image
Sursa foto: Profimedia

Ministrul ucrainean al Culturii: Un dictator nebun amenință că va distruge Catedrala Sf. Sofia din Kiev

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, avertizează vineri că rachetele și avioanele Rusiei distrug în mod intenționat centrele istorice ale marilor orașe.

Ministrul spune că în timpul atacurilor aeriene rușii distrug situri culturale ucrainene.

„Majoritatea crimelor de război ale lui Putin în Ucraina au fost comise din aer”, a spus Tkacenko, citat într-un comunicat la ministerului.

"Rachetele și avioanele Rusiei distrug în mod deliberat centrele istorice ale marilor orașe. Putin vrea să distrugă moștenirea și cultura Europei, să o șteargă de pe fața pământului. (...) Un dictator nebun amenință că va distruge Catedrala Sf. Sofia din Kiev, o biserică UNESCO construită în secolul al XI-lea”, a avertizat ministerul.

„Sute de victime nevinovate, biserici, catedrala și muzee distruse în totalitate – acesta este prețul pe care îl plătește Ucraina”, a adăugat el, pledând pentru o zonă de interdicție a zborurilor.

Ministerul a spus că în orașul Harkov, forțele ruse au bombardat Catedrala Adormirea Maicii Domnului, „unde se ascundeau oamenii”, clădirile Universității Naționale de Arte din Harkiv și căminele Academiei de Stat de Cultură din Harkiv.

În Ivankov, lângă Kiev, a fost bombardat muzeul „artistei de renume mondial Maria Pryimachenko, ale cărei lucrări au fost admirate de Pablo Picasso”. Academia de Stat de Arte Decorative și Design din Kiev a fost, de asemenea, avariată în urma atacurilor.

În timp ce „ucrainenii obișnuiți opresc tancurile rusești cu mâinile goale, rachetele și avioanele rusești continuă să bombardeze orașele noastre frumoase”, a mai spus Oleksandr Tkachenko, potrivit Digi24.

„Lumea trebuie să oprească acest lucru”, a adăugat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: