Exportul din Moldova spre Ucraina și Rusia, întrerupt din cauza războiului. Gavrilița, despre cele mai afectate ramuri ale economiei: E devreme să facem pronosticuri

Exportul din Republica Moldova spre Ucraina și spre Rusia este întrerupt, din cauza războiului din țara vecină, iar importul din aceste două state este și el dificil, dar se caută soluții. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul conferinței de presă susținute după ședința de astăzi a Guvernului. Pe de altă parte, șefa Executivului nu a putut spune care ar putea fi cele mai afectate ramuri ale economiei naționale, precizând că „o săptămână nu este suficient pentru a veni cu asemenea date sau prognoze, în special pentru că există o doză foarte mare de incertitudine”.

Foto: agroexpert.md

„În contextul războiului din țara vecină autoritățile au făcut o estimare sau un pronostic și care sectoare ar fi cele mai afectate și dacă aveți soluții?”, a fost întrebată prim-ministra.

„Urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă în economia RM și venim și cu soluții. Este foarte clar că primul impact este pe posibilitatea de a importa anumite bunuri, din și prin Ucraina și de aceea, pentru a ajuta reorientarea importului am luat deja anumite decizii, cum ar fi certificarea automată pentru produele care provin din UE, astfel încât să nu fie necesară certificarea din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în plus la certificarea deja existentă.

În plus, s-au luat decizii pentru a facilita comerțul prin portul Constanța și reorientarea de la portul Odesa, inclusiv Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a discutat cu partenerii externi despre acceptarea standardelor, de exemplu pentru containere, astfel ca să poată fi facilitat fluxul din UE. Evident că această reorientare depinde de capacitatea companiilor de a importa, sunt companii care sunt rețele internaționale, mari, care au o capacitate de a se reorienta mai rapid. Trebuie să treacă un anumit timp pentru ca și celelalte companii să se reorienteze”, a răspuns Natalia Gavrilița.

Șefa Guvernului a anunțat că la moment, este întrerupt exportul spre Ucraina și spre Rusia: „Discutăm, încercăm să vedem care sunt soluțiile. Pe termen mai lung analizăm care ar fi posibilitatea de reorientare, în special în ceea ce ține de materia primă, de exemplu, furnizarea laptelui din Ucraina, în condițiile în care procesatorii din Ucraina nu pot procesa această materie primă, s-ar putea să reușim să o accesăm noi. Lucrăm cu asociațiile de business, cu experții și monitorizăm care este situația și care sunt deciziile Comisiei Situații Excepționale și Guvernului în general, pentru a ajuta economia să se reorinteze cât mai rapid, astfel ca să nu fie afectat consumatorul”.

Întrebată care sunt cele mai afectate ramuri ale economiei sau care urmează să fie afectate cel mai mult, din cauza războiului din țara vecină, Gavrilița a precizat: „Noi urmărim situația, intervenim pe situații specifice, dar cred că o săptămână nu este suficient pentru a veni cu asemenea date sau prognoze, în special pentru că există o doză foarte mare de incertitudine și de aceea, noi acum ne concentrăm pe problemele concrete, cu care se confruntă cetățenii noștri”.


Fostul președinte al țării, Igor Dodon, a anticipat că vor exista dificultăți economice, deoarece vor fi mai complicate exporturile către Rusia și importurile din această țară, care tranzitează Ucraina. „Din punct de vedere economic vom avea probleme, pentru că al doilea partener economic este Federația Rusă și exporturile către FR vor fi mai dificile, pentru că trebuie să tranziteze Ucraina. Și importurile vor fi mai dificile. Și dacă băncile rusești vor fi deconectate de la Swift, vor fi mai dificile tranzacțiile. Aceasta este o problemă și Guvernul și Banca Națională trebuie să se gândească cum să intervină”, a precizat Dodon.


Pub