Rezumatul zilei. Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Negocierile UA-RU continuă

Zi istorică pentru noi. Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Tot astăzi o astfel de cerere a fost semnată și de Georgia. În Ucraina forțele militare ruse au atacat orașe, iar în Republica Belarus a început cea de-a doua rundă de discuții între Ucraina și Federația Rusă. 

Moldova.org îți prezintă cele mai importante știri ale zilei de la noi, dar și de peste hotare.

Moldova 

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a semnat la cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Cererea a mai fost semnată de președintele Parlamentului Igor Grosu și de prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Nu sunt motive de îngrijorare privind nivelul fonului radioactiv”

Agenția de Mediu (AM) și Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) spune că nu sunt motive de îngrijorare privind nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova. Moldova monitorizează înregistrările odată la fiecare 10 minute.

Au fost deschise 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați 

În toată țara sunt deschise 78 de centre temporare de plasament pentru refugiații din Ucraina, iar procesul de identificare și amenajare a spațiilor continuă. În total, au fost identificate 25.000 locuri de cazare. Cetățenii moldoveni care vor să se implice sună la numărul – 080080011

Ajutoarele umanitare pentru refugiați vor fi distribuite prin intermediul unui depozit gestionat de Guvern 

Un depozit, unde vor fi stocate donațiile și ajutoarele umanitare pentru refugiații din Ucraina, va fi deschis în cadrul întreprinderii cooperatiste de comerț exterior Moldcoopimpex. Gestiunea ajutoarelor umanitare se va face de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) va monitoriza în mod constant stocurile de medicamente, consumabile și dispozitive medicale disponibile în Republica Moldova. 

Ucraina

În Belarus a început a doua etapă a negocierilor dintre Ucraina și Rusia

Pe ordinea de zi figurează trei chestiuni:

  • încetarea imediată a focului, 
  • armistiţiu, 
  • coridoare umanitare pentru îndepărtarea civililor din satele și orașele distruse sau bombardate constant. 

Alte informații deocamdată la ora difuzării articolului nu se cunosc.

Militarii ruși au bombardat orașul Cernigov

Trupele ruse au bombardat mai multe blocuri de locuit din orașul ucrainean Cernigov. Atacurile cu rachete au lovit zonele din oraș unde nu există instalații militare. În urma atacului inamic, mai multe blocuri, 2 școli și case particulare au fost avariate. 

Zatoka, supusă unui atac de rachetă

  • Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un avion rusesc care încerca să tragă într-o stație electrică dintr-un sat din apropierea stațiunii Zatoka din regiunea Belgorod-Dnestrovsk. (Sursa: consilierul min. Afacerilor Interne Anton Gerașcenko)
  • Armata rusă a efectuat un atac cu rachetă în Zatoka (Sursa: Serviciul de Stat de Urgență din regiune) 
  • Avionul a fost doborât în timp ce încerca să atace o unitate militară din Belenki. Pilotul s-ar fi catapultat. Oamenii au fost rugați să sune la un call center din oraș dacă vor observa militarul rus. (Sursa: Primarul din Belgorod-Dnestrovsk Vitaly Grajdan).

Rada Supremă a adoptat o lege privind confiscarea proprietăților rusești în Ucraina

Documentul prevede naționalizarea proprietăților și a finanțelor persoanelor juridice ruse.

Lista va fi stabilită de Guvern, iar decizia va fi luată de Consiliul de Securitate și Apărare Națională.

O navă de marfă estonă s-a scufundat lângă Odesa

Nava de marfă estonă Helt s-a scufundat lângă portul Odessa după o explozie. Doi membri ai echipajului au supraviețuit, întrucât se aflau pe o plută de salvare pe mare, încă 4 persoane erau dispărute. Nava s-ar fi lovit o mină. (Sursa: Reuters).

Internațional

Georgia în UE?

Prim-ministrul georgian Irakli Garibașvili a semnat cererea de aderare a Georgiei la UE, numind această zi drept una istorică pentru Georgia.

Oligarhii ruși rămân fără iahturi

Autoritățile franceze au confiscat iahtul Amore Vero, care aparține șefului de la „Rosnefti”, Igor Secin (Sursa: Bruno Le Mer, ministrul Economiei și Finanțelor al Franței, pe Twitter). 

Cu o zi mai devreme, iahtul Dilbar al miliardarului Alisher Usmanov, în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari, a fost confiscat la Hamburg (Sursa: revista Forbes)

Iahturile celor doi au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse oficialilor ruși din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Totuși, un reprezentant al departamentului economic al primăriei Hamburg, care a spus că nu a fost arestat niciun iaht (Sursa: publicația „Spiegel”)

Emmanuel Macron, „pesimist” după dialogul cu Vladimir Putin

După o discuție cu omologul său rus, președintele francez crede că „ce e mai rău încă urmează să vină” în Ucraina. Vladimir Putin și-ar fi exprimat „marea sa hotărâre” de a continua ofensiva, al cărei scop este „preluarea controlului” asupra Ucrainei. (Sursa: Palatul Elysee)

15 ani de închisoare pentru „falsuri despre armata rusă”

Duma de Stat a Rusiei a aprobat amendamentul prin care se va pedepsi cu închisoarea de până la 15 ani pentru „diseminarea publică a informațiilor false în mod deliberat despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”. Pentru o încălcare amenda va fi de până la 5 milioane de ruble sau închisoare de până la 10 ani, iar dacă răspândirea falsurilor a provocat consecințe grave, pedeapsa va fi de la 10 la 15 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.