A șasea zi de război: Hersonul este atacat. O coloană de tehnică militară rusă se îndreaptă spre Kiev

Începe a șasea zi de război în Ucraina. Ucraina anunță că în această noapte a început atacul asupra orașului Herson, situat în nordul peninsulei Crimeea. Mai multe surse de informare străine anunță că o coloană de tehnică militară rusă cu o lungime de peste 60 kilometri se îndreaptă dinspre hotarul cu Belarus spre Kiev. Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați anunță că numărul refugiaților din Ucraina ar putea ajunge la patru milioane. Între timp, cererea de aderarea a Ucrainei la UE a fost înregistrată la Bruxelles și urmează a fi examinată. Moldova.org îți prezintă principalele evenimente care au avut loc în noaptea de luni spre marți.

Pe lung:

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informației al Ucrainei (SSCSPI) a anunțat a început atacul asupra Hersonului. Potrivit martorilor oculari, trupele ruse înaintează de pe aeroport pe autostrada Nikolaev. Potrivit Суспільне Херсон, în oraș se aud explozii puternice, a fost anunțată o alertă de raid aerian. Primarul orașului, Igor Kolîhaev, a spus că la intrarea în Herson „armata rusă a pus posturi ”, dar a subliniat că orașul „a fost și rămâne ucrainean”. Anterior, șeful administrației din Nikolaev, Vitali Kim, a declarat că una dintre coloanele de trupe rusești care se îndrepta spre Nikolaev s-a îndreptat spre Herson.

Armata rusă încearcă să reia atacul asupra Kievului. Imaginile din satelit ale companiei americane Maxar Technologies arată o coloană militară cu o lungime de peste 60 de kilometri care se apropie de Kiev dinspre nord-vest. Această coloană se întinde de la localitatea Priborsk (la 50 km de la granița cu Belarus) până la baza aeriană Antonov (o suburbie a Kievului). Convoiul este format din vehicule blindate, tancuri, artilerie remorcată și alte echipamente logistice, anunță CNN. Michael Kofman, expert la compania americană de analiză CNA, sugerează că armata rusă încearcă să corecteze calculele greșite pe care le-a făcut mai devreme și schimbă tactica, evitând acțiunile în grupuri mici. Kofman subliniază că armata ucraineană se descurcă bine, dar avertizează că nu trebuie de tras încă concluzii cu privire la eșecul invaziei ruse, deoarece o parte semnificativă a forțelor ruse, în special aviația, încă nu au fost puse în acțiune.

Mariupol, oraș din regiunea Donețk, aflat sub controlul Ucrainei, este parțial deconectat de la curentul electric. Acolo a fost declarată alertă de raid aerian, oamenii sunt în adăposturi. „În oraș se aud împușcături din toate direcțiile. Satul Sartana, care este situat la marginea Mariupolului, a fost bombardat în repetate rânduri, acolo au murit mai multe persoane… Sunt copii morți. Am avut probleme cu aprovizionarea cu hrană, cu apă potabilă. Ieri o pâine a costat 100 grivne. Acum au reușit să aducă cereale în oraș, au măcinat deja făină, și deja se vânde în supermarketuri la preţuri sociale, cu 8-9 grivne”, a povestit pentru currenttime.tv jurnalista locală Anna Prokopenko.

Președintele Administrației Regionale din Sumî (nord-estul Ucrainei) Dmitri Jivițki a anunțat că ieri „invadatorii ruși au tras asupra unei unități militare din localitatea Ahtîrka. Aproximativ 70 de apărători ucraineni au fost uciși”.

Țările UE vor transmite Ucrainei 70 de avioane. Potrivit serviciului de presă al forțelor navale din Ucraina, Bulgaria, Polonia și Slovacia vor aloca 56 de avioane MiG-29. Bulgaria va preda, de asemenea, 14 Su-25. Armata ucraineană a anunțat că, dacă va fi necesar, aeronavele vor staționa pe aerodromurile din Polonia, de unde piloții ucraineni vor putea decola spre Ucraina. Anterior, Wall Street Journal a scris că Kievul a cerut anume avioane MiG și Su deoarece piloții ucraineni le pot pilota.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un nou mesaj video în care a anunțat că cererea de aderare a Ucrainei la UE a fost transmisă la Bruxelles și înregistrată oficial. „Așteptăm asta de 30 de ani, a venit momentul”, a comentat șeful statului.

Totodată, Volodimir Zelenski a declarat că ținta cheie a Rusiei este Kievul. Luni au avut loc trei atacuri cu rachete și bombe asupra capitalei. Printre țintele principale a fost CET-6, pentru că „inamicul vrea să lase orașul fără electricitate”. Președintele a mai spus că trupele ruse nu pot învinge apărarea orașului, de aceea Rusia trimite sute de sabotori la Kiev. „Toți sunt nimiciți”, a menționat Zelenski.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați Filippo Grandi a declarat că în cinci zile de război pe scară largă numărul refugiaților din Ucraina a depășit jumătate de milion de oameni. Cifra crește în progresie geometrică de la oră la oră. Majoritatea oamenilor au ajuns în Polonia (280.000), Ungaria (94.000), Moldova (40.000), România (34.000), Slovacia (30.000). Acesta este cel mai mare flux de oameni din Europa de la războaiele balcanice. În următoarele zile sau săptămâni, numărul refugiaților ar putea ajunge la 4 milioane de oameni dacă războiul nu se oprește.

Între timp:

Procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga Karim Khan a anunțat că deschide o anchetă asupra acțiunilor Rusiei în Ucraina. În mesajul procurorului se arată că acesta a decis „cât mai curând” să înceapă investigarea situației. „Am analizat constatările rezultate din studiul preliminar al situației din Ucraina și confirm că există motive rezonabile pentru declanșarea unei investigații. În special, sunt convins că există motive rezonabile să cred că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina” , a spus Khan într-un comunicat. Khan a subliniat, de asemenea, că, dacă se dezvoltă conflictul, orice noi acuzații de crime de război comise de ambele părți vor fi incluse în anchetă.

Mastercard a anunțat a deconectat mai multe bănci rusești de la sistemul său din cauza sancțiunilor impuse Rusiei. Mesajul companiei nu menționa care instituții de credit sunt vizate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.