Cenușa, despre cererea de aderare la UE: Presiunea publică le-a schimbat deciziile. Popescu nu mai crede că „exploatează situația”, iar Sandu are deja un calendar clar

„Presiunea publică și calculele politice au schimbat deciziile guvernării”, afirmă politologul Dionis Cenușa, cu referire la anunțul șefei statului, Maia Sandu privind semnarea cererii de aderare a RM la UE. „Adineaori Ministrul Popescu afirma că Moldova nu ar trebuie să se folosească de situația din Ucraina pentru a repeta acțiunile Kievului, care a semnat cererea pentru aderare la UE pe 28 februarie. Ieri, nici Maia Sandu nu vroia să ofere o dată concretă pentru semnarea cerinței de aderare, pentru că o avea încă decisă”, a scris politologul, invocând și motivele unei schimbări de poziții atât de rapide.

Foto: colaj

„În decursul unei nopți și probabil după discuțiile cu Borrell și Varhelyi, aflați la Chișinău, Sandu și PAS și-au schimbat poziția și au semnat cererea de aderare la UE. Astăzi, Ministrul Popescu nu mai consideră că Moldova exploatează situația, iar Președintele Sandu are deja un calendar clar.

Aici sunt motivele principale ale unei schimbări de poziții atât de rapide:

1) Chișinăul vrea să distragă atenția/să substituie discuțiile despre neaderarea la sancțiunile împotriva Rusiei, foarte ineficient comunicate/explicate de Sandu/PAS, din spațiul public moldovenesc;

2) Factorul georgian costituie alt element crucial (nu cel ucrainean). Dacă Tbilisi nu ar fi urmat calea Kievului, atunci Moldova nu ar fi făcut-o nici ea. Dacă Moldova refuza să se miște în aceeași direcție, atunci ar fi rămas unica țară din Trioul Asociat, care nu are trimis o cere de aderare. Acest lucru ar fi deteriorat imaginea guvernării de la Chișinău (deja afectată de politica de nealiniere la sancțiuni);

3) Există o simbioză dintre eforturile din partea aliaților politice de la Bruxelles, în particular Popularii Europeni, ale căror reprezentanți sunt în instituțiile UE, și actorii politici de la Chișinău. Aceștia știu că situația gravă din Ucraina și agresiunea rusă ar putea impune UE să facă promisiuni clare de aderare pentru Ucraina. În acest sens, Chișinăul-ui i s-a sugerat să fie pregătit, iar asta înseamnă să semneze imediat cererea de aderare. Anume acești factori îmi par cei mai relevanți pentru a determina cauzele schimbării de poziție a guvernării, în decursul unei nopți”, a scris Cenușa.

Și fostul premier, Ion Chicu, a spus că cererea de aderare a RM la UE este o acțiune de PR, iar războiul din Ucraina nu are cum grăbi procesul.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la UE. Șefa statului, Maia Sandu, a declarat că în următoarele zile vor depune cererea la Bruxelles.

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat astăzi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană, scrie digi24.ro.

Luni, 28 februarie, Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor de pace. Candidatura Ucrainei va fi discutată la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare, a confirmat înaltul oficial citat.

Comisia Europeană urmează să examineze aplicaţia Kievului.


Pub