Fostul director MIR, Ion Terguță, renunță la ordinul „Drujba” ca semn de „protest față de agresiunea din Ucraina”

Fostul director al Companiei Teleradio MIR, Ion Terguță renunță la ordinul „Drujba”, primit pe cale diplomatică în anul 2012, de la Federația Rusă. Astfel, acesta și-a manifestat „protestul pentru agresiunea barbară și neprovocată față de Ucraina”, a menționat Terguță pe o rețea, scrie SHOK.md.

Foto: SHOK.md

„În semn de protest pentru agresiunea barbară și neprovocată față de Ucraina renunț la ordinul „Drujba” oferit de Federația Rusă. Este puținul pe care îl pot face pentru a determina acest regim criminal să renunțe la agresiunile sale la adresa lumii libere și civilizate. Este modul meu de a protesta împotriva războiului. Am primit acest ordin în 2012, la aniversarea a 20 de ani a Teleradio Companiei Interstatale „MIR”, unde am lucrat timp de 7 ani, delegat de guvernul Republicii Moldova. Am primit acest ordin pe cale diplomatică, împreună cu toți colegii mei, directori ai filialelor naționale din toate țările constituante a TRCI „MIR”. Am tratat această distincție ca pe un gest de prietenie la adresa Republicii Moldova și a celorlalte țări fost sovietice. Meritele mele față de Federația Rusă sunt nule și în alte condiții ar fi fost imposibil să primesc această distincție.

Păstrarea în continuare a acestui ordin ar fi un act de trădare la adresa conștiinței mele, a Ucrainei și a milioanelor de oameni puși sub tiruri de artilerie. Pentru mine prietenia și-a păstrat sensul său primar, fără a fi afectată de propaganda și manipulare. Am lucrat pentru o companie numele căreia se traduce ca „pace” sau „lume”. Acum aceste noțiuni sunt călcate de șenilele blindatelor ruse, mânate de euforia unei minți bolnave, rătăcite în istorie și sălbăticie”, a scris pe Facebook.

Totodată, Ion Terguță cere să fie oprită această nebunie, întrucât au suferit foarte mulți oameni.

„Suntem în pragul celei mai mari catastrofe mondiale după cel de-al doilea război mondial. O națiune care plânge și acum după milioanele de morți, provocate de o altă minte bolnavă, nu poate urmări liniștită, din fotoliu, developarea acestei tragedii. Este responsabilitatea rușilor să oprească această nebunie. Și deocamdată singurii care o pot face. Ucraina, Europa, Lumea liberă așteaptă vocea voastră. Pacea sau războiul e în mâinile voastre. Lumea liberă vrea pace”.



Pub