de primă necesitate și pentru bolile netransmisibile. Ajutorul umanitar va fi repartizat de Ministerul Sănătății prin intermediul depozitului farmaceutic „Sanfarm-Prim” conform necesităților de la puncte medicale amenajate în centrele pentru refugiații din Ucraina.

„Nevoile de sănătate ale persoanelor refugiate sunt extrem de diferite, de la boli infecțioase de sezon la boli cronice, de la copii și mame gravide până la persoane cu hipertensiune arterială, diabet zaharat și care necesită hemodializă. Datorită ajutorului umanitar oferit de OMS și UE, Ministerul Sănătății va asigura un acces echitabil la medicamente, iar sistemul de sănătate va oferi în continuare asistență medicală necesară persoanelor refugiate”, a menționat Zinaida Bezverhni, secretară de stat a Ministerului Sănătății.

OMS dispune de module standardizate de medicamente și consumabile medicale necesare în situații de urgență pentru a asigura un răspuns rapid și eficient la nevoia de medicamente și produse medicale. Acest lucru înseamnă furnizarea de truse standard, preambalate, ce pot fi păstrate și livrate imediat la cerere pentru a răspunde nevoilor prioritare de sănătate în caz de urgență. Trusele medicale standardizate de diferite profiluri sunt destinate în primul rând populațiilor afectate sau strămutate care nu au acces la servicii medicale. Kit-urile pot fi, de asemenea, utilizate de către instituțiile de asistență medicală primară.

„Protejarea de vieți omenești este primordială, precum și sănătatea oamenilor și capacitatea sistemelor de sănătate de a presta servicii. E nevoie să asigurăm accesul populației strămutate la servicii de sănătate, inclusiv pentru afecțiuni medicale acute și boli cronice, la tratamentul TB și HIV, la servicii medicale pentru mame și copii. E nevoie, de asemenea, de a limita răspândirea COVID-19 și altor boli transmisibile, precum poliomielita și rujeola, dar și a bolilor infecțioase transmise prin alimente și apă. În aceste condiții, sunt necesare campanii de vaccinare și măsuri de sănătate publică privind igiena și salubritatea. Nu în ultimul rând, în condițiile actuale trebuie să protejăm populația gazdă, asigurând prestarea la timp a serviciilor medicale esențiale”, a declarat Dr Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.

Organizația Mondială a Sănătății va continua să sprijine Ministerul Sănătății și autoritățile în gestionarea pandemiei COVID-19 și a crizei refugiaților, oferind sprijin tehnic și bunuri, în parteneriat cu toate agențiile ONU Moldova și donatorii.

Ajutorul face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung. Acțiunile incluse în proiect sunt axate pe consolidarea capacității naționale de răspuns la situația de urgență de sănătate publică COVID-19 și consolidarea furnizării de servicii medicale esențiale și reziliența acestora. Proiectul are o valoare totală de 5,1 milioane de euro.


Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de nouă zile țările se află în război. Între timp, frontiera Moldovei a fost trecută de peste 100 000 de refugiați. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente