(video) Popescu: Numărul refugiaților echivalează cu 2% din populația RM. Vă dați seama de nivelul de presiune. Comisar european: Moldova este în prima linie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, și Comisarul European pentru Gestionarea crizelor, Janez Lenarcic susțin o conferință de presă. Oficialii moldoveni au vorbit despre importanța suportului partenerilor externi pentru a putea gestiona criza refugiaților ucraineni. La rândul său, reprezentanții europeni au vorbit despre ajutorul umanitar și asistența financiară care va fi acordată. În cadrul discuțiilor au fost abordate și subiecte ce țin de „suveranitatea țării noastre, piața energetică și solidaritate”.

Foto:

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco: Înțeleg că nu toate solicitările RM au putut fi realizate în acest moment, situația se schimbă constant. Totodată, răspunsul promt de care ne-am bucurat și deschiderea de care ați dat dovadă ne face să fim mai încrezători. Știu că unele subiecte mai degrabă sunt conexe, dar mulțumim că au preluat mesajul și îl vor transmite partenerilor europeni.

Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic: Agresiunea militară a declanșat o criză umanitară, suferă mulți civili. Exodul către țările vecine ale Ucrainei continuă masiv. Moldova este în prima linie. Aș vrea să mulțumesc foarte mult pentru suportul acordat de Moldova refugiaților ucraineni. Uniunea Europeană a alocat deja 90 milioane de euro pentru Ucraina și Moldova pentru gestionarea acestei crize. Nu vă vom lăsăm singuri.

Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian: Sunt bucuros să mă aflu aici. Am fost în septembrie și ne-am angajat încă de atunci într-o colaborare strânsă. Aș fi preferat să vin în Moldova în alt context, cum ar fi colaborarea de 30 de ani dintre Franța și Moldova, dar agresiunea masivă ne-a făcut să venim mai curând aici, pentru a ne arăta sprijinul nostru. Spre seară va ajunge primul ajutor umanitar din partea Franței. Am vorbit despre solidaritate, susținerea suveranițătii și a pieții energetice în Republica Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu: Mă bucur să văm omologul meu francez la Chișinău. Este a doua vizită în perioada acestei guvernări. Are loc într-un context dificil, dar în același timp arată solidaritatea cu țara noastră și refugiații care se regăsesc aici. Numărul refugiaților rămași la noi în țară reprezintă 2% din numărul populației, astfel vă dați seama de presiunile asupra noastră. De aceea avem nevoie de sprijinul partenerilor externi. Am discutat despre cooperarea și pe alte domenii economic, reziliența energetică pentru țara noastră. Speranța noastră este că situația dificilă va fi depășită într-un moment. Am discutat evident și aspirațiile noastre europene. Aderarea la UE este un obiectiv cheie al guvernării noastre și în acest context aspirația noastră este și mai fermă. Pentru noi Europa înseamnă pace, solidaritate, solidaritate pe care o simțim și libertate, libertate pentru cetățenii noștri să-și aleagă viața pe care și-o doresc.


Pub