(video) „Maturizarea ne-a luat 30 de ani”. Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE

Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare la UE. Mai jos puteți citi întregul discurs al Maiei Sandu.

„Dragi cetățeni, maturitatea unui popor se vede cel mai bine în vremuri grele. Ea se vede în decizii cumpătate, în echilibrul dintre libertate și responsabilitate. Ea se citește în calmul hotărât al oamenilor atunci când un pericol real bate la ușă. Cetățenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în țara noastră. Am arătat că vom trăi după reguli atunci când am apărat democrația la alegeri. Acum, în zilele războiului în Ucraina, auzind tunurile la frontiera Moldovei rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri care fug de năpastă. Ne păstrăm neutralitatea, dar rămânem solidari, calmi și generoși și responsabili. Unele au nevoie de timp. Maturizarea ne-a luat 30 de ani – multe eșecuri și pași înapoi. Acum, cu lecțiile învățate noi suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic, în democrație și prosperitate, să fim parte a lumii libere. Dragi cetățeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur și mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră față de cetățeni. Astăzi, semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Ea este adresată domnului Emanuel Macron, preșeșdintele Franței, al țării care astăzi deține președinția Consiliului UE. Cererea o vom depune în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în UE. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, vom construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor Republicii Moldova. Ne sprijinim pe instituțiile europene care au fost alături de Moldova la bine și la greu în ultimii ani.

Vă amintim că, azi, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibașvili, a semnat cererea de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană.

„Astăzi este o zi istorică pentru Georgia: semnez cererea de aderare la UE în numele țării”, a declarat Irakli Garibașvili.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente