Moldovenii din Rusia, sfătuiți să evite teritoriul Ucrainei, dacă vor să revină acasă. Popescu: Este prea periculos, căutăm alte trasee

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, recomandă cetățenilor moldoveni care se află la moment în Federația Rusă să nu încerce să traverseze Ucraina, pentru a reveni acasă. „Este prea periculos și între timp, se caută soluții pentru a-i aduce în RM pe cale terestră, la această etapă, pe trasee care evită țara vecină”, a precizat Popescu, în cadrul unui interviu la Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Republica Moldova are foarte mulți cetățeni care muncesc în Federația Rusă, care se află pe teritoriul FR. Cum îi veți ajuta? Ce vă propuneți să faceți pentru a-i ajuta?”, a fost întrebat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Unul din efectele tragice ale acestui război sunt foarte mulți cetățeni blocați, fie în Ucraina, fie în Federația Rusă, unii dintre ei sunt și în Moldova și nu pot ajunge ușor în țările lor de origine. Evident avem și cetățeni ai RM, avem șoferi de TIR-uri, care acum nu pot traversa Ucraina, pentru a reveni în RM, avem și cazurile mai multor cetățeni care se află în Rusia și nu pot reveni cu ușurință în RM. Avem cazuri ale cetățenilor ruși care se află în RM și nu pot reveni în Rusia fără a avea viză sau a tranzita spațiul european. Sunt multiple cazuri. Pentru cetățenii RM, sfatul nostru evident este să nu încerce să traverseze Ucraina, este prea periculos și între timp se caută soluții pentru a-i aduce în RM pe cale terestră, la această etapă, pe trasee care evită Ucraina. La modul practic, aceasta presupune un traseu pe partea statelor baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, RM, sau deja pe partea Kaukaz, prin Azerbaijan, se traversează Armenia, Turcia, eventual Georgia, deja partea logistică o discutăm. Ținem cont de toate aceste detalii, rugămintea noastră față de cetățeni este să aibă răbdare, noi toți căutăm soluții, să se adreseze la Ministerul de Externe, avem linia fierbinte, și vom face tot posibilul ca toți cetățenii noștri, care vor să revină, să o facă cât de curând posibil, dar fără a periclita viața sau securitatea lor”, a răspuns Nicu Popescu.

Acesta a mai adăugat că nu poate oferi o statistică privind numărul moldovenilor aflați, la moment, în Rusia: „Aceste statistici nu sunt întotdeauna foarte credibile, nu pot anunța o cifră, evident mulți nu neapărat vor să revină, s-au stabilit, au familii, nu au intenția să revină neapărat în acest moment, unii vor să vină. Singura statistică pe care o pot verifica este cea a oamenilor care s-au adresat la Centrul de apel”.




Pub