(livetext) Ziua VI. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

Yaffa-Ukraine-JB-VP
Foto: Photograph by Brendan Hoffman / Getty

Situația rămâne tensionată în Ucraina, de asemenea, la miezul nopții au apărut imagini din satelit cu o coloană de mai bine de 60 de kilometri a forțelor militare ruse, care se îndrepta spre Kiev. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina, specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

00.38. În urma unui atac aerian asupra orașului Jâtomâr au fost afectate 10 clădiri rezidențiale (trei dintre ele au luat foc). La fel, au fost distruse ferestrele spitalului care se afla în preajma clădirilor.

Două persoane au decedat și trei au fost rănite. Salvatorii se află la fața locului și înlătură consecințele.

00.24. Posturile de televiziune din Ucraina și-au reluat difuzarea pe teritoriul țării.

23.50. Curtea Internațională de Justiție de la Haga va organiza săptămâna viitoare audieri privind procesul Ucrainei împotriva Rusiei privind acuzațiile de genocid. Audierile sunt programate pentru 7 martie (Ucraina) și 8 martie (Rusia).

Vezi decizia curții aici.

 

22.56. Autoritățile din Ucraina au venit cu un mesaj către Crucea Roșie, ONU și OSCE pentru a organiza coridoare umanitare cu scopul de a evacua civilii din orașe.

„Ocupanții nu ne permit să organizăm coridoare umanitare pentru civili, încălcând astfel normele internaționale umanitare. Noi ne-am așteptat la un ajutor mai mare din partea structurilor internaționale umanitare, îndeosebi de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și OSCE. Mă adresez către aceste structuri internaționale: statutul internațional pe care îl aveți vă oferă posibilitatea să întreprindeți măsurile umanitare pentru care și ați fost create.

Dacă nu puteți realiza mandatul vostru umanitar în Luhansk, Donețk și alte regiuni din cauza pericolelor pe care le-a creat Federația Rusă, trebuie să spuneți despre acest lucru tuturor. Dacă nu vă puteți îndeplini lucrul în siguranță în regiunea Donbas, vă rugăm să ne oferiți de urgență ajutorul vostru prin intermediul transportului.

Vă rog să faceți tot posibilul ca să asigurați coridoare umanitare în regiunea Donbas pentru evacuarea oamenilor civili, și în primul rând pentru: femei, copii, oameni în vârstă și persoane cu dizabilități. De asemenea, rog să fie organizate coridoare umanitare în Kiev și în regiunea Kievului.

Avem informații că inamicul vrea să încercuiască capitala. Dacă nimeni nu ne va ajuta, atunci cine suntem noi? Suntem oare în drept să ne numim oameni?”, spune viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuc.

22.13. Canada interzice navelor rusești intrarea în porturi și pe apele sale. Decizia a fost anunțată de ministrul transporturilor din Canada, Omar Alghabra, pe pagina sa de Twitter.

21.53. 80 000 de oameni s-au întors în Ucraina din străinătate! Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina anunță că majoritatea cetățenilor care s-au întors în țară după 24 februarie erau bărbați. Potrivit autorităților ucrainene, aceștia s-au întors pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Dânșii s-au alăturat forțelor armate și forțelor militare teritoriale de apărare.

Sursă foto: Alex Lourie/Facebook

21.10. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi declarații într-un interviu pentru CNN și Reuters.

„Vreau să cred că nu va continua mult timp acest război. Toată lumea înțelege că trebuie să ne așezăm la masa de negocieri cu președintele Federației Ruse până când cu el încă sunt gata să negocieze. […] La noi războiul e în fiecare zi, de aceea și ajutorul trebuie să fie zilnic. […] Acest război are un specific: noi trebuie să acționăm rapid, să ne apărăm hotarele rapid, de aceea și ajutorul ar trebui să fie unul rapid”, spune Zelenski.

20.35. Fundația UEFA pentru copii va dona 1 milion de euro pentru a ajuta copiii ucraineni. La fel, fundația va oferi 100 000 de euro pentru a ajuta copiii ucraineni refugiații în Moldova.

20.25. Avionul militar ucrainean care a fost interceptat în spațiul aerian al României cu cinci zile în urmă s-a întors în Ucraina.

La solicitarea autorităţilor ucrainene, avionul militar Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene a părăsit spaţiul aerian al României astăzi, 1 martie, cu respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale.

Vă amintim că, joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15 pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.

Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău.

20.06. Procuratura Generală a Rusiei cere să fie limitat accesul pe site-urile Эхо Москвы și a televiziunii Дождь, transmite tass.ru. Potrivit procuraturii, aceste două site-uri distribuie informații care conțin îndemn spre extremism, violență în raport cu cetățenii federației ruse și încălcări ale ordinii și securității publice.

19.33. Primarul orașului Kiev, Vitali Kliciko, a îndemnat locuitorii capitalei să evite circulația pe străzi fără necesități stringente, iar noaptea aceasta să o petreacă în adăposturi.

18.52. Parlamentul European a susținut cu majoritatea voturilor ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat la Uniunea Europeană.

18.35. În urma atacului asupra antenei de radiodifuziune din Kiev au decedat cinci persoane, iar alte cinci au fost rănite. Un anunț în acest sens a fost publicat pe site-ul parlamentului ucrainean.

17.55. The Kyiv Independent anunță că posturile de televiziune din Ucraina și-au încetat difuzarea pe teritoriul țării.

17.40. Antena de radiodifuziune din Kiev nu a fost atacată. Din altă fotografie se vede că racheta a lovit într-o clădire din apropiere.

UNIAN

17.25. Turnul TV din Kiev a luat foc. Despre acest lucru a informat Rada Supremă a Ucrainei. Martorii redacției UNIAN spun că turnul este întreg.

UNIAN
UNIAN

16.58. În urma unui atac aerian asupra unui bloc de locuit cu cinci etaje din Harkiv, minimum opt persoane au fost ucise și șase au fost rănite, iar 38 de persoane au fost salvate, două dintre care au fost deblocate de sub ruine. Lucrările au început în jurul orei 16 și încă continuă.

16.55. „Situația din capitală este complicată. Ne pregătim să apărăm Kievul. Au fost ridicate fortificații la intrările în oraș, au fost amenajate puncte de control.” Acest lucru a fost declarat într-un mesaj video de către primarul Kievului, Vitali Kliciko. El a spus că toate infrastructurile importante funcționează. Transportul public este limitat până la ora 19.00. Între orele 20.00 și 7.0, doar vehiculele cu permise speciale au voie să se deplaseze prin oraș.

16.34. „A avut loc primul schimb de prizonieri dintre Ucraina și Rusia în regiunea Sumî. Partea ucraineană a întors cinci persoane din cadrul apărării teritoriale. În schimb, părții ruse i-a fost returnat un ofițer de poliția militară”, a anuțat Dmâtro Jâvâțki, președintele raionului Sumî.

15.30. Zeci de diplomați din Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au boicotat ședința ONU pentru drepturile omului în timpul discursului ministrului rus de externe Serghei Lavrov.


15.25. Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că intenționează să atace clădirile Serviciului de Securitate al Ucrainei.

„Trupele ruse vor lovi ținte la Kiev, de unde provin atacurile informaționale împotriva Rusiei. Facem apel la cetățenii ucraineni atrași de naționaliștii ucraineni să facă provocări împotriva Rusiei, precum și locuitorii Kievului care locuiesc în apropierea nodurilor releu să-și părăsească casele”, scrie meduza.io.

14.58. Mai mulți slujitori ai bisericii ortodoxe din Federația Rusă au emis o declarație comună prin care cer încetarea războiului. Semnatarii declarației au remarcat că doresc ca toți militarii, atât ruși, cât și ucraineni, să se întoarcă la casele și familiile lor sănătoși și nevătămați. Aceștia au adăugat că se gândesc cu amărăciune la viitorul relațiilor acestor țări pentru a reîncepe să fie prieteni unul cu celălalt. Preoții au mai subliniat că poporul ucrainean ar trebui să-și facă singur alegerea, nu sub amenințarea armei, fără presiuni din partea Occidentului sau a Estului.

14.43. În cadrul ședinței de azi a Parlamentului European, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a menționat despre posibilitatea aderării Ucrainei la UE spunând că președintele Zelenski i-a spus despre visul său ca Ucraina să se alăture Uniunii Europene și că este un drum lung spre acest scop. „Trebuie să terminăm războiul, și apoi putem discuta următorii pași”, a menționat dânsa.

14.15. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei informează că cel puțin 10 persoane au fost ucise, peste 20 au fost rănite și salvate din dărâmături de către voluntari și salvatori în urma atacului armatei ruse asupra orașului ucrainean Harkiv. Potrivit autorităților, la fața locului continuă căutările printre ruine.

14.14. Fostul președinte și prim-ministru al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, i-a răspuns ministrului finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, că: „Un oarecare ministru francez a declarat război economic Rusiei. Fii atent ce spui, domnule! Nu uita că în istoria omenirii, războiul economic de obicei se transformă într-un război adevărat”.

Astăzi dimineața, ministrul finanțelor a declarat pentru postul de radio France Info că: „Noi vom duce un război economic și financiar împotriva Rusiei din cauza invaziei în Ucraina”, a scris Reuters.

13.58. A fost publicată harta actualizată a căilor feroviare funcționale și a gărilor din Ucraina. Pe harta de mai jos puteți vedea că infrastructura din estul țării este distrusă, iar cea din centrul și vestul țării încă funcționează. La fel se atestă și întreruperea comunicațiilor în sudul țării, acolo unde armata rusă controlează în mare parte teritoriul.

UANIN

13.29. Sesiunea extraordinară organizată de Parlamentul European a început. În cadrul acesteia, se vor discuta răspunsurile UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv sancțiunile UE care au fost deja convenite. Membrii parlamentului vor vota, de asemenea, o rezoluție, iar președintele ucrainean, Volodâmâr Zelenski, va ține un discurs în plenul Parlamentului European.

12.51. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a condamnat atacurile cu rachete asupra orașului Harkiv. „Noul atac cu rachete asupra orașului Harkiv îl calific drept act teroristic împotriva orașului, împotriva Ucrainei. Racheta a lovit în adminstrația din centrul orașului, în Piața Centrală, fața orașului Harkiv. Un bombardament pe care nimeni nu îl va ierta, nimeni nu îl va uita. După acest atac totul s-a schimbat”, a spus Zelenski.

Ministerul rus al apărării nu a comentat informațiile, dar a declarat anterior că lovește doar infrastructuri militare.

12.34.Ucraina lansează aplicația Air Alarm care va anunța despre pericolul de atac cu bombă în diferite regiuni. Aceasta poate fi descărcată atât de pe Google Play, cât și de pe App Store.

11.25. Google blochează în toată Europa canalele de YouTube conectate la RT și Sputnik.

10.01. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pierderile armatei ruse în dimineața zilei de 1 martie: timp de cinci zile de război se numără 5 710 morți și aproximativ 200 de prizonieri.

Se mai raportează alte pierderi, precum:
# aeronave – 29 de unități (de specificat);
# elicoptere – 29 de unități (de specificat);
# tancuri – 198;
# vehicule blindate de luptă – 846;
# sisteme de artilerie – 77;
# sisteme de apărare aeriană – 7;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 24;
# rezervoare cu combustibili și lubrifianți – 60;
# vehicule aeriene fără pilot de nivel operațional-tactic – 3;
# bărci – 2;
# echipamente auto – 305.

Datele sunt în curs de actualizare. Calculul este complicat de efectuat din cauza intensității mare a operațiunilor militare.

9.47. Președintele României a declarat că sprijină „pe deplin” integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în Uniunea Europeană.

Potrivit Reuters, după ce Zelenski a semnat o cerere oficială de aderarea a Ucrainei la Uniunea Europeană, președinții a opt state au cerut acordarea imediată a statutului de candidată a Ucrainei și începerea negocierilor.

„Noi, președinții statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, Republica Slovacă și Republica Slovenia credem că Ucraina merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”, se spune într-o scrisoare deschisă.

9.38. Sportivii ruși și belaruși nu vor avea voie să participe la campionatul mondial de patinaj artistic, se arată într-o notă emisă de ISU.

9.34. Situația actuală în zonele operațiunilor militare din Ucraina, conform Institutului American pentru Cercetări de Război.

8.54. Rușii au atacat cu rachete centrul orașului Harkiv. Atacul aerian a lovit infrastructura civilă și mașinile care circulau în zonă. Autoritățile spun că unitățile Serviciilor de Urgență nu se pot implica în lucrări din cauza bombardamentelor.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, au fost date lovituri în clădirea Administrației Regionale de Stat Harkiv, în Teatrul de Operă, în Filarmonică și într-o parte a zonei rezidențiale.

NEXTA/Imagini după explozie
NEXTA/Imagini după explozie

8.38. În Vasâlkiv, regiunea Kiev, în urma atacurilor rachetelor ruse, două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite, a declarat primara Natalia Balasânovâci. Potrivit acesteia, o clădire cu cinci etaje din Vasâlkiv a fost supusă atacurilor cu rachete, notează Настоящее Время, cu trimitere la pagina de Facebook a primarei.

Natalia Balasânovâci a mai spus că în satul Kalânivka, în urma unei lovituri de rachetă, trei case private au fost distruse, informațiile despre victime și victime se clarifică.

Biserica Albă din regiunea Kiev a fost, de asemenea, supusă loviturilor cu rachete ale trupelor ruse cu o zi înainte.

7.59. Orașul Herson este blocat și înconjurat de către trupele ruse, acest anunț a fost făcut de către primarul orașului Herson, Igor Kolâhaev. Dânsul a mai scris că armata rusă a instalat puncte de control la intrările în oraș.

7.26. Cel puțin 70 de soldați ucraineni au murit în Ohtârka, regiunea Sumî, în timpul bombardării unei unități militare de către artileria militară rusă. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației regionale Sumî, Dmâtro Jâvâțki.

7.02. Ucraina le mulțumește partenerilor pentru suportul oferit. În ultimele 24 de ore, țara a obținut: 450 de milioane de euro și arme letale de la UE, 230 de milioane de dolari și ajutor umanitar din partea Norvegiei, 110 milioane de euro din partea Italiei, ajutor militar din partea Australiei, 3 000 de puști automate și 200 de arme împotriva tancurilor din partea Belgiei, arme împotriva tancurilor și 500 de rachete Stinger din partea Germaniei, 18 milioane de dolari, arme și utilaje din partea Cehiei, 5 000 de arme împotriva tancurilor din partea Suediei.

Верховна Рада України

6.31. Uniunea Europeană a lansat oficial procedura de examinare a cererii ucrainene de aderare la UE. Acest lucru a fost anunțat pe Twitter de către, Vsevolod Cențov, reprezentantul Ucrainei în Uniunea Europeană.

6.20. La miezul nopții, către Kiev se îndrepta o coloană a forțelor militare ruse de peste 60 de kilometri.

Potrivit Reuters, imaginile prin satelit au fost surprinse de compania americană Maxar, care a declarat că lungimea convoiului cu echipamente și personal, care se deplasează din nord spre Kiev, este de 64 de kilometri. Și asta nu este tot, următorul grup se deplasa spre sudul Belarusului.

 


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie le puteți vedea AICI!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente