‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMai avem depozitate 120 000 de tone de mere. Producătorii, în căutarea pieței de...

Mai avem depozitate 120 000 de tone de mere. Producătorii, în căutarea pieței de desfacere

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii nu au piețe alternative la moment pe care să vândă merele depozitate în frigidere, iar o parte din ei nu-și pot obține banii pentru fructele comercializate în ultimele luni pe piața rusă, din cauza sancțiunilor impuse anumitor bănci din această țară.

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct a comunicat în aceste zile cu instituțiile competente ale statului caută soluții privind identificarea posibilităților de a exporta mere către Federația Rusă pe alte rute, care să ocolească Ucraina, pentru a respecta contractele pe care le au exportatorii cu rețelele de magazine din Rusia.

În plus, sunt căutate rute pentru a exporta fructe către destinații pentru care este necesară tranzitarea Rusiei cum ar fi: Kazahstan, Uzbekistan, Mongolia.

Astfel, începând cu data de 3 martie partea rusă a permis importul fructelor prin punctele de trecere amplasate la frontiera dintre Federația Rusă și Belarus.

Rămâne să fie identificate soluții pentru tranzitul unităților de transport cu încărcături prin țările din noile rute: România, Ungaria și Polonia.

„Avem în depozite acum peste 120 mii tone de mere, în jur de 30-35 de mii vor fi consumate pe piața locală, pentru cantitatea rămasă este necesar să găsim căi alternative de comercializare. Moldova Fruct întreprinde acum măsuri pentru a intensifica comunicarea dintre exportatorii moldoveni cu potențiali parteneri de pe diferite piețe, inclusiv din Uniunea Europeană”, spune Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Specialiștii din cadrul Asociației subliniază că, în anul 2021 recolta de mere în UE a fost cu 1 milion de tone mai mare decât în ani precedenți, respectiv, există un surplus de mere pe această piață. 

„Trebuie să fim conștienți că, în UE există o concurență mare îndeosebi la mere, respectiv producătorii trebuie să se ajusteze la nivelul de prețuri existent pe aceste piețe. Lucrăm cu partenerii de dezvoltare și statul pentru a identifica și alternative pentru transportarea merelor pe cale maritimă. Întreprindem măsuri pentru a încuraja membrii să comunice mai eficient și mai rapid cu potențialii parteneri.

Dorim să formăm loturi de mere atractive pentru cumpărători, pentru aceasta am solicitat ca membrii să ne prezinte informații operative despre sortimentul și stocurile de mere de care dispun. Am înaintat propuneri ce țin de lansarea programului de mere pentru școli, ar fi vorba estimativ de o cantitate de 4-5 mii tone de mere, dar acest lucru trebuie să fie aprobat și finanțat de guvern”, menționează Iurie Fală.

‹ adv ›

Producătorii și exportatorii de mere vor fi afectați financiar de situația creată pe piața Federației Ruse (sancțiunile impuse sistemului bancar din Rusia, devalorizarea rublei rusești). Mulți vor fi în imposibilitatea de a achita creditele de la bănci și impozitul pe venit.

Pentru a analiza propunerile parvenite de la producătorii și exportatorii de fructe și propunerea unor soluții în depășirea situației, în zilele următoare va avea loc ședința consiliului Moldova Fruct formată din 17 producători și exportatori de fructe din toată țara. 

Membrii consiliului afirmă că, în acest moment, este necesar să fie examinate nu doar problemele curente, dar și planurile pentru următorul sezon de producere și comercializare a fructelor și necesitatea stringentă de diversificare a piețelor pentru mere.

„În lunile care urmează Asociația Moldova Fruct, împreună cu membrii săi și cu suportul partenerilor de dezvoltare va implementa un șir de activități menite să promoveze fructele moldovenești în cadrul a 4 expoziții internaționale, vom oferi asistență individuală companiilor interesate să-și dezvolte capacitățile de export pe piețe noi, vom organiza un șir de misiuni comerciale locale și internaționale pentru a intensifica comunicarea dintre exportatorii moldoveni și potențialii clienți și eventual implementarea măsurilor de susținere a unor livrări de probă către piețe țintă”, mai spune Iurie Fală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii