‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDeficit de ulei de floarea soarelui în UE din cauza conflictului din Ucraina

Deficit de ulei de floarea soarelui în UE din cauza conflictului din Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui, deoarece războiul blochează exporturile de la furnizorul cheie Ucraina, a avertizat vineri Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, transmite Reuters.

Aproximativ 35%-45% din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Europa vine din Ucraina şi se estimează că stocurile disponibile în UE acoperă patru-şase săptămâni.

„Dincolo de această perioadă, este posibil ca lipsa seminţelor de floarea soarelui şi alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de seminţe de floarea soarelui îmbuteliate/rafinate pe piaţa europeană, care va fi resimţit de consumatori”, se arată într-un comunicat al FEDIOL.

80% din exporturile globale de seminţe de floarea soarelui vin din Rusia şi Ucraina iar în urma invaziei importatorii, cum ar fi UE şi India, caută alternative.

Războiul a oprit livrările ucrainene de ulei de floarea soarelui către UE, care de obicei reprezentau 200.000 tone pe an, a informat FEDIOL.

Organizaţia adaugă că producătorii din UE încearcă să compenseze impactul războiului transferând pe piaţa alimentară volume limitate de ulei de floarea soarelui destinat pentru biomotorină combustibilă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›