Rezumatul zilei a 9-a. Tentative de asasinare a lui Zelenski. Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina

Citește mai jos un rezumat al știrilor din Republica Moldova, Ucraina și internaționale. 

Moldova

Redistribuirea canalelor TV rusești a fost parțial suspendată 

A fost suspendată redifuzarea programelor informative și analitice ale posturilor TV rusești „produse în state care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră”. Interdicția nu se aplică „filmelor artistice și de scurt metraj, și a emisiunilor de divertisment”. (Infotag)

Donație de peste 950 de mii de euro din Franța și Olanda

Franța și Olanda au trimis un lot cu 40 de tone de ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni din Moldova. Lotul, în valoare de peste 950 de mii de euro, a sosit la Chișinău, prin mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene. 

Tiraspolul cere recunoașterea independenței Transnistriei 

Tiraspolul a anunțat că (1) nu este de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE, (2) cere recunoașterea independenței Transnistriei și (3) inițierea unui dialog pentru a reglementa „civilizat relațiile bazate pe existența pașnică a două state independente prin semnarea unui acord interstatal”. (Sursa: mid.gospmr.org)

Moldovenii din Rusia pot să se întoarcă prin statele care au spațiul aerian accesibil

Moldovenii care se află pe teritoriul Rusiei, Kazahstanului, Kîrgîziei și Tadjikistanului pot să-și programeze zborurile prin statele care au spațiul aerian accesibil. Se recomandă rutele aeriene încă disponibile, cu escale în Istanbul, Belgrad, Dubai, etc. – cu destinația Iași sau București, cu ulterioara călătorie pe cale terestră spre Republica Moldova. Alternativ, cetățenii pot ajunge în Republica Moldova cu autocarele, prin ocolirea teritoriului Ucrainei. (Sursa: MAEIE)

Ucraina

Delegațiile ucraineană și rusă nu vor mai face declarații după rundele de negocieri

În cadrul negocierilor, delegația rusă nu mai vorbește despre „denazificarea” Ucrainei și nu mai folosește termenul „neutru”. Accentul se pune pe a nu fi amplasate anumite tipuri de atac pe teritoriul Ucrainei. Totuși, Rusia nu renunță la scopul de a „denazifica” Ucraina și consideră că negocierile trebuie să aibă loc „în liniște și fără mediatizare”. Într-un final, Ucraina și Rusia au decis să nu mai facă declarații după rundele de negocieri. (Sursa: rbc.ru, Serghei Lavrov).

NATO: Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina

Rusia utilizează bombe cu dispersie și alte arme care încalcă dreptul internațional în Ucraina. Acestea sunt aruncate din aer sau lansate de la sol, iar la explodare eliberează zeci și uneori sute de bombe mai mici capabile să acopere o zonă de dimensiunea mai multor terenuri de fotbal. Convenția internațională care interzice utilizarea bombelor cu dispersie a intrat în vigoare la 1 august 2010. (Sursa: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg)

Trei tentative de asasinat asupra lui Zelenski într-o săptămână

Pe parcursul ultimei săptămâni asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a supraviețuit la cel puțin trei tentative de asasinat. Toate tentativele au eșuat datorită  ofițerilor, care se opun războiului din Ucraina, din FSB-ul rusesc. Pentru asasinarea președintelui ucrainean au fost trimiși mercenari din așa-zisa companie militară privată rusă Wagner și forțele speciale cecene. (Sursa: The Times)

Autoritățile din Herson: în oraș se pregătește de un miting pro-rus

Circa 60-80 de oameni din Crimeea au fost aduși în Herson pentru a participa la un miting pro-rus. Sub masca localnicilor, aceștia vor merge la un miting provocator în piața centrală – cu steaguri rusești și „mulțumiri” eliberatorilor ruși. (Sursa: administrația regională Herson).

Externe

Microsoft suspendă vânzările și furnizarea de servicii în Rusia

Unul dintre cei mai mari producători de software din lume, Microsoft, a anunțat că suspendă vânzarea de bunuri și furnizarea de servicii în Rusia. Anterior, o decizie similară a fost luată de producătorul american de echipamente de rețea și software Cisco. Intel, care creează dispozitive electronice și componente pentru computere, a anunțat suspendarea temporară a livrărilor către către clienții din Federația Rusă și Belarus.

Marea Britanie ar putea plasa refugiații ucraineni în vilele confiscate ale oligarhilor ruși

Regatul Unit va confisca proprietatea oligarhilor ruși dacă vor exista temeiuri legale pentru acest lucru. Guvernul va face propuneri foarte curând pentru a le interzice oligarhilor să angajeze firme de avocatură britanice pentru a le proteja averea și reputația. (Sursa: The Times).

Un lanț de supermarketuri din Ucraina refuză să vândă Coca-Cola

Lanțul Silpo, al doilea ca mărime din Ucraina, refuză să coopereze cu compania  americană Coca-Cola, după ce compania a anunțat că va continua să lucreze în Rusia, în ciuda invaziei militare a Ucrainei.

AIRBNB – oprește operațiunile în Rusia și Belarus 

Serviciul de rezervări online de cazare Airbnb își suspendă activitățile din Rusia și Belarus ca urmare a invaziei Ucrainei de către Moscova. Anterior, Airbnb a anunțase că va oferi cazare gratuită pentru 100.000 de refugiați ucraineni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.