Ministerul economiei în discuții cu mediul de afaceri. Companiile întâmpină dificultăți

04 Mart. 2022, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Mart. 2022, 16:25 // Actual //  MD Bani

În contextul crizei actuale, Ministrul economiei, Sergiu Gaibu și Directorul general al Agenției de Investiții, Stelian Manic, au avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri. Unele companii, dependente de produse și materia primă din Ucraina și Federația Rusă, sau exportă mărfuri în aceste țări se confruntă cu dificultăți.

În cadrul reuniunii, participanții au analizat provocările cu care se confruntă mediul de afaceri din diferite sectoare în situația de criză. În urma discuțiilor, cei prezenți au stabilit necesitatea de comunicare sectorială pentru identificarea soluțiilor practice. Într-un final, au fost stabilite întrevederi pe domenii sectoriale dintre autoritățile de resort, reprezentanții mediului de afaceri și ai investitorilor străini.

Prezent la eveniment, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a încurajat propunerile venite din partea reprezentanților mediului de afaceri și a salutat efortul Agenției de Investiții de a intermedia discuțiile cu mediul de business și investitori.

Este critic să asigurăm un flux de informații pentru a înțelege care sunt necesitățile în lanțurile valorice și cele logistice și de transportare a mărfurilor. Deja discutăm cu ministerele de resort pentru a organiza noi coridoare de transport al mărfurilor și soluționarea rapidă a reorientării fluxurilor comerciale. Avem deschidere internațională în acest sens și împreună cu voi vom stabili cele mai eficiente strategii de acțiune și comunicare pentru a asigura stabilitatea”, a menționat ministrul.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre posibilitățile de integrare a refugiaților ucraineni în câmpul muncii. Astfel, și-au exprimat deschiderea pentru specialiștii IT care vor să se angajeze în țara noastră.

Ne bucurăm și apreciem că autoritățile au răspuns atât de rapid solicitărilor noastre. Suntem gata să oferim și locuri de muncă, și să susținem echipele de IT care au fost nevoite să plece din Ucraina”, a propus Marina Bzovaia, președinta Asociației companiilor private din domeniul TIC.

Directoarea IT Park Moldova, Natalia Donțu și Marcela Lozovanu, reprezentanta Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS Moldova), la fel și-au exprimat disponibilitatea instituțiilor de a oferi suport în angajarea cetățenilor ucraineni.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău