A opta zi de război: Explozii la Kiev. Un oraș din regiunea Harkov a fost bombardat

Astăzi se împlinește o săptămână de când trupele rusești au atacat Ucraina, iar războiul din țara vecină zguduie umanitatea prin amploarea sa.  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vent miercuri seara târziu cu un alt apel către cetățenii țării.„Suntem oamenii care timp de o săptămână am zădărnicit toate planurile inamicului. Noi i-am oprit”, a spus el. Zelenski a spus că soldații ruși capturați spun că nu știu de ce au venit în Ucraina și i-a numit „copii confuzi” care sunt folosiți de guvernul lor de la Moscova. El a mulțumit locuitorilor orașelor care au blocat drumurile în calea echipamentelor rusești. 

Totodată, luptele continuă. În noaptea de miercuri spre joi explozii puternice au fost înregistrate în Kiev. Unui atac aerian a fost supus orașul Izium din regiunea Harkov, militarii ruși au intrat în orașul Primorsk din regiunea Zaporojie.

  • O serie de explozii puternice a avut loc în această noapte în Kiev. Exploziile au avut loc în diferite regiuni ale capitalei – Goloseevo, Pecers  și în zona de metrou Prietenia Popoarelor.

În capitală au fost anunțată alertă aeriană. Toți locuitorii capitalei au fost îndemnați să meargă imediat în adăposturi.

Momentul exploziei de la Kiev din noaptea de 3 martie a fost transmis de postul american CBS News în timpul unei transmisii în direct de către corespondentul Charlie D’Agata. Anterior, presa ucraineană a anunțat că cel puțin patru explozii au fost auzite în centrul orașului.

  • Canalul Telegram al Căilor Ferate Ucrainene a anunțat despre un atac aerian asupra Gării de Sud din Kiev, unde se află locuitorii evacuați ai orașului.  Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a adăugat că proiectilul a lovit magistrala de termoficare a orașului: „O parte din Kiev poate rămâne fără căldură”. Ulterior, Gerașcenko a precizat că magistrala a fost avariată de o rachetă de croazieră „care era destinată unuia dintre centrele de control” și care a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană.

  • Trupele ruse au bombardat orașul Izium, al treilea ca mărime oraș din regiunea Harkov. Vladimir Mațokin, primarul orașului a declarat că atacul a început la miezul nopții. Proiectilele au deteriorat un bloc cu mai multe etaje și o casă privată. Inițial s-a anunțat că în timpul bombardamentelor au murit trei civili. Ulterior, primarul a precizat și-au pierdut viața 8 persoane, dintre care trei sunt copii. Unul din obuze a lovit și clădirea poliției, după care acolo a izbucnit un incendiu. Miercuri ziua, orașul Izium a fost supus unui atac aerian, care a avariat gazoductul ce alimenta orașul. Din cauza bombardamentelor, aproximativ 40.000 de oameni au rămas fără gaz.

  • Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Harkov a fost avariată de bombardamente. Aceasta este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din oraș, a fost construită în 1657.  Autoritățile ucrainene spun că în timpul bombardamentului, în biserică se adăposteau localnici. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

  • Militari ruși, care au invadat Ucraina din Crimeea anexată, au capturat deja localitățile Berdeansk și Melitopol și au cucerit în această noapte micul oraș Primorsk din regiunea Zaporojie. Alexander Koșelevici, primarul orașului, a declarat pentru Настоящее время că militarii ruși urmează să vină la serviciu mâine dimineață: el nu exclude că i se cere  să depună jurământ autorităților ruse.

  • Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a scris pe Twitter că în cele șapte zile de război din Ucraina aproximativ un milion de refugiați au părăsit Ucraina.  Filippo Grandi a cerut armatei ruse să înceteze bombardarea orașelor ucrainene, astfel încât misiunile umanitare cu provizii vitale să poată ajunge la victime.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, numărul refugiaților s-a dublat în ultimele trei zile. Luni, ONU a raportat aproximativ jumătate de milion de oameni.

Spre comparație: aproximativ 1,3 milioane de oameni au părăsit Siria, Irakul și Afganistanul : în decursul anului 2015. Experții estimează că criza din Ucraina ar putea lăsa 12 milioane de oameni fără adăpost.

Între timp:

Procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Khan, și-a anunțat decizia de a începe imediat o anchetă activă asupra situației din Ucraina, al cărei teritoriu a fost invadat de Rusia. „Munca noastră de a strânge probe a început”, a spus procurorul într-un comunicat.

El a adăugat că 39 de țări au depus cerere la Curtea Penală Internațională în legătură cu situația din Ucraina.

„Aceste contestații permit biroului meu să lanseze o anchetă asupra situației din Ucraina începând cu 21 noiembrie 2013, acoperind astfel orice acuzații anterioare și în curs de crime de război, crime împotriva umanității sau genocid comise în orice parte a teritoriului Ucrainei de către orice persoană”, a spus Karim Khan.

El a repetat că „toți cei care participă la ostilitățile din Ucraina trebuie să respecte cu strictețe normele actuale ale dreptului internațional umanitar”.  Declarația enumeră 39 de țări care au depus cererea, inclusiv Marea Britanie, Austria, Cehia, Canada, Polonia, ș.a.

Revista americană Time a apărut astăzi având pe copertă culorile drapelului ucrainean și cu un citat din discursul lui Volodimir Zelenski la Parlamentul European: „Viața va învinge moartea, iar lumina – întunericul”.  Săptămânalul a publicat un articol intitulat: „Cum protejează Volodimir Zelenski Ucraina și unește lumea”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.