Rusia așteaptă delegația ucraineană la negocieri, în această seară. Kievul: Suntem gata de discuții, dar nicidecum de utlimatumuri

A doua rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia ar putea avea loc în după-amiaza zilei de astăzi, 2 martie. Anunțul a fost făcut de reprezentantul oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe de altă parte, ministrul de Externe la Ucrainei a anunțat într-un briefing că nu se știe când va începe a doua rundă de negocieri.

Foto: captură video

„Indiferent de ce va decide partea ucraineană, delegația Federației Ruse merge deja spre locul stabilit, pentru a se pregăti de următoarea rundă de negocieri, care ar putea demara chiar în această seară”, a menționat Peskov.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitrii Kuleba spune că nu se știe, deocamdată, când a doua rundă a negocierilor ar putea demara.

„Prima rundă a avut loc, cerințele Rusiei, în principiu, nu s-au schimbat. Este vorba despre acele solicitări pe care le-a înaintat Putin înainte de a începe războiul. Noi suntem gata de discuții, de negocieri diplomatice, dar cu siguranță nu suntem gata să acceptăm tot felul de ultimatumuri din partea Rusiei”, a spus Kuleba.

Prima etapă a negocierilor dintre Rusia și Ucraina a avut loc pe 28 februarie. Întâlnirea a avut loc pe malul râului Pripiat într-o locație secretă cu numele de cod „Casa Pescarului”.

Delegațiile au convenit să se întâlnească din nou în următoarele zile, după consultări în capitalele celor două state.

Pe 25 februarie2022, la o zi de la declanșarea războiului din Ucraina, Kievul a spus că vrea negocieri cu Rusia, dar și garanții de securitate, susține consilierul prezidențial, Mihail Podoleac.

De partea cealaltă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că președintele ucrainean minte atunci când vorbește despre discuțiile privind statutul de neutralitate al Ucrainei în schimbul unor garanții de securitate. „Șansele ratate ale lui Zelenski le cunoaște toată lumea”, a declarat acesta.

În aceeași zi, Putin a spus că este gata să trimită o delegația la Minsk. 


Pub