(livetext) Ziua VIII. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

275201056_2574860639324602_5862873126058597161_n
Foto: Alex Lourie/Facebook

Situația rămâne tensionată în Ucraina. În această noapte, luptele au continuat în orașele Kiev, Jâtomâr, Herson, Izium, Ohtârka.
Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

0.30. Site-ul de opoziție meduza.io a fost blocat pe teritoriul Federației Ruse. Tot azi, postul de televiziune Dojd, la fel, și-a sistat activitatea pe o perioadă nedeterminată. Recent, au mai fost blocate Europa Liberă, Eho Moscvî, BBC Russia și Deutsche Welle.

0.27. UNIAN a publicat câteva imagini de pe satelit în care se văd trei aerodromuri de unde rușii bombardează orașele ucrainene.

Potrivit Ministerului Apărării al SUA, de la începutul războiului, Rusia a lansat 480 de rachete: 230 de rachete au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, 160 – de pe teritoriul Rusiei și 70 – de pe teritoriul Belarusului, iar 10 – de pe navele flotei ruse din Marea Neagră.

0.09. Ministrul canadian al transporturilor, Omar Alghabra, a anunțat că „O aeronavă charter care transporta cetățeni ruși a fost reținută pe aeroportul canadian Yellowknife din Yukon. „Vom continua să tragem Rusia la răspundere pentru invazia sa în Ucraina”, a scris Alghabra pe Twitter. Canada a interzis duminică avioanelor rusești să intre în spațiul său aerian, ca parte a sancțiunilor severe impuse Moscovei ca răspuns la invazia neprovocată asupra Ucrainei.

Potrivit TASS.ru, diplomații ruși încearcă să soluționeze această problemă cu autoritățile canadiene. La bordul aeronavei s-ar fi aflat doi cetățeni ruși.

23.34. Tot mai multe companii din SUA s-au retras de pe piața rusă din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei. Iată noua listă a sancțiunilor impuse de Statele Unite, potrivit Настоящее Время.

 

22.31. Abonații ucraineni nu vor mai putea suna în Rusia.

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina a motivat acest lucru prin faptul că este necesar de a exclude posibilitatea ca informația operativă să fie furnizată în Rusia sau în Belarus.

De asemenea, operatorii de telefonie mobilă au încetat să mai activeze cardurile SIM cumpărate recent pentru a preveni utilizarea acestora de către armata rusă.

21.10. Primarul capitalei Vilnius, Remigijus Šimašius, s-a adresat reprezentanților Ambasadei Federației Ruse în Lituania cu o solicitare de a actualiza adresa de pe cărțile de vizită ale colaboratorilor. De acum înainte, această stradă se numește Strada Eroilor Ucrainei (Ukrainos Didvyrių g.).

21.01. Grupul de hackeri Anonymous a informat că a spart site-ul Agenției Federale Spațiale din Rusia.

20.45. Armata rusă a preluat controlul asupra turnului de televiziune din Herson.

Acest lucru a fost anunțat de către șeful regiunii Herson, Hennadi Lahuta. El i-a avertizat pe locuitorii regiunii cu privire la posibilitatea de a răspândi dezinformări despre „presupusa predare și semnarea unui tratat de pace cu Federația Rusă”.

20.29. Procurorul șef al Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Ahmad Khan, roagă pe oricine are probe despre crimele militare comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei să-i trimită materialele relevante prin e-mail: [email protected]

# Puteți scrie în orice limbă căci va fi tradusă.
# Expediați fotografii, videoclipuri, documente, mărturii ale oamenilor etc.

Iată faptele care trebuie raportate:
# omorârea civililor de către armata rusă;
# informații despre explozii cu bombe și cu lovituri de artilerie asupra spitalelor, școlilor, clădirilor rezidențiale și asupra altor obiecte civile.

20.26. Volodâmâr Zelenski a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că Ucraina nu atacă Rusia, nu a aderat la NATO, nu deține arme nucleare și nu înțelege care sunt alte garanții de care Putin are nevoie.

20.23. Mâhailo Podoleak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a spus pentru Meduza că nu a fost fixată o dată anume pentru cea de-a treia rundă de negocieri.

„Dorim să ajungem la acorduri serioase privind încetarea focului și pace în viitorul foarte apropiat”, spune Podoleak.

20.15. „SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) a reținut un trădător implicat în bombardarea cu rachete a antenei de radioteleviziune din Kiev. El a furnizat informații inamicilor spunând că «trebuia mai demult să o bombardați, nu înțeleg de ce nu ați făcut-o mai degrabă». În urma acelei explozii au murit cinci civili. Difuzarea canalelor ucrainene a fost suspendată pe o perioadă. SBU cercetează acest caz în vederea identificării tuturor celor implicați în bombardament. Trădătorul va purta răspundere pentru faptele sale și nu va mai putea face rău Ucrainei și cetățenilor săi”, se arată într-un comunicat emis de SBU.

19.58. Putin a susținut un nou briefing.

„Soldații și ofițerii ruși acționează bărbătește, ca niște adevărați eroi. Militarii noștri luptă curajos, cu înțelegerea deplină a ceea ce fac. Chiar și după rănire, soldații rămân pe câmpul de luptă, jertfesc cu viața lor pentru a-și salva camarazii și pe civili. Eu sunt rus și mă mândresc că fac parte din această lume puternică și multinațională din care face parte Rusia. Niciodată n-o să-mi schimb părerea că rușii și ucrainenii sunt același popor”, a declarat Putin într-un nou briefing de presă.

19.50. A doua rundă de negocieri dintre delegațiile din Rusia și din Ucraina s-a încheiat. Părțile au convenit asupra încetării temporare a focului pentru organizarea coridoarelor verzi. Mâhailo Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, a spus că partea ucraineană nu a primit rezultatele așteptate.

19.36. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei raportează că numărul persoanelor decedate din cauza bombardamentelor de la Cernihiv a ajuns la 33 de persoane.

De asemenea, autoritățile au menționat că,= din dărâmături au fost salvați 18 răniți. Acum, lucrările au fost suspendate din cauza unor noi bombardamente.

17.27. Uniunea Europeană a semnat un memorandum cu Ucraina prin care îi acordă asistență macro-financiară de 1,2 miliarde de euro.

17.05. Cel puțin nouă persoane au murit și patru au fost rănite în urma unui atac aerian rus asupra a două școli și clădiri de locuințe din regiunea Cernihiv, Ucraina, a anunțat guvernatorul Veaceslav Ceaus.

The Kyiv Independent scrie pe canalul său de Telegram că în regiune nu se aflau structuri militare, doar câteva școli, grădinițe și un spital.

16.55. Începe a doua rundă a negocierilor, anunță agenția de știri BelTA din Belarus pe canalul său de Telegram.

BelTA

16.39. Canalul TV Dojd își suspendă temporar activitatea. „Avem nevoie de putere să respirăm și să înțelegem cum să lucrăm mai departe. Sperăm cu adevărat că ne vom întoarce și vom continua să lucrăm”, a spus Natalia Sindeeva, directoarea generală.

Amintim că Duma de Stat a aprobat un amendament care introduce răspunderea penală și pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru „diseminarea publică a informațiilor în mod deliberat false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”, scrie curenttime.tv cu referire la agenția rusă TASS. Pedeapsa pentru încălcare va fi o amendă de până la 5 milioane de ruble sau închisoare de până la 10 ani. Dacă răspândirea falsurilor a provocat consecințe grave, pedeapsa închisorii va fi de la 10 la 15 ani.

16.29. O navă marfară estonă s-a scufundat în Marea Neagră, în portul Odesei, scrie Reuters, cu referire la declarația lui Igor Ilves, directorul Vista Shipping Agency. Potrivit lui, nava s-a scufundat în urma unei explozii, după ce ar fi lovit o mină. Doi membri ai echipajului sunt în viață, iar alți patru sunt dispăruți.

16.20. Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibașvili, a semnat cererea de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană.

„Astăzi este o zi istorică pentru Georgia: semnez cererea de aderare la UE în numele țării”, a declarat Irakli Garibașvili.

16.09. Delegația din Ucraina a ajuns la locul negocierilor cu Federația Rusă, unde va avea loc a doua rundă de discuții. Acest lucru este raportat de agenția de știri BelTA din Belarus pe canalul său de Telegram.

14.28. Primarul orașului Herson, Ihor Kolâhaev, a anunțat pe pagina sa de Facebook că comitetul executiv al orașului a fost vizitat ieri, 2 martie, de către soldați înarmați. Acesta menționează că nu a purtat niciun fel de negocieri cu soldații ruși.

„Eu și echipa suntem oameni pașnici, nu am avut arme sau agresiune din partea noastră. Am arătat că lucrăm pentru a asigura orașul și încercăm să eliminăm consecințele invaziei. Întâmpinăm dificultăți enorme cu colectarea și înmormântarea morților, livrarea alimentelor și medicamentelor, colectarea gunoiului, eliminarea accidentelor etc.”, spune primarul orașului Herson.

El spune că nu le-a făcut nicio promisiune soldaților ruși: „Am cerut doar să nu împuște oameni. Nu avem militari în oraș, doar civili și oameni care vor să trăiască aici!”.

Acesta solicită să fie creat un coridor verde în oraș pentru evacuarea morților și răniților, pentru transportarea medicamentelor și alimentelor în oraș.

Regulile care au fost instaurate în oraș în urma discuțiilor cu soldații ruși:
# oamenii pot ieși în oraș doar în timpul zilei;
# se va respecta ora marțială de la 20.00 până la 6.0;
# în oraș pot circula doar mașini care transportă mâncare, medicamente etc.;
# va începe să circule transportul public pentru ca angajații brutăriei, magazinelor și farmaciilor să poată pleca la muncă;
# cetățenii pot merge singuri sau în grupuri de două persoane. Ei trebuie să se oprească atunci când este necesar și nu trebuie să se confrunte cu forțele ruse;
# mașinile care, conform condițiilor, se pot afla în oraș, vor circula cu viteză minimă și vor trebui să fie oricând gata să arate conținutul pe care îl transportă.

Pe final, acest a menționat că steagul deasupra orașului este ucrainean. Iar ca să rămână în continuare așa, cetățenii trebuie să îndeplinească cerințele de mai sus.

14.09. Consilierul președintelui Zelenski, Mâhailo Podoleak, a anunțat că se află în drum spre negocieri cu Federația Rusă.

Anterior, șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a spus că a doua rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina ar putea începe astăzi, la ora 15.00.

13.26. IKEA anunță că își sistează activitatea în Rusia și Belarus, punând pe pauză orice import, export, dar și orice activitate de producere în aceste țări. Ingka Group, care controlează majoritatea magazinelor IKEA, la fel, va închide unitățile comerciale, cu excepția magazinului Mega, pentru a oferi acces cetățenilor ruși la alimente și produse farmaceutice. Atât grupul Inter IKEA Group, cât și Ingka Group vor dona câte 10 milioane de euro pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.

12.40. Uniunea Europeană va crea în România un centru umanitar pentru refugiații din Ucraina. Mai mult, vor fi alocați 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru această asistență umanitară. Despre aceasta a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

12.15. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi declarații despre situația din Ucraina.

„Dacă cineva crede că, după ce au trecut prin toate acestea, ucrainenii se vor speria sau vor fi înfrânți – nu știți nimic despre Ucraina. Aceste persoane n-au ce căuta în Ucraina. Duceți-vă acasă. Protejați oamenii vorbitori de limba rusă nu în toată lumea, dar la voi în țară.”

Acesta a menționat că în Ucraina vin primii 16 000 de voluntari care se vor alătura armatei ucrainene.

„Ucraina întâlnește deja voluntari străini care vin în țara noastră. Primii 16 000 de voluntari vin să apere libertatea, să apere viața noastră și a întregii lumi. Sunt sigur că acest lucru va avea succes.”

11.53. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a creat un site unde pot fi găsite informații despre soldații ruși aflați în captivitate sau uciși în Ucraina de la începutul atacului Rusiei. 200rf.com publică cu regularitate fotografii și videoclipuri primite de pe câmpul de luptă, cu scopul ca rudele sau prietenii celor care luptă împotriva Ucrainei să poată obține informații despre situația lor.

Site-ul este indisponibil pe teritoriul Federației Ruse, însă informațiile pot fi văzute și pe canalul de Telegram creat cu același scop, pe care îl găsiți aici.

11.46. Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a spus că a doua rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina ar putea începe astăzi, la ora 15.00. Acest lucru este raportat de agenția de știri BelTA din Belarus pe canalul său de Telegram.

11.36. Comisia de aplicare a legii a Radei Supreme a Ucrainei a votat în unanimitate pentru întărirea răspunderii penale pentru jafuri și a anulat toate restricțiile privind utilizarea armelor de foc de către civili pentru a preveni agresiunea armată a Federației Ruse/alte țări, în timpul legii marțiale.

11.22. Calea Ferată Ucraineană a furnizat Forțelor Armate ale Ucrainei vagoane frigorifice pentru îndepărtarea soldaților ruși morți.

„Ukrzaliznâțea a fost însărcinată cu trimiterea a 20 de vagoane pentru a transporta 200 de soldați ruși din stațiile Fastov, Odesa-Zastava, Podilsk, Merefa și Zaporijjea. Capacitatea de transport a unui vagon frigorific este de 50 de tone, ceea ce înseamnă că 10 000 de morți pot fi scoși în 20 de vagoane”, se arată într-un comunicat.

Pe 3 martie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că pierderea personalului armatei ruse s-a ridicat la aproximativ 9 000 de oameni.

11.10. Consiliul de conducere al Comitetului Paralimpic Internațional (IPC) a decis să refuze înscrierile sportivilor din Rusia și Belarus pentru Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Declarația vine după ce a fost criticată decizia inițială care permitea participarea sportivilor din aceste țări sub drapel neutru.

8.47. Nu doar persoanele au nevoie de adăpost în situația în care ne aflăm. Poliția Națională anunță că a primit 24 de patrupezi de la o crescătorie de câini din Odesa pentru a le oferi siguranță. Aceștia au ajuns la Direcția Chinologică a IGP.

8.40.Banca Mondială anunță că a oprit toate programele din Rusia și Belarus cu efect imediat. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă.

8.14. Ministerul Apărării al Ucrainei informează despre situația actuală.

# În direcția Slobojansk, armata rusă desfășoară o operațiune ofensivă în zonele așezărilor Zolocev, Harkiv, Balakleia, încercând să continue ofensiva în direcția Lozovo. Armata are urgent nevoie de a reface echipamentul și personalul pierdut.

# În direcția Donețk, continuă operațiunile ofensive în zonele așezărilor Novoaidar, Volnovaha și Mariupol. Scopul principal privind capturarea Mariupolului și accesul la granița administrativă a regiunilor Donețk și Luhansk, nu a fost atins.

# În direcția Tauride, după regruparea și introducerea unei părți din rezervele operaționale, armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe direcția Nicolaev-Voznesensk.

# În Zona Operațională Marea Neagră, grupurile de nave ale Flotei Mării Negre continuă să tragă asupra navelor civile și să captureze marinari.

# O parte din forțele armate ruse continuă operațiunile în zonele așezărilor Enerhodar, Vasâlivka, Tokmak, Novopetrivka. Ofensiva armatei ruse continuă cu scopul de a ajunge la periferia Zaporijjea și Mariupol.

8.10. Un milion de refugiați au plecat din Ucraina în țările vecine de la începutul invaziei ruse. Datele au fost prezentate de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

8.02. În urma bombardamentelor, Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” din orașul Harkiv a fost avariată. Au fost sparte ferestre, vitralii, decorația catedralei fiind deteriorată. Oamenii din interiorul catedralei nu au fost răniți, transmite serviciul de presă al Episcopiei Harkiv.

7.57. O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina a murit în timpul bombardamentelor de la Harkiv din 1 martie. Despre decesul acesteia a anunțat secretariatul OSCE din Viena.

„Marina [Fenina] a fost ucisă în timp ce făcea provizii pentru familia sa într-un oraș care a devenit o zonă de război. În Harkiv și în alte orașe și sate din Ucraina, obuzele și rachetele lovesc clădirile rezidențiale și centrele orașelor ucigând și rănind civili nevinovați – femei, bărbați și copii deopotrivă”, se arată în comunicat.

7.46. Orașul Sumî a fost atacat de rachete ruse. În urma acestui atacat, cinci persoane au fost rănite. Acest lucru a fost anunțat de către șeful administrației regionale de stat a regiunii Sumî, Dmâtro Jâvâțkâi, care a publicat și fotografii de la fața locului.

7.35. Două coperți de ziare au ajuns virale în spațiul online. Pe acestea este reflectată situația din Ucraina.

Ziarul de satiră din Franța Charlie Hebdo a ales pentru coperta sa a ediție din 2 martie o caricatură în care apare Putin.

Revista Time a ales să imprime pe coperta sa cuvintele rostite de Zelenski – Життя переможе смерть, а світ – темряву (Viața va învinge moartea, iar lumea va învinge întunericul). Ediția revistei care va ieși de sub tipar pe 14 martie conține un interviu cu președintele ucrainean.

7.21. Oamenii din întreaga lume au creat o petiție în care cer de la NATO închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei. Petiția a adunat deja peste un milion de semnături.

7.19. „Rusia a pierdut aproape 9 000 de soldați într-o săptămână”, a declarat comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

Urmărește noua declarație a președintelui ucrainean în acest videoclip.

6.57. Rada Supremă a Ucrainei informează despre pierderile armatei ruse din perioada 24 februarie-2 martie. De la începutul atacului, Rusia a pierdut 5 840 de oameni, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 211 tancuri și alte echipamente.

6.34. Primarul orașului Izium, regiunea Harkiv, Volodâmâr Mațokin, a anunțat despre un atac asupra orașului. Armata rusă a bombardat o clădire și o casă privată la ora 23.59, iar în urma atacului au fost raportate opt decese, dintre care a doi copii.


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 2 martie le puteți vedea aici!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente