Filat: Cred că este momentul de a semna și remite cererea de aderare la Uniunea Europeană cât mai urgent

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, susține că „este momentul de a semna și remite cererea de aderare la Uniunea Europeană cât mai urgent”. Filat a venit cu un mesaj adresat șefei statului.

Foto: UNIMEDIA

„După alegerile parlamentare din vara anului trecut, am evitat în a mă expune asupra evenimentelor care au loc în țară, cu toate că ar fi fost multe de spus. Nu am dat sfaturi, nu am făcut recomandări dat fiind faptul că rezultatele obținute îi îndreptățeau să facă orice consideră necesar.

Acum însă, datorită situației în care ne-am trezit ca țară, ca cetățeni, urmare a tragediei ce se derulează în Ucraina o să-mi permit să mă adresez către Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu următorul apel:

Istoria ne oferă de toate, și bune și rele, dar este extrem de important ca atunci când istoria ne oferă șansa, să transformăm un rău eminent în bine, să nu o ratăm.

Cred că este momentul de a semna și remite cererea de aderare la Uniunea Europeană cât mai urgent. Știu exact care sunt procedurile, etapele pentru a deveni membru al Uniunii Europene, însă toate aceste proceduri țin de o situație ordinară, noi suntem într-o situație excepțională.

Am spus-o în toate cancelariile europene, Republica Moldova este unica țară latină, de pe continentul european, care nu este membru al Uniunii Europene și acum pornind de la această cerere, avem acea șansă istorică de a remedia această nedreptate! În actualele condiții statutul de țară candidată va fi acea luminiță de la capătul tunelului către care să ne îndreptăm”, a scris Filat pe pagina sa de Facebook.

Președinta Maia Sandu a evitat să răspundă când țara noastră va depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Comisarul European pentru Vecinătate, aflat în vizită în Republica Moldova, declară că UE este o organizație deschisă, iar pentru aderare necesită a fi îndeplinite mai multe condiții și criterii foarte clare. Răspunsurile oficialilor vin în contextul în care Ucraina, aflată în stare de război, a depus o cerere de aderare „în regim de urgență” la UE.


Pub