(video) Ministrul Economiei: A fost făcută o serie de excepții pentru bănci, astfel încât să deschidă conturi mai simplu pentru refugiați

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea au susținut o conferință de presă unde au prezentat ultimele decizii privind gestionarea fluxului de refugiați ucraineni. Astfel, ministrul Economiei a anunțat că a fost făcută o serie de excepții pentru bănci încât să deschidă conturi mai simplu pentru refugiați. 

Foto: Captură de ecran

„Trecem printr-o perioadă dificilă. Mai multe crize s-au suprapus, însă Guvernul lucrează pentru a asigura asistență refugiaților din Ucraina. Astăzi s-au luat o serie de decizii în acest context. Una dintre decizii este de a excepta de la prevederile standard de angajare a străinilor pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetățenii ucraineni care sunt deja în R. Moldova. Nu este nevoie de a merge la Biroul Migrație și Azil pentru a se angaja în campul muncii. Noi am primit mai multe solicitări din partea și refugiaților și agenților economici care oferă posibilitatea de a se angaja pentru acești refugiați în câmpul muncii. Tocmai de aceea pe perioada de situații excepționale sunt exceptați cetățenii ucrainenii de la aceste prevederi și pot direct să se adresese către agentul economic să semneze un contract individual de muncă și respectiv să înceapă lucru și să aibă un venit suplimentar. Unica obligație care va rămâne este ca în termen de 5 zile agentul economic să notifice BMA în privința faptului că are un astfel de angajat transmițând copiacontractului individual de muncă.

De asemenea a fost făcută o serie de excepții pentru bănci, astfel încât să deschidă conturi mai simplu pentru refugiați, să deschidă carduri și respectiv să simplifice operațiunile financiare pentru refugiați. La acest capitol au intervenit BNM cu o serie de modificări”, a declarat Gaibu.

Totodată, acesta a menționat că de la începutul războiului au fost înregistrate 88.750 de intrări din Ucraina. 

„Sunt patru puncte de colectare a ajutoarelor care sunt gestionate de Guvernul Republicii Moldova, Moldexpo, Moldovafilm, Universitatea Tehnică a Moldovei și Palatul Feroviar”, a declarat secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.


Pub