Ministerul Mediului: Nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este stabil. Nu sunt motive de îngrijorare

Autoritățile publice din domeniul protecției mediului, Agenția de Mediu și Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, informează că nu sunt motive de îngrijorare privind nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova. „După ce pe 25 februarie 2022 Ucraina a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, Moldova monitorizează înregistrările odată la fiecare 10 minute”, declară autoritățile.

Foto: Captură de ecran

Ministerul Mediului și Guvernul Republicii Moldova este informat zilnic de instituțiile subordonate cu privire la nivelul fonului radioactiv, înregistrat la stațiile cu monitorizare automată. „Absolut nu e niciun motiv de îngrijorare, fiindcă toți parametrii privind fluctuațiile fondului gama mental sunt online monitorizate, verificate, analizate și informați toți factorii de decizie”, a precizat directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan.

În Republica Moldova sunt 7 stații cu monitorizare manuală în punctele de supraveghere Bravicea, Fălești Soroca, Cornești, Leova, Comrat, Bălțata și 5 cu monitorizare automată în Bălți, Briceni, Chișinău, Ștefan Vodă și Cahul. Monitorizarea manuală se face de 2 ori pe zi, la 07.00 și 20.00, iar automată se realizează continuu, precizează autoritățile.

Conform datelor prezentate pentru 1-3 martie, valorile dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat între 0,15-0,22 µSv/h, ceea ce înseamnă că nivelul fondului radioactiv al mediului este stabil. Limita de avertizare este 0,25 µSv/h pentru Republica Moldova.

Nivelul radiației din țară poate fi urmărit pe Remap, platforma online disponibilă prin programul Comisiei Europene REMon, care ne arată valorile radioactivității gama deasupra Europei.

Armata rusă a ocupat teritoriul Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl.

Informația a fost confirmată la data de 24 februarie de către Mihail Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui.


Pub