(video) Josep Borrell: Deocamdată nu credem că există un risc ca războiul să se extindă și pe teritoriul dvs. Este însă riscul enorm de dezinformare

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, susțin o conferință de presă comună. Oficialii europeni au efectuat astăzi o vizită fulger în țara noastră, pentru a discuta situația din regiune. Mâine oficialii europeni vor efectua vizite la centrele de cazare a refugiaților ucraineni din Moldova.

Foto: presedinte.md

17:45 Declarațiile oficialilor s-a încheiat.

Várhelyi: UE este o organizație deschisă pentru oricine și orice țară europeană care dorește să se alăture. Desigur că există și niște condiții și un proces care trebuie trecut. Fiecare stat decide depune sau nu o astfel de țară. Criteriile sunt foarte clare, prevăzute în legile noastre. RM va decide când este momentul să depună această cerere, iar noi o vom analiza.

Maia Sandu: RM va depune cerere de aderare la UE, când și cum vă vom informa.

Borrell: Noi respectăm decizia RM de a nu se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

Maia Sandu: Noi condamnăm cu fermitate agresiunea față de țara vecină și RM încearcă să facă ceea ce poate, ajutăm refugiații.

Maia Sandu: Riscurile de securitate pentru țara noastră sunt mari. În același timp, nu există premise la moment ca să credem că acest război să ajungă pe teritoriul RM, iar autoritățile fac to ce se poate face pentru ca să asigure securitatea și pacea pe teritoriul RM.

Borrell: Este evident, că din punct de vedere geografic, sunteți în centrul acestei crize umanitare, puteți să vedeți, să auziți acest război. Este o sursă de îngrijorare pentru toți. Dar, deocamdată nu credem că există un risc ca războiul să se extindă și pe teritoriul dvs.

Maia Sandu: În aceste condiții dramatice, aspirațiile noastre de integrare europeană sunt și mai profunde, pentru că UE înseamnă siguranță și noi vom depune efort în calea noastră.

Olivér Várhelyi: Este o onoare să mă aflu aici, chiar dacă mi-aș fi dorit alte circumstanțe. RM poate continua să mizeze pe sprijinul UE, acesta este mesajul pe care l-am adus. Invazia Rusiei în Ucraina a afectat și Europa. În aceste timpuri întunecate vrem să ajutăm Ucraina și vecinii. Suntem impresionați de munca pe care o realizează RM și răspunsul oferit la evoluțiile fără precedent din vecinătatea dvs. Ați deschis casele pentru oamenii care au reușit să fugă. Noi vă vom oferi suplimentar 15 milioane de euro pentru gestionarea acestor crize. Sperăm că cu aceste eforturi comune va deveni mai simplu să ușurați criza umanitară. Suplimentar vor fi oferite ajutoare umanitare de 5 milioane de euro, pentru a ajuta refugiații.

Josep Borrell: Este prima mea vizită în Republica Moldova. Categoric speram ca această vizită să se producă în circumstanțe mai puțin dificile. Acum la hotare este cel mai mare pericol de securitate, practic, de la al doilea război mondial. Toți oamenii merită un tratament egal, fără vreo discriminare, fără criterii naționale, etnice sau altele. Recunosc că Moldova a asigurat aceste treceri sigure pentru 100 de mii de refugiați, care încearcă să fugă de război. A oferit refugiu pentru 20 de mii de copii. Exprim gratitudine pentru eforturi și noi ne vom sprijini unde va fi posibil în aceste eforturi, care sunt o povară grea pentru cetățenii. Miza este stabilitatea în Europa. Ne exprimăm sprijinul pentru RM în această situație și mă refer la toate domeniile. Noi vom oferi acest sprijin pentru depășirea crizei din domeniul securității, pentru consolidarea rezilienței, dar o problemă mare rămâne și dezinformarea. Noi vom ajuta Moldova și ne vom angaja plenar în această luptă cu dezinformarea. Continuăm să sprijinim rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean, în cadrul Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiune. Sprijinim dreptul RM de a-și alege politica externă, vom continua să acționăm în baza Acordului de Asociere.

Maia Sandu: Suntem recunoscători pentru ajutorul deja oferit și avem nevoie în continuare de sprijinul ferm al UE pentru a ieși din crizele cu care se confruntă țara noastră - pandemică, energetică și de securitate, generată de război.

Maia Sandu: Războiul pune în pericol atât țara noastră, cât și alte țări din regiune. Recuperarea economică va fi și mai dificilă. Avem obligația tot ce ne stă în puteri ca Moldova să rămână parte a lumii libere. Viitorul cetățenilor noștri este în Europa.

Maia Sandu: În Moldova s-au refugiat peste 112 mii de cetățeni din Ucraina, iar jumătate dintre ei sunt printre noi. Gestionarea acestui proces pune presiune pe sistemele din Moldova. Țara noastră este la limita capacității și are nevoie de sprijin din partea partenerilor. Moldova va oferi adăpost tuturor oamenilor care au nevoie.

Maia Sandu: Vizita dvs este într-un moment dificil din țară, dar și extrem de dificil în regiune. Mii de oameni și-au părăsit casele. Țara noastră condamnă cu fermitate agresiunea Federației Ruse asupra țării vecine, prietenă, Ucraina. Totodată, țara noastră și-a reconfirmat statului de neutralitate și ne-am concentrat pe gestionarea fluxului de refugiați. Cetățenii noștri s-au mobilizat exemplar.

Urmărește live pe UNIMEDIA:


Pub