Va depune Moldova o cerere de aderare la UE, pentru a obține o examinare „de urgență” după modelul Ucrainei? Ce spune șefa statului și Comisarul european pentru Vecinătate

Președinta Maia Sandu a evitat să răspundă când țara noastră va depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Comisarul European pentru Vecinătate, aflat în vizită în Republica Moldova, declară că UE este o organizație deschisă, iar pentru aderare necesită a fi îndeplinite mai multe condiții și criterii foarte clare. Răspunsurile oficialilor vin în contextul în care Ucraina, aflată în stare de război, a depus o cerere de aderare „în regim de urgență” la UE.

Foto: UNIMEDIA

„Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE, despre când și cum vom face acest lucru o să vă informăm neapărat”, a declarat președinta Maia Sandu.

„UE este o organizație deschisă pentru oricine și orice țară europeană care își dorește să se alăture. Evident că există niște reguli și condiții foarte clare ce trebuiesc întrunite. În acest proces este necesară să fie depusă o cerere și acest lucru ține strict de decizia suverană a RM, în acest caz. Atunci când această cerere va fi depusă, UE o va analiza”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

Anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu a declarat că nu trebuie să profităm de o situație de război pentru a depune cerere de aderare la UE.

Pe 28 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acțiunile au stârnit nemulțumirea Turciei, care este practic într-o ultimă fază de aderare.


Pub