image
Sursa foto: justice.gov.md

Ministerul Justiției a inițiat procesul de modificare a Codului administrativ al Republicii Moldova

Ministerul Justiției a organizat astăzi o ședință de lucru privind inițierea procedurii de amendare a Codului administrativ al Republicii Moldova. La discuții au participat reprezentanți ai Parlamentului, Cancelariei de stat, instanțelor de judecată din Chișinău, Uniunii Avocaților, dar și ai societății civile.

În cadrul ședinței, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre necesitatea modificării Codului administrativ, ca urmare a recepționării, mai multor petiții, plângeri și demersuri privind aplicarea dificilă a acestuia. În context, Veronica Mihailov-Moraru a prezentat un plan cu domeniile de intervenții asupra Codului, elaborat în baza recomandărilor și propunerilor recepționate de către Ministerul Justiției de la instituțiile interesate.

Astfel, sunt necesare modificări la reglementările ce țin de intentarea procedurii administrative - depunerea, redirecționarea, conținutul unei petiții etc, reglementările privind procedura prealabilă, și reglementărilor privind procedura de contencios administrativ, inclusiv procedurile de executare.

Participanții la discuții au susținut inițiativa Ministerului Justiției de modificare a Codului administrativ, menționând că acestea sunt absolut necesare, benefice și că trebuie de lucrat în mod consolidat, astfel încât să fie eliminate carențele legislative și să fie asigurată aplicarea corectă a Codului, în primul rând, în interesele justițiabililor.

Totodată, s-a înaintat propunerea ca procesul de elaborare și de consultare publică să fie organizate cu prezentul gup de lucru pe platforma parlamentară, pentru a fi , în format mai larg, și reprezentanții autorităților publice centrale/locale, precum și în contextul efectuării unui control parlamentar asupra cadrului normativ administrativ.

Ministerul Justiției urmează să sintetizeze toate propunerile înaintate în cadrul ședinței de lucru. Acestea vor fi remise pe platforma parlamentară, pentru a contribui plenar în procesul de elaborare și consultare publică a proiectului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: