(livetext) Ziua X. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

large
Foto: Victoria Roschina / hromadske

Situația rămâne tensionată în Ucraina, iar ofensiva Rusiei continuă în cele mai importante orașe, cu eforturile considerabile în regiunile Kievului și Harkivului. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că întreprind o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

00.49 Fondatorul Airbnb, Brian Chesky, a spus într-o postare pe Twitter, că în doar două zile, străinii din mai multe țări au rezervat cazare în Ucraina pentru 61 406 nopți. Acest lucru va aduce 1,9 milioane de dolari, bani care vor merge pentru sprijinul civililor în timpul războiului.

00.45 Uniunea Europeană a alocat prima tranșă de 500 de milioane de euro pentru a sprijini refugiații ucraineni, a spus Volodâmâr Zelenski.

22.39. Ministerul Apărării al Ucrainei a confirmat decesul unui membru al delegației ucrainene de la prima rundă a negocierilor cu Rusia.

Denâs Kireev, care a participat la prima rundă a negocierilor dintre Rusia și Ucraina a murit, confirmă Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

În același timp, numele său este menționat alături de alți ucraineni care, potrivit sursei menționate, au murit „în timpul îndeplinirii unor sarcini speciale” și apărând Ucraina.

Menționăm că mai devreme s-a anunțat că Kireev a fost suspectat de trădare de patrie și că ar fi fost ucis de membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei în timpul arestării sale, scrie meduza.io.

Kireev a fost membru de rang secund al guvernului, expert în servicii bancare, ocupând în trecut mai multe posturi de conducere în bănci ucrainene, atât private, cât și de stat.

21.54. Aproximativ 10 clădiri au fost avariate din cauza atacului aerian de la Harikiv, informează Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. 35 de pompieri au lucrat la stingerea incendiilor, iar din motiv că bombardările nu încetaseră, unele lucrări au fost oprite.

21.32. Volodâmâr Zelenski a venit cu un nou mesaj pentru poporul ucrainean.

„Fiecare metru al pământului nostru ucrainean, câștigat prin proteste și umilirea ocupanților, este un pas către victorie pentru toată Ucraina. Aceasta este o șansă la viață. Ucraineni, în toate orașele noastre în care a intrat inamicul, simțiți asta, treceți la ofensivă!”, spune Zelenski.

De asemenea, președintele Ucrainei a mai adăugat următoarele.

„Donbas acum este timpul potrivit! Ne adresăm tuturor oamenilor din spațiile teritoriale ocupate temporar, tuturor celor care ne aud, celor cărora nu le-au șters memoria prin propagandă, celor care nu le-au închis ochii cu teamă, […] – luptați! Luptați pentru drepturile și libertatea voastre. Luptați pentru Ucraina, împreună cu Herson, Berdeansk, Kiev și cu toate orașele ucrainești care țin la viață și nu se tem de nimic. Știu că mulți dintre voi cred că Ucraina «vă urăște» […] mincinoșii de la televiziunile din Rusia vă mint în fiecare zi despre acest lucru. Dar asta nu trebuie să fie soarta voastră. Pur și simplu comparați Donețkul după opt ani de luptă și Harikivul după opt zile de luptă…”, menționează Volodâmâr Zelenski.

20.57. Grupul de hackeri Anonymous a blocat site-ul web al serviciilor secrete din Rusia (FSB).

19.34. Peste 840 de copii au fost răniți în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Despre acest lucru a anunțat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, pentru televiziunea națională din Ucraina.

19.28. Cea de-a treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia va avea loc luni, 7 martie. Acest lucru a fost confirmat de către deputatul Davâd Braun (Arahamiia).

18.26. La Kiev a avut loc o conferință de presă cu prizonierii din Rusia.

Sâmbătă, agenția de presă Interfax-Ucraina a organizat o conferință de presă cu militarii ruși luați prizonieri de către ucraineni. Ei au cerut rușilor să oprească războiul din Ucraina, iar unii dintre ei au spus că nu doresc să se întoarcă în Rusia și că se tem pentru familiile lor.

EPA/Scanpix/LETA

16.30. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va discuta mâine cu Vladimir Putin și îl va ruga să oprească războiul.

Turcia, membră NATO, are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră și are legături bune cu ambele țări. Ankara s-a opus sancțiunilor împotriva Moscovei, dar și-a manifestat dezacordul în legătură cu invadarea Ucrainei. Erdoğan a cerut încetarea focului și s-a oferit să ofere o platformă neutră pentru negocieri de pace, scrie Reuters.

15.49. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei vine cu apel către comunitatea internațională în contextul în care partea rusă nu s-a ținut de cuvânt și nu a permis evacuarea civililor.

„Declarațiile Ministerului rus al Apărării potrivit cărora autoritățile ucrainene ar fi creat obstacole în calea plecării locuitorilor din orașe nu sunt adevărate și sunt dezinformări pentru a justifica acțiunile criminale ale rușilor. Partea rusă ignoră apelurile organizațiilor umanitare internaționale, inclusiv a Comitetului Internațional al Crucii Roșii, de a înceta focul pentru a crea condiții sigure pentru evacuarea civililor, precum și a răniților.

Acțiunile Rusiei reprezintă o încălcare gravă a convențiilor de la Geneva și sunt calificate drept crimă de război. Facem apel la comunitatea internațională, state și organizații internaționale, să condamne imediat încălcarea gravă de către Rusia a acordurilor privind deschiderea coridoarelor umanitare și solicităm Moscovei să ordone trupelor rusești să înceteze focul.

Ucraina, împreună cu organizațiile umanitare, este gata să execute evacuarea civililor, dar pentru asta sunt necesare condiții de siguranță”, se arată într-un comunicat emis de minister.

15.40. Putin a declarat că autoritățile Ucrainei nu-și lasă cetățenii să iasă din zona de luptă și se ascund în spatele lor. Amintim că Rusia și Ucraina s-au înțeles să facă un coridor umanitar pentru evacuarea civililor astăzi, până la ora 16.00. În această perioadă, armata rusă urma să oprească atacurile. Totuși, atacurile nu au fost oprite, iar evacuarea civililor nu a fost posibilă.

Putin a făcut declarațiile în cadrul unei întâlniri cu angajatele de la Aeroflot.

În cadrul întâlnirii, acesta a mai declarat că:
# sancțiunile impuse Rusiei sunt „ca o declarație de război”;
# în Rusia se poate protesta, iar în Ucraina pentru proteste oamenii sunt împușcați [amintim că la protestele din Rusia au fost reținuți peste 7 000 de oameni de forțele de ordine];
# la „operațiunea rusă din Ucraina” iau parte doar ofițeri și soldați pe contract;
# Rusia nu va permite închiderea cerului deasupra Ucrainei: „Orice mișcare în această direcție va fi considerată de noi ca participare la conflictul armat”.

14.47. Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a spus: „Cursa specială din Federația Rusă se îndreaptă în SUA pentru a repatria diplomații ruși declarați persona non grata”.

14.10. Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a recomandat companiilor aeriene să suspende toate zborurile în străinătate începând cu 6 martie pe fondul arestărilor în masă a aeronavelor rusești în străinătate, comunică Interfax.

În acest context, Aeroflot a anunțat că suspendă toate zborurile internaționale începând cu 8 martie.

14.06. În aceste clipe, pe site-ul de monitorizare în timp real a tuturor zborurilor – Flightradar24 – a apărut o cursă din Federația Rusă care se îndreaptă spre capitala SUA, Washington. Vă amintim că SUA a închis spațiul aerian pentru zborurile operate de companiile ruse. Deocamdată, nici partea rusă, nici partea americană nu au oferit mai multe detalii despre acest zbor.

Avionul a decolat din Sankt Petersburg și a acolit spațiile aeriene ale Finlandei, Suediei, Norvegiei și Islandei, deoarece aceste state, la fel, au impus restricții de zbor.

13.40. În Rusia s-a permis limitarea vânzărilor unui număr de mărfuri la o singură persoană. Mai multe detalii vedeți aici!

13.35. Administrația orașului Mariupol a anunțat că evacuare civililor prin coridoare umanitare se amână din cauza faptului că partea rusă nu respectă regimul de tăcere și continuă bombardarea orașului și împrejurimile acestuia. Anterior, părțile au convenit să asigure un regim de tăcere pentru evacuarea rezidenților în data de 5 martie, începând cu ora 10.00.

13.18. Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko a intrat în posesia unei hotărâri semnate de adjunctul ministrului apărării din Rusia, Alexei Krivoruciko, prin care se decide de a retrage documentele de identitate a soldaților ruși care sunt trimiși la război în Ucraina. Acest lucru s-ar face pentru a nu putea fi identificați și incluși în aplicația Ищу своих pentru ca rudele lor din Rusia să nu aibă posibilitatea de a-i căuta.

Mai multe detalii vezi aici.

12.37.A treia rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina este programată pentru acest weekend. Despre acest lucru i-a comunicat Putin cancelarului Olaf Scholz într-o convorbire telefonică.

Amintim că a doua rundă de negocieri s-a încheiat la 3 martie. Părțile au convenit să creeze un coridor umanitar pentru retragerea civililor ucraineni de la bombardamente.

11.35. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu un nou mesaj pentru poporul său.

„Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noștri: întoarceți-vă din Polonia, România, Slovacia și din alte țări. Întoarceți-vă, că nu mai există pericole. […] Cele mai mari instituții financiare internaționale sunt gata să ne susțină cu zeci de miliarde de dolari după război. […] Toți cei care pot, trebuie să-și apere locul unde trăiesc. Dacă toți vor pleca, atunci al cui mai este acest loc?”

11.05. În orașul Herson, ucrainenii au ieșit la protest împotriva armatei ruse. Oamenii scandează soldaților ruși: „Домой, пока живой” („Duceți-vă acasă până când mai sunteți vii”).

10.24. Studenții, absolvenții și profesorii Institutului de Literatură Gorki din Moscova au publicat o scrisoare deschisă prin care se declară împotriva „operațiunii militare speciale” începută de armata rusă în Ucraina, scrie meduza.io, cu referire la scrisoarea apărută deja în spațiul online.

„Suntem studenți, absolvenți și profesori ai Institutului de Literatură Gorki din Moscova: singura instituție de învățământ superior din Rusia unde studiază viitorii scriitori, poeți și traducători. Ne opunem „operațiunii militare” a Rusiei în Ucraina, ostilităților și deciziilor nechibzuite care ar putea să distrugă și țara noastră.

Lucrul nostru constă în a scrie și a traduce, a preda și a stabili un dialog intercultural. Chiar acum, consecințele teribile ale așa-numitei „operațiuni militare speciale” ne limitează orice posibilitate de a lucra cu cuvântul. Nu putem sta deoparte. Aceasta este o catastrofă politică, economică, etică și culturală în Rusia. „Operațiunea militară specială” trebuie oprită.

[La cererea statului, nu putem folosi termenii „război” și „invazie”. Pentru a păstra textul scrisorii în mediul online, am decis să-i facem modificări]”, au scris studenții, atașând și un document cu numele semnatarilor. Peste 350 de persoane semnaseră deja.

9.50. În Mariupol a început evacuarea civililor din oraș. Conform autorităților locale, astăzi, între orele 9.0 și 16.00, va fi instituit regim de tăcere și se vor deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

La ora 11.00, va începe evacuarea populației civile pe traseul Mariupol-Nikolske-Rozivka-Polohî-Orihiv-Zaporijjea, ales drept coridor umanitar.

9.38. Autoritățile din Ucraina informează despre pierderilor armatei ruse din perioada 24 februarie-5 martie.

# oameni – peste 10 000;
# tancuri – 269;
# mașini militare blindate – 945;
# sisteme de artilerie – 105;
multiple launch rocket system (MLRS) – 50;
# sisteme de luptă antiaeriană – 19;
# avioane – 39;
# elicoptere – 40;
# vehicule – 409;
# bărci cu motor ușoare – 2;
# rezervoare de combustibil – 60;
UAV operational-tactical level – 3.

9.24. Platforma de cursuri online Coursera suspendă conținutul universităților ruse. De asemenea, utilizatorii ruși ai platformei nu vor mai avea acces la cursuri. Orice parteneriat de afaceri cu instituțiile educaționale ruse este, de asemenea, suspendat. Pe de altă parte, modulul Coursera for Campus va fi oferit gratuit studenților din universitățile ucrainene.

9.01. Primarul orașului Mariupol, Vadâm Boicenko, a confirmat că pregătirea coridorului umanitar este în curs. Prin acest coridor va fi posibilă și alimentarea orașului cu produse și medicamente esențiale. Cu informații adiționale, primarul a spus că va reveni.

8.30. Ministerul Apărării al Rusiei anunță prin ria.ru că, începând cu ora 10.00 (ora Moscovei) va declara un regim de tăcere și va deschide coridoare umanitare pentru ieșirea civililor din orașele Mariupol și Volnovaha, așa cum a convenit anterior cu partea ucraineană.

8.20. Booking nu va mai funcționa în Rusia și Belarus. Platforma online, care îți oferă posibilitatea să închiriezi oriunde în lume o cameră sau un apartament, a fost închisă în Rusia și Belarus. Despre aceasta a anunțat pe LinkedIn șeful companiei, Glenn Fogel.

Pe 4 martie, Airbnb, un serviciu online similar, și-a suspendat și el activitatea în Rusia și Belarus.

8.02. Un sondaj Reuters/Ipsos relevă poziția cetățenilor americani față de evoluția războiului din Ucraina. Câteva date importante:
# 74 % dintre respondenți (atât republicani, cât și democrați) sunt de părere că SUA și aliații din NATO ar trebui să închidă cerul de asupra Ucrainei;
# 80 % (atât republicani și democrați) au spus că SUA nu trebuie să mai cumpere petrol din Rusia;
# 62 % spun că sunt de acord cu prețurile mai mari la produsele petroliere, ca urmare a crizei, atât timp câte este atins scopul apărării unei țări democratice;
# 81 % cred că SUA trebuie să impună sancțiuni mai dure Rusiei;
# 72 % spun că SUA trebuie să livreze arme Ucrainei;
# 74 % sunt de părere că SUA trebuie să primească în țară refugiații ucraineni.

7.45. Ministerul Apărării din Ucraina informează despre pierderile armatei ruse în nouă zile de război. De la începutul atacului, Rusia a pierdut aproximativ 39 de avioane și 40 de elicoptere.

7.19. Singapore a anunțat azi o listă cu sancțiune pe care le impune Rusiei.

Sancțiunile anunțate includ:
# exportul lucrurilor care pot fi utilizate ca arme;
# măsuri financiare direcționate asupra băncilor ruse;
# restricții asupra tranzacțiilor cu criptomonede.

Lista completă a sancțiunilor poate fi văzută pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Singapore.

6.42. Federația Internațională de Gimnastică a comunicat noi măsuri împotriva Rusiei și a Belarusului, după ce anterior anulase evenimentele planificate în aceste două țări și arborarea drapelelor acestora în cadrul evenimentelor federației. Pentru că situația se agravează, organizația a decis că atleților și oficialilor ruși și belaruși li se interzice să participe în cadrul competițiilor începând cu 7 martie și până la următoarele decizii. Acest lucru înseamnă că atleții ruși și belaruși nu vor lua parte la Campionatul mondial de gimnastică acrobatică din Baku, Azerbaidjan din perioada 10-13 martie.

6.40. Autoritățile din Ucraina au creat un model care arată cum s-ar distribui radiația în regiune în următoarele nouă ore dacă la Centrala nucleară din Zaporijjea s-ar produce (ipotetic) o explozie. Datele prezentate au fost obținute pentru următoarele trei zile, pe baza prognozei experților al unei stații meteorologice din Norvegia (aceasta prognozează distribuția maselor de aer).

Acest rezultat a fost obținut prin modelarea distribuției emisiilor radioactive dacă nucleul unul reactor și-ar pierde capacitatea de răcire.

6.08. Rada Supremă a Ucrainei anunță despre sumarul operațiunilor militare din ziua precedentă, cu referire la Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene. Ofensiva armatei ruse împotriva Ucrainei a continuat cu sprijinul aeronavelor și a armelor de înaltă precizie. Principalele eforturi ale ocupanților au fost să încerce să înconjoare orașele Kiev și Harkiv. Armata rusă intenționează să ajungă la granițele administrative din regiunile Luhansk și Donețk și să creeze în continuare un coridor terestru cu Crimeea ocupată. În direcția Tavriia, unitățile armatei ruse încearcă să continue ofensiva în direcția Zaporijjea. Brigăzile aeriene belaruse se află în continuare la granița Ucrainei cu Belarus.


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 4 martie le puteți vedea aici!

Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 3 martie le puteți vedea aici!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 2 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente