Răniți în războiul din Ucraina ar putea fi evacuați în Moldova. Ministerul Sănătății: Suntem la etapa de pregătire pentru acest scenariu

Ministerul Sănătății ia în calcul scenariul potrivit căruia, răniții în cadrul războiului din Ucraina vor fi evacuați în Republica Moldova și internați în spitale. Informația a fost confirmată de secretara de stat a ministerului, Svetlana Nicolaescu, în cadrul conferinței de astăzi.

Foto: Telegram/Unian

Svetlana Nicolaescu a fost întrebată dacă Ministerul Sănătății este pregătit pentru ca răniți din Ucraina să fie aduși în Moldova, pentru a fi tratați în spitalele de la noi din țară.

„Noi astăzi suntem pregătiți pentru câteva scenarii. Scenariul pe care îl realizăm la moment se referă la recepționarea acelui flux de refugiați zilnic. Un alt scenariu care este unul posibil și de care trebuie să fim pregătiți este cel în care persoanele cu traumatisme, răniții vor fi evacuați către RM. Suntem la etapa de pregătire și pentru acest scenariu. În mare parte vor fi mobilizate Sptitalul Militar și serviciul medical din cadrul Ministerului Apărării, dar și în cadrul sistemului public pregătim capacitățile, pentru a oferi asistență și acestei categorii de persoane”, a precizat secretara de stat.

„Până la ora actuală în sistemul public de sănătate au fos 3 adresări ale persoanelor cu răni cu arma de foc. Vorbim despre cetățeni străini, unul este cetățean din Azerbaijan, preluat prin intermediul canalelor diplomatice, prin intermediul Ambasadei Azerbaijanului din Ucraina, și este internat la Institutul de Medicină Urgentă. La fel, s-au dresat 2 persoane din Danemarca, cu cetățenie daneză, care nu au necesitat spitalizare, dar le-a fost acordat ajutor medical”, a mai informat Svetlana Nicolaescu.

Întrebată dacă va fi organizată o Campanie de colectare a sângelui, secretara de stat a răspuns: „Este și asta o componentă care ar putea fi necesară pentru anumite scenarii. La etapa inițială au fost evaluate volumele de preparate sangvine de care dispunem și astăzi Centrul Național de Transfuzie activează în regim alert, iar toate persoanele care vor să doneze sânge pentru eventuale necesități sunt binevenite. Acest serviciu este parte componentă a planului de răspuns la această criză, pe care îl realizăm în cadrul Ministerului Sănătății”.


Pub